A Borrajongó

Tokaj Magic - Bott Pince Exczellencziás vertikális

2021. november 15. 06:00 - furmintfan

A Tokaj Magic novemberi kóstolója rekordsebességgel megtelt, dupla létszámmal is, ami nem véletlen, hiszen egészen rendkívüli vertikális sort kóstolhatott, aki ott volt. A Bott Pince Exczellencziás névre hallgató bora csak a legkiválóbb évjáratokban készülhet, ez a pince 16 éves fennállás alatt hét évjáratot jelent. Ráadásul minden Exczellencziásból alig pár száz palack kerül letöltésre, és azok mindig villámgyorsan gazdára találnak. Bodó Juditnak és Bodó Józsefnek sikerült a régi évjáratokból visszaszereznie néhány palackot, így a múlt heti kóstolón a komplett Exczellencziás-történelem elénk tárult egy bivalyerős száraz bor-sor formájában. Természetesen a borászpár személyesen is velünk tartott az időutazáson.

tokajmagicbottexczellenczias3.jpg

A Bott Pince választékban sajátos szerepet tölt be az Exczellencziás. Bodó Judit ugyanis úgy gondolja, hogy egy birtokbornak a pincészet legfontosabb, egyben legjobb borának kell lenni, a Bott Pincénél ez pedig a kivételes évjáratokban, változó összetételben készülő Exczellencziás. Bodóék ezzel a borral szeretnék megmutatni, hogyan is képzelik el ők a száraz tokaji bort
A bor nevét Zsedényi Edéről, az 1860-as évek országgyűlési képviselőjéről, a "kopott exczellencziás"-ról kapta, az ő sziluettje díszíti a címkét is. Zsedényi Ede viseltes öltözéke ellenére dúsgazdag földesúr volt, anno a Csontos dűlőt is ő telepítette be, valamint övé volt az a présház is a dűlőben, amelyet a Bodó család gyönyörűen felújított.
Judit és Józsi a pincében, a legszebb hordót (esetleg hordókat) jelölik ki az Exczellencziáshoz, nincs külön recept, vagy előre kijelölt dűlő. Az első évjáratokban a bor - már amikor készült ilyen néven - alapanyagát a Csontos egy öreg tőkés, bakművelésű külön parcellája adta. 2013-ban változott az Excellencziás összetétele: a Csontos furmintjának és Kulcsár hárslevelűjének 1-1 legszebb hordója került összeházasításra. 2016-ban ismét a Csontos termésének egy hordójából lett válogatott bor, 2017-ben és 2019-ben viszont már a Határi dűlő furmintja szolgáltatta az alapanyagot. A Bott Pince eddigi 16 évjáratából eddig hétszer került palackba Exczellencziás, néha normál palackba, néha csak Magnumba, néha megosztva kétféle palackba lett letöltve. 

Hét Exczellencziást kóstoltunk tehát, a most debütáló 2019-estől a pince első évjáratból készült 2005-ösig, és végére még egy bónusz tétel is jutott.

tokajmagicbottexczellenczias1.jpgBott Pince Exczellencziás 2019
Határi furmint. Nyílt, izgalmas és fejlődő illat, körte, őszibarack, egyelőre még elég határozott hordó-jelenléttel, idővel mandarinnal, pici zöldfűszerrel. Kóstolva friss, gyümölcsös, citrusok, körte, őszibarack, a hordó itt inkább a háttérben van. Az elegáns, kerek kortyot csiszolt savak vezetik, pici maradékcukor mellett. Szép bor és nagy ígéret, méltó utóda lehet a nagy elődöknek. Erős kezdés. 7p(+)

Bott Pince Exczellencziás 2017
Határi furmint. Megállapodott, az előző után kicsit visszafogottabb az illata, érett fehér húsú gyümölcsökkel, virágokkal, cseppnyi mézzel. Az analitika ugyan nagyon hasonló, mégis az első bornál kicsit szikárabbnak, feszesebbnek tűnik. Tömör mag, élénk savak, szépen integrált hordó jellemzi a szerkezet, szárazabbnak. Citrusfélék, narancs, a lecsengésnél enyhe sósság érezhető. 7p

