A szeptemberi, újonnan érkezett fehérborokat bemutató sétáló kóstoló után egy kisebb, tematikus esttel folytatódott a Bortársaság eseménysorozata. A Corvin Sétányon található üzlet adott otthon ezúttal a mini sétálókóstolónak, amely a tolcsvai Oremus borait vonultatta fel. Kindl Róbert birtokigazgató és ifj. Bacsó András is ott volt a kóstolón, az este megnyitása után a két szakember röviden bemutatta, hogyan vezetett útjuk az Oremushoz, majd a tömegben elvegyülve kötetlenül lehetett velük tovább beszélgetni.
Öt bort lehetett megkóstolni az este során, az Oremus választék alapköveinek számító Late Harvest, Mandolás és 5 Puttonyos Aszú aktuális évjárata mellett, utóbbi kettőből 1-1 korábbi évjárattal egészült ki a sor.
Oremus Late Harvest 2022
Fele részben botrytises furmint, sárgamuskotály és kövérszőlő házasítása, acéltartályban erjesztve, majd 2 hónapig 220 literes magyar tölgyfahordókban érlelve. 113 g/l maradékcukor, 6,2 g/l sav, 11% alkohol.
Az illat eleinte kicsit zárkózott, ahogy nyílik édesfűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök és trópusi gyümölcsök sorakoznak fel, majd hosszabb idő után egy kis kenyérhéj is bevillan. Ízben intenzívebb és nyíltabb, őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, töppedt szőlő, édesfűszerek, narancshéj, majd a korty végén enyhe kesernye jelentkezik. A meleg évjárat nyomán aránylag enyhe savakat kapunk, így picikét az édesség felé billen az egyensúly. 6p (11000 Ft - Bortársaság)
Oremus Mandolás Furmint 2022
Több dűlő (Mandulás, Budaházi, Kútpadka, Gyapáros) termése, egészfürtös préselés, erjesztés új Miklóssy kádárhordókban és rozsdamentes acéltartályokban, részleges almasavbontás, batonnage, majd hordós érlelés 6 hónapig.
Hűvös illata még egy nagyon fiatal, bőven fejlődő stádiumban lévő bort sejtet. Fehér húsú gyümölcsök, pici mandula és fűszer találkozik. Közepes testét lendületes savak támogatják, a hordó még nem integrálódott 100%-ban, de jó arányokat mutat a bor. Ízében citrusok, lime, zöldalma, körte, fűszerek és egy pici sós citrom. 7p- (9900 Ft - Bortársaság)
Oremus Mandolás Furmint 2012
Az illat már egy érett bort mutat, kezdődő tercier aromákkal, cukrozott mandulával, grillázzsal, vaníliakrémmel, aszalt almával. A meleg évjáratnak megfelelően kicsit lágy és kerek, inkább széles, mint magas savakkal. A korty krémes, öblös, kicsit szétterül. Gyümölcsöket már nem nagyon mutat, inkább kezdődő tercier jegyek, enyhe sósság, mogyoró, calvados, kémesség határozza meg, a korty végén egy kis kesernyével. 5p+
Oremus 5 Puttonyos Aszú 2017
Furmint, hárslevelű, zéta és sárgamuskotály, 60 hónapig 136 literes Gönci és 220 literes Szerednyei hordóban, majd 24 hónapig palackban érlelve. 178 gramm maradékcukor, 11% alkohol. Izgalmas illattal hódít: akácvirág, őszibarack, sárgabarack, mangó, vanília, narancshéj. Kóstolva egyszerre koncentrált és elegáns, a magas cukortartalmat remek savak ellenpontozzák, a lecsengés hosszan kitart. Ízben visszatérnek a barackos, trópusi gyümölcsös aromák, kandírozott citrusokkal, narancshéjjal, vaníliával. 8p (29000 Ft - Bortársaság)
Oremus 5 Puttonyos Aszú 1994
A klasszikus 1993 után egy hűvös, enyhe év aszúja. Ez valahogy átjön illatban is: gomba, nedves avar, sárgabaracklekvár, aszalt gyümölcsök, méz. Aránylag karcsúnak hat, a 2017-es után kevésbé koncentrált, de savai szépen vezetik, öregedésnek nyomát sem mutatja így 30 évesen. A savak szinte narancsos érzetet és egy kis frissességet kölcsönöznek a bornak, miközben sárgabaracklekvár, szilvalekvár, gomba és aszalt gyümölcsök alkotják az ízképet. 7p+
Ifj. Bacsó András és Kindl Róbert