A gyöngyöspatai Kékfrankos és régi magyar fajták fesztiváljának sétáló kóstolója után most az első mesterkurzus beszámolója következik, lényegében ez nyitotta az eseményt. A kóstoló apropóját az adta, hogy több gyöngyöspatai borász is elkezdett régi magyar fajtákkal foglalkozni, és az első borok is elkészültek. A régi magyar fajták apostola, Szentesi József áldozatos munkájával kétségtelenül nagy hatást gyakorolt több magyar borászra, ennek egyre több kézzel fogható, vagy inkább iható eredménye is van.
Szentesi József annak idején 10 fehér és 10 kék szőlőfajtát választott ki, amelyekből eltelepített néhány sort. Az első zajos sikert a 2004-es évjáratú csókaszőlőből készített borával aratta, amelynek több magyar borász is a csodájára járt és hatására saját birtokukon is csókaszőlőt telepítettek, nagy reményeket fűzve a fajtához. A legtöbben azóta kivágták vagy átoltották az ültetvényt, Szentesi Józsefnél viszont továbbra is a választék fontos oszlopa. Szerencsére az újabb generáció is lát fantáziát a régi magyar fajtákban, amelynek köszönhetően egyre több borvidéken kísérleteznek vele. Egyelőre úgy tűnik, hogy inkább a kékszőlők muzsikálnak jobban, legalábbis ezek lettek népszerűbbek a fogyasztók és a szaporítóanyagot kérő borászok körében.
A kóstolósor gerincét Szentesi József borai mellett két mátrai pincészet, a Hegymente Szőlőbirtok és az Itt és Most Pince tételei alkották, kiegészülve a Bussay Pincészet és a Vadászvölgy Birtok 1-1 borával. Főleg tihanyi kékből, csókaszőlőből és laskából készült borokat kóstoltunk és már az első évjáratok is azt mutatják, hogy bizony van fantázia ezekben a fajtákban.
Szentesi Pince Kék Bajor 2022
Halvány színű, visszafogott illatú bor, diszkréten eper, ribizli, ribizliszár és némi virág óvakodik elő a pohárból. Könnyed bor, nem túl bonyolult, ellenben jól iható. Szerkezete a fickós savakra épít, a tannin minimális, a kortynak van egy pici húzása. Ribizli, eper, málna képviseli a gyümölcsöket, fanyar aláfestéssel, hűvös, mentás lecsengéssel. 5p
Vadászvölgy Birtok Tihanyi Kék 2023
Ennek a bornak is nagyon halvány a színe, az illatot eleinte nyomozni kell, idővel egy kevés piros gyümölcs, hibiszkusz és zöldfűszer sejlik fel. Még az előzőnél is könnyedebb, légies bor, rebbenékeny, szinte tanninmentes, az alkohol is alacsony. Egy kevés piros bogyós gyümölcs és zöldfűszer alkotják az ízképet. 5p-
Hegymente Szőlőbirtok Tihanyi Kék 2023
Igazi mikrotétel, mindössze 5,5 liter készült belőle. Az előző borok után ez szinte kiugrik a pohárból, izgalmas fűszeresség, egzotikus virágok, rózsabors, levendula, kék szőlő, némi piros gyümölcs színezi, idővel még édesebb, szinte mézes jegyek is megjelennek. Karcsú, lendületes bor, lendületes savak és bársonyos textúra övezi a kortyot. Ízben is piros gyümölcsös, egzotikus fűszeres díszítéseket kapunk, finom fanyarsággal. 7p-
Szentesi Pince Tihanyi Kék 2022
Jóval sötétebb színű, mint az addigi borok, Szentesi József szerint az aszályos évnek köszönhetően. Mélyebb, melegebb illat fogad, érett gyümölcsökkel, meggyel, málnával, szederrel, finom fűszerességgel. Az előző bornál masszívabb felépítésű, markánsabb a tannin, magasabb az alkohol, nagyobb a test. Érett sötét bogyós gyümölcsök, egzotikus, szecsuáni borsos fűszeresség, kökényes fanyarság adják az ízképet. 7p
Kovács András (Hegymente Szőlőbirtok) és Hofmann Tibor (Itt és Most Pince)
Hegymente Szőlőbirtok Csókaszőlő 2023
Aszalt meggy, cseresznye, fűszerek vezetnek illatban, pici illót is érezni a háttérben. Élénk sav, mennyiségre nem túl sok, de határozott tannin kölcsönöz a bornak egy kis rusztikusságot, míg enyhe édességérzet teszi kedvesebbé. Ízében is érett gyümölcsök vezetnek, aszalt meggyel. 6p-
Itt és Most Pince Csókaszőlő 2023
Az illat nem teljesen tiszta, kicsit kusza is, szellőzve alakul, érett meggy, némi zöldfűszer érezhető. Ez a bor is közepesnél könnyedebb testű, élénk sav és nem túl sok tannin övezi. Meggy, savanykás piros gyümölcsök, egy kis zöldfűszer és finom fanyarság érezhető ízben. 5p
Szentesi Pince Csókaszőlő 2022
Illatában az érett gyümölcsök mellett a hordóhatási is érezhető, de szerencsére nem ül rá a borra. Érett erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, édesfűszerek, pici marcipán. Erőteljes bor, dinamikus sav, határozott tannin keretezi az izmos testet, kicsit szárít a korty végre. Érett erdei gyümölcsök mellett, édes és egzotikus fűszerek, pici narancshéj adják az aromákat. 7p
Bussay Csókaszőlő 2021
Érett málna, málnalekvár, piros gyümölcsök és enyhe virágosság érezhető illatában. A korty tágas, lágyabb, szellősebb, mint az előző tétel. Az élénk savakat itt is megkapjuk, a tannin mennyiségre kevesebb és bársonyosabb. Érett erdei gyümölcsök, málna, egy pici málnalekvár és édesfűszer vezet ízben. 6p+
Itt és Most Pince Laska 2023 (M)
Intenzív keleti fűszeres, sötét bogyós gyümölcsös, szedres, fekete ribizlis illattal nyit. Karcsú, lendületes bor, élénk savval, kevés tanninnal, intenzív ízekkel és hosszú lecsengéssel. Sok sötét bogyós gyümölcs és egzotikus fűszer jellemzik az ízvilágot is. Szép, ígéretes anyag.
Hegymente Szőlőbirtok Laska-Syrah 2023
2/3-a laska, 1/3-a syrah. Eleinte van benne egy pici égett gumis jegy, de az érett erdei gyümölcsök dominálnak, majd idővel pici kókusztej, édeskés fűszeresség, némi bors és málnás savanyúcukor csatlakozik. Kóstolva élénk savakat, nem túl sok, finom tapintású tannint kapunk, ízben pedig meggy, erdei gyümölcsök vezetnek, diszkrét borsos fűszeresség mellett. 6p+
Szentesi Pince Laska 2022
Érett málna dominál illatban, erdei gyümölcsök, pici édesfűszer kísér, egy kis illó is bevillan. A korty fókuszált, lendületes, jó savak vezetik, selymes tannin keretezi. Ízben is a málna vezet, erdei gyümölcsök, némi édesfűszer, málnás savanyúcukor érkezik még, és enyhe édességérzet domborítja ki még jobban a gyümölcsös aromákat. 7p
Szentesi József
Szentesi Pince Hajnos Kék 2020
Érett illat, földre hullott gyümölcsök, kék szőlő dominál, már meglegyintette az oxidáció és pici illót is érezni. Elég sűrű, savai jól tartanak, érett sötét bogyós gyümölcsök, szeder, áfonya, fekete ribizli vezet ízben, de már itt is jelentkezik a kezdődő oxidáció. 5p
Itt és Most Pince Cuvée 2023 (M)
Egyetlen hordó készült a borból, 40% kékfrankos, 25% laska, a maradék csókaszőlő, hajnos kék és tihanyi kék. