A Borrajongó

Tavaszi borpár(baj)ok 2023

2023. június 10. 06:00 - furmintfan

A tavaszi borpáros posztban 3:2 arányban a fehérborok, valamint a külföldi tételek vezetnek majd, magyar részről fehér házasítások és kékfrankosok, külföldről sauvignon blanc-ok, chardonnay-k és rioja-i vörösek kerültek egymás mellé.

 parbajok.jpg

Az első párost a magyar fehérborok alkotják, mégpedig házasítások a Balaton északi partjáról. A jól bevált Figula 7ha mellé egy tavalyi felfedezés, a Feind Sunshine került.

tavasziborparbajok2023_1.jpgFeind Sunshine 2021
Sauvignon blanc, chardonnay és olaszrizling egyenlő arányú házasítása. Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, némi ananász, alma, pici só és kamilla érezhető illatában, másnap citrusok, sárgadinnye, pici bodza és virágok is megjelennek. Első nap talán  inkább a chardonnay érvényesül, másnap hangyányit a sauvignon blanc felé húz egy kicsit az aromatika. A korty zamatos, kerek, kellően lendületes, kiegyensúlyozott szerkezettel. Kóstolva is gazdagon gyümölcsös, amelyet leheletnyi fanyarság keretez. Körte, őszibarack, trópusi gyümölcsök, édes citrusok elegyednek ízében, hol egyik, hol másik vonal erősödik. Hidegen nagyon enyhe zöldes villanások is felsejlenek, míg melegen inkább a sárga húsú és trópusi gyümölcsös veszi át az uralmat. 6p

Figula 7ha 2021
30% chardonnay, 30%, szürkebarát, 30% sauvignon blanc, 10% sárgamuskotály. Édes fehér húsú gyümölcsök, citrusok, némi citrushéj, narancsvirág, déligyümölcsök színezik az illatot, másnap több a trópusi gyümölcsös jegy. A telt, izmos testhez kellően élénk savak társulnak, az alkohol kissé magas, is kicsivel több a kesernye az ideálisnál, ugyanakkor a bor gazdag, összetett ízvilágot mutat. Őszibarack, körte, alma, szőlő, ananász, mandarin és grapefruit alakítja leginkább az ízképet. Minimális édességérzet is kíséri a gyümölcsöket (talán maradékcukor, talán az alkoholédesség, talán mindkettő), míg a korty végét egy kis kesernye zárja. 6p

 

Külföldi sauvignon blanc-ok alkotják a második párost, szintén egy régi klasszikust és egy nemrég felfedezett pince borát pakoltam egymás mellé: a Pascal Jolivet Blanc Fumé párja a dél-tiroli Kellerei St. Pauls sauvignon-ja.

tavasziborparbajok2023_2.jpgPascal Jolivet Blanc Fumé 2020 Pouilly-Fumé, Loire
Fejlett illat, a két bor közül ez mutat több érettséget, sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, birsalma, körte, pici citromfű és fehér virág mutatkozik. A savak jól tartanak, lekerekítettek, így a másik bor mellett lágyabb érzetű, erre enyhe krémesség és talán minimális maradékcukor is rátesz egy lapáttal. Sárga alma,őszibarack, zöldségkrémleves, érett citrusok, sárga húsú gyümölcsök töltik meg az öblös kortyot, a háttérben minimális édesfűszer, a finisben pedig pici kesernye is megjelenik. Kicsivel előrébb tart a fejlődésben ez a palack, mint vártam. 6p

St. Pauls Sauvignon Blanc 2020 Alto Adige
A két bor közül ez hűvösebb érzetű és intenzívebb illatot produkál: tv paprika, vágott fű, egres, majd egyre több gyümölcs, citrusok, őszibarack, némi trópusi gyümölcs és fehér virág. Feszes savai szintén cikáznak szájban, a bor hosszan tart a szájban, intenzív és eleven, picikét még szárít is a sav. Citrusok, tv paprika, egres, spárga után egyre több érettebb gyümölcs, trópusiak, sárga húsúak, bodza is megjelennek a díszítő jegyek között. 6p+

 

Argentínából malbec-ek, vagy bordeaux-i fajtákból készült házasítások szerepelnek leggyakrabban a magazinok és blogok hasábjain, ezúttal viszont két chardonnay mérkőzött meg egymással.

tavasziborparbajok2023_3.jpgCatena Zapata Chardonnay 2020 Mendoza
Az illat lassacskán nyílik és közepes intenzitású lesz, először érett fehér húsú gyümölcsöket, almát, fehér borsot idéz, a háttérben kevés füst és szegfűbors, majd pici vajas keksz jelenik meg. Másnap trópusi gyümölcsök - ananász, grillezett banán - is megjelennek, finom édesfűszeres kísérettel. Jó arányérzékkel elkészített bor, a közhelyeket is elkerüli. A tágas, kerek kortyot szép savak támogatják, a gyümölcsök szépen érvényesülnek, sem hordó, sem a seprőfelkeverés aromái nem tolakodnak az előtérbe. Fehér húsú és trópusi gyümölcsök, alma, édes citrusok viszik a prímet ízben, a háttérben meghúzódnak a vajas kekszes, édesfűszeres aromák. 7p-

Terrazas de los Andes Chardonnay Reserva 2020 Uco Valley, Mendoza
Pici gyufafüstös redukcióval nyit, majd vajas keksz, vaníliakrém, édesfűszerek, édes fehér húsú és trópusi gyümölcsök érkeznek. Jó felépítésű anyag ez is, kicsivel teltebb és vastagabb, mint a Catena, a hordó szerepe hangsúlyosabb, magasabb az alkohol is, így kicsit rusztikusabb az összhatás. A gömbölyded, jól kitöltött kortyhoz széles savak, finom krémes érzet, leheletnyi cseresség és a lecsengésben egy kis melegség társul. Érett alma, körte, pici ananász, édes citrusok, vaníliakrém, vajas keksz, édesfűszerek, enyhe pörkölési aromák alakítják az ízvilágot. 6p+

 

A magyar vörösbor duóhoz két nagy szekszárdi pincészet belépő kategóriás, széles körben elérhető kékfrankosait állítottam párba.

tavasziborparbajok2023_4.jpgBodri Kékfrankos 2021
Emelkedett, lekváros illat, a magas alkohol is átüt rajta, meggylikőr, fahéj, szilvabefőtt, pörkölési aromák, fakéreg, pici égett gumi. Élénk sav és határozott tannin, valamint magas alkohol kölcsönöz neki markáns szerkezetet és délies hangulatot. A meggyes, szilvás gyümölcsös aromák ízben is lekváros, likőrös formában jelentkeznek, édesfűszerek, pörkölési aromák kíséretében. Nem egy tipikus szekszárdi kékfrankos, déliesebb, sötétebb, vastagabb, vakon inkább Villányhoz kötném. Koncentrációban, beltartalomban túlmutat a belépő kategórián, ugyanakkor kicsit talán túl is lő a célon. 5p

Takler Kékfrankos 2021
Szilva, meggy, a háttérben némi meggymag, pici fekete cseresznye, édesfűszerek, szegfűszeg. A korty meleg érzetű, lendületes és sima, a tannin mennyiségre nem sok és sima, a savak nem élesek, de kellően dinamikusak, az alkohol is kordában van tartva, sehol nem esik túlzásokba a bor. Ízben az illatból megismert gyümölcsös, fűszeres aromákat ismétli, meggy és szilva vezet, kellemes fűszeres kísérettel. Jól elkészített, fajta- és termőhelyazonos bor. 5p+

 

A külföldi vörösbor páros tagjai Spanyolország legismertebb borvidékéről származnak: két Rioja Reserva a 2016-os évjáratból, elismert termelőktől.

tavasziborparbajok2023_5.jpgBodegas Lan Reserva 2016 Rioja
Érett fekete cseresznye, cseresznyebefőtt, meggy- és málnalekvár, egzotikus és édesfűszerek, vanília és pici bors elegyedik illatában. Meleg érzetet keltő, de elegánsbor, remek savak, bársonyos tannin, szép fahatás keretezi a közepes testet. A hordó határozott, de szépen adagolt, a gyümölcsök is maradéktalanul érvényesülnek. A lédús kortyban fekete cseresznye, meggy, málna, pici dzsemesség, édesfűszerek, étcsokoládé és egy kevés vérnarancs tűnik fel.  A két bor közül ez a karcsúbb, dinamikusabb és elegánsabb. 7p+

Ramon Bilbao Reserva 2016 Rioja
Buja, áradó illatában rengeteg keleti fűszer, kókusz, vanília, tömjén, fekete cseresznye, sötét bogyós gyümölcsök, kis likőrösség szilvalekvár. Jó sav, selymes tapintású, szépen besimult tannin és enyhén melengető alkohol jellemzi a szerkezetet. Kicsit lágyabb, szélesebb és lazább szövésű a bor, mint a Lan, erőteljesebb hordóhasználattal. A tartalmas kortyot enyhe krémes érzet béleli ki, az illathoz hasonlóan buja és intenzív aromák töltik meg. Fekete cseresznye, szilva, sötét bogyós gyümölcsök, meggylikőr, áfonyalekvár, rengeteg egzotikus és édes fűszeres aroma, étcsokoládé felel az ízvilágért. 7p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2418136696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása