A Borrajongó

Régi kedvenc - Domaine Bellevue Touraine Sauvignon Blanc 2023

2024. augusztus 09. 06:00 - furmintfan

A mai borhoz érdekes viszony fűz, ugyanis a Domaine Bellevue Sauvignon Blanc volt "boros pályafutásom" elején az egyik kapudrog a szőlőfajta borai felé. A bőség zavarában elveszve jó néhány évjárat kihagytam, de amikor a Borkorzó, illetve a Nullahetvenöt kínálatában rábukkantam, nem volt kérdés, hogy felelevenítem a régi ismeretséget. Nem is kellett csalódnom, a bor még mindig tudja, amit régen, ráadásul ár-érték arányt tekintve is jó vétel.

domainebellevuetourainesauvignonblanc2023.jpg

Maga a birtok 40 hektáron tevékenykedik, a birtokközpont a Noyers-sur-Cher településen található, a Cher partján, amely a Loire egyik mellékfolyója. A domborzati és talajviszonyok változatosak: találunk agyagos-mészköves dombos vidéket, sok kovakővel, szintén agyagos-mészköves altalajú, kovás homokkal és kaviccsal fedett teraszokat és agyagalapra rakodott homokkal fedett fennsíkot is. A pincészet Touraine AOC és Touraine Chenonceaux AOC, Val de Loire IGP valamint szimplán Vin de France megjelöléssel egyaránt palackoz borokat, a hangsúly persze előbbieken van. A 40-ből 28 hektáron termelnek sauvignon blanc-t, a többi 12 hektáron chenin blanc, chardonnay, cabernet franc, cabernet sauvignon, gamay, malbec (helyi nevén cot) osztozik.

Domaine Bellevue Touraine Sauvignon Blanc 2023 Loire
Az illat közepesnél intenzívebb, de nem tolakodó, szépen mutatja a fajtajelleget, megmaradva az arany középúton: nem túl vegetális vagy paprikás és nem is trópusi gyümölcsös. Leginkább zöldalma, éretlen őszibarack vezet, mellettük, némi citrusosság és egy kevés zöldpaprika érezhető. Kóstolva arányos és kellően zamatos, savai dinamikusak, de nem élesek, finom szövésű, kerek a korty. Az ízvilág is inkább a fehér és zöld gyümölcsös spektrumot fedi le: zöldalma, őszibarack, citrusok, kevés zöldpaprikával. Klasszikus óvilági sauvignon blanc, annak is ajánlott, aki a fajta harsányabb interpretációit kerüli. 6p (4300-4700 Ft - Borkorzó, Nullahetvenöt, Selection)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1218460059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása