A Borrajongó

2009-es borok a Somlói Apátsági Pincétől

2011. február 04. 04:47 - pardi norbi

            Nemrégiben kóstoltam meg a jelenleg hozzáférhető 2009-es évjáratú borokat a kis somlói pincétől. Ahogyan korábban BZoltán már jelezte, a borok karaktere eltér valamelyest a korábbi évjáratok nedűitől, sőt egyik-másik bor teljesen mást mutatott, mint amit eddig megszokhattam. Érdekes italok voltak egytől-egyig.

 
Tramini 2009. Világos aranyszín. Intenzív illata folyamatosan gazdagszik, kifejezetten komplex: rózsavirág, licsi, méz, édesfűszerek és banános krémtúró. A korty vastag, krémes érzetű, a szájat szépen kitölti. Kifejezetten zamatgazdag (előtérben a déli gyümölcsökre és krémtúróra emlékeztető jegyek) és megfelelő mélységű. A savak nem bonyolultak, egyenes vonalvezetésűek, de kifogástalanok. Bevallom, nem vagyok otthon a traminik világában, számomra ez a bor teljesen egyedi, egyik általam kóstolt magyar, vagy elzászi traminire sem emlékeztetett. Felismerhető a fajta, de teljesen más, mint bármelyik külföldi, vagy akár a 2008-as testvére. 6 pont.  
 
Olaszrizling 2009. Közepes aranyszín. Eleinte kissé visszafogott illat, amely idővel szépen kinyílik: virágok, mangó, papaja, jelentős mineralitás. Nagytestű, öblös bor, kellő dinamizmussal, elsősorban déli gyümölcsös, ásványos jegyekkel. Savai érettek, éppen kellő mennyiségben vannak jelen. Kellő mélységgel rendelkezik, a kevéske maradékcukor (félszáraz) pedig minden esetleges élt lekerekít. Nagyon finom bor, hosszú ásványos lecsengéssel. 7 pont.
 
Juhfark 2009. Világos aranyszín. Közepesen intenzív illat trópusi gyümölcsökkel, kajszival, finom gombássággal és jelentős mineralitással. A korty közepesen telt, gyümölcsös, ásványos, fűszeres. Megfelelő aromamélység és gazdagság. A savak szépen csiszoltak, nem olyan darabosak, mint a 2007-es és 2008-asok esetén voltak fiatal korukban. Bár az is elképzelhető, hogy a jelentős maradékcukor (24 gramm) miatt nem tűnnek annak. Az érlelést biztosan ez a bor is meghálálja, de már most is élvezetes. 6 és 7 pont között.
 
Hárslevelű 2009. Világos aranyszín. Meglehetősen szokatlan, kifejezetten vegetális illatjegyek fogadnak, némi megdöbbenést kiváltva: muskátli, petrezselyem, fű, nyakon öntve egy kis gabifogkrémmel. Közepesen telt korty, az illathoz hasonló vegetális aromákkal. Jó felépítésű bor, remek sav-cukor egyensúllyal. Nehéz mit kezdeni vele. Bontottam még egy palackkal, az is hasonló volt. Nagyjából a juhfark szintjére lőném be minőség szempontjából, viszont ezzel az aromakészlettel nyilvánvalóan nehezebben lopja be magát az ember szívébe. Jelen formájában 5 pontot kap.
 
Komolyan foglalkoztatott, hogy a hárslevelű miért is lett ilyen, ezért érdeklődtem a pincénél, hátha okosabb leszek. Hasonlónak látják ők is ezt a bort, BZoltán készségesen összefoglalta az esetleges okokat, az alábbi megfontolásokat téve: 
 
1. A hárslevelűnknek ez a 4. évjárata, a szőlő gyökérzete csak most kezd el
olyan talajrétegekbe elérni ahol más ásványok és tisztább víz van mint a
felsőbb rétegekben. Konkrétan szerintem például elért egy meszesebb réteget is.
Vagyis ilyenkor még változik az íz és aromavilág.

2. A nagy erjesztő és érlelőhordóink is mostanra járatódtak be és sokkal
kevesebbet fednek el a mustból mint korábban.

3. A szőlőfeldolgozási technológiánk gyökeresen megváltozott azáltal, hogy
elkészült a feldolgozó helységünk. A lényeg az, hogy a must a gravitáció
segítségével egy csövön át kerül - lényegesen kevesebb oxidációnak kitéve - a
pincébe. Emiatt sok gyümölcsösséget védünk meg.

4. Az évjárat hatása is jelentős. Az ősz hosszú és hűvös volt. Vagyis úgy
érett be teljesen a hárslevelű, hogy nem lekvározódott egyáltalán. A hárs egy
részét november közepén szüreteltük és csak 22 mustfokkal. Ez lehet egyrészt
felelős az aromatikus, vegetális jegyekért.
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr392635660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felvetés 2011.02.04. 07:04:26

Na, pont erre a bejegyzésre vártam! Köszi :) A héten vettem én is néhány palackkal, de sajnos betegség hátráltat a megismerésükben. Örülök, hogy Debrecenbe is érkeztek palackok, és Zoltán nem feledkezett meg kissé elhanyagolt térségünkről!:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.04. 10:01:36

Köszi, érdekes olvasni, azt amit Bzoli irt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.02.06. 18:41:23

Mindig örülök, ha ilyen alapos leírást és kritikát olvasok a borainkról :) Köszönjük, hogy ennyi és ilyen figyelmet szántál erre a négy borra. A teljes évjárat-portfólióból már csak a furmint hiányzik ami szerintem nyárra már össze is áll (decemberben palackoztunk)

Annak külön örülök, hogy a hárslevelűvel kapcsolatban megkérdeztél.

Tegnapelőtt a Lajosnál kóstoltuk össze az ő hársait és a mi hársunkat és beszélgettünk a 2009-es évjáratról. Úgy tűnik, hogy ez az intenzív aromásság az évjárat hatása volt, de a Lajosnak volt olyan tippje is, hogy a réztartalmú szerek használata (illetve nem használata) is járhat ilyen hatással.

Az biztos, hogy van aki szereti ezt az aromavilágot és van aki kevésbé. Utóbbiaknak szerencsére ott van a többi fajta :)

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.06. 23:02:32

@BZoltan: A termelővel és borral szemben történő tiszteletlenség a felületes kóstolást követő kritika megfogalmazása és nyilvánossá tétele. Ezért ha egy borra nem tudok kellő figyelmet szentelni, azt vagy újra megkóstolom, vagy nem írok róla.

A 2009-es furmintot nagyon várom, ha fogyasztásra késznek találod mindenképp megkóstolom.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.06. 23:05:25

@BZoltan: Ez az évjáratkérdés megérne egy szakdolgozati témát. Érdekes lenne utánajárni a dolognak, az már csak hab a tortán, ha csak a hárslevelűnél jelentkezik a vegetalitás ilyen dominánsan.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.02.07. 06:43:08

@pardi norbi: Én ezt az aromásságot (bízom benne, hogy ugyanarról :) az ízjegyről beszélünl) csak a hársban éreztem.

A dolog alapja valahol ot van, hogy a jelenleg termő 600 hektáros borvidéken úgy 30 hektár hárslevelű van. Ez szinte mosolyogni valóan kevés. Lehet, hogy sok somlói gazda háddekéremezne keményen ha hallaná, de szerintem még nem tudjuk, hogy a Somlón milyen a hárslevelű. Lehet, hogy ilyen, lehet, hogy másmilyen. Nem tudjuk. Kell még legalább 5-10 év, hogy többet tudjunk. Aztán majd ha többet tudunk, akkor eldönthetjük, hogy az amit somlói hárslevelűnek mondunk azt szeretjük-e avagy sem :)
süti beállítások módosítása