Bott Pince Exczellencziás 2016 Magnum
Teleki és Kulcsár, furmint és hárslevelű. Hűvös, visszafogott illat, nedves kő, fehér húsú gyümölcsök, enyhe viaszosság, talán egy minimális botrytis-szel. Szépen belakta a palackot, lendületes savait már kicsit lecsiszolta az idő, de pici maradékcukor is kerekít a boron. Moderáltabb az intenzitás és a gyümölcsösség, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, a korty végén leheletnyi kesernye, enyhe szárító hatás érezhető. A másik palack frissebb, élénkebb volt, nyíltabb illattal, több gyümölccsel. 6p/7p

Bott Pince Exczellencziás 2013
Csontos furmint és Kulcsár hárslevelű. Komplex, gazdag, áradó illatában érett citrusok, narancs, körte, egy kevés birs, majd idővel gyógynövények, szárított zöldfűszerek, menta. Testes, koncentrált, markáns felépítésű bor, a beltartalom szinte rágható, a masszív savak és maradékcukor kiegyensúlyozzák egymást, az intenzitás kiegyensúlyozott, a lecsengés nagyon hosszú. Rétegzett, összetett ízvilágot mutat, benne sárga húsú gyümölcsök, citrusok, narancs, körte, pici birs, fűszerek és gyógynövények. Fantasztikus bor, valószínűleg még el sem érte a csúcsát. 8p-

Bott Pince Exczellencziás 2012
Csontos furmint, de más módszerrel készült, így kvázi ez egy narancsbor, mivel a cefre bogyózás után, áztatás közben beerjedt a kádban, Juditék pedig úgy hagyták. Judit 2014-ben még azt mondta róla az akkor mutatott formája alapján, hogy egyelőre nem való emberek közé. Alacsony kénes hangulatot idéző, érett illat, benne szűretlen almalé, birs, pici dió és naspolya. A meleg évjárat ellenére peckes, kissé éles savakkal operál (gyomorban is érezni), enyhén cseres, rusztikus, de így is viszonylag röviden tart szájban. Érett, almás, almahéjas, birses ízeket, őszies hangulatot idéz. Kilóg a sorból, nem is az én világom, ezzel együtt érdekes és karakteres bor. 6p-

Bott Pince Exczellencziás 2007 Magnum
Csontos furmint. Kortalan jelenség, illatában frissebb és érettebb jegyek elegyednek, fehér húsú gyümölcsök, narancs, érett citrusok gyógynövények, kandírozott és friss citrushéj, fűszerek, idővel némi szilvalekvár is megjelenik. Erőteljes, koncentrált anyag, masszív struktúrája kikezdhetetlennek tűnik, a meleg évjárat ellenére eleven savak vezetik, így a 9 g/l maradékcukor szinte fel sem tűnik, a hordó pedig még most is ad egy kis cserességet és édesfűszert a kortynak. Érett gyümölcsök, vilmoskörte, pici vanília, fűszerek, kezdődő palackérési jegyek jellemzik az ízvilágot. Még mindig nagy formában van, sokkal fiatalabbnak hat a koránál. 7p+

Bott Pince Exczellencziás 2005
Csontos furmint. Itt már érezhető a korty, édes gyümölcsök, méz, barackos tea, érett és sült alma, némi méhviasz tűnik fel illatban. Szájban kerek, telt, savai még most is kifejezetten élénkek, a szerkezet stabilan áll. Ízben viszont már tetten érhető az érés, bár a 16 évből így is sokat letagadhat. Vannak még érett citrusok is benne, de érett és reszelt alma, pörkölt magvak, és enyhe sósság is. 6p

tokajmagicbottexczellenczias2.jpgBott Pince Aszú 2017
Egy kis meglepetés a végére Juditéktól. 205 g/l maradékcukor. Emelkedett illat, körtével, déligyümölcsökkel, barackfélékkel, édesfűszerekkel, vaníliával, pici illóval. Kóstolva krémes, de elegáns, a sok maradékcukor mellett szép savakkal. Tartalmas, gazdag, hosszú, citrusok, kajszibarack, körte, trópusi gyümölcsök, vanília ízével. Nagyon fiatal, de nagyon ígéretes aszú, egyelőre még kicsit ül rajta a hordó (főleg illatban), így szerintem évek múlva lesz majd érdemes fogyasztani. 8p-

tokajmagicbottexczellenczias4.jpg

(Bodó Judit és Bodó József a Csontos présházban, 2017 nyarán)



Pancsovay Zita kísérő fogásai:
Libamájparfé az Arán Pékság szezámos mizos kenyerével
Mangós csirkesaláta kaprigyümölccsel
Sajtválogatás

 

Ripka Gergely, alias Táncoló Medve beszámolója itt olvasható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3916753258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása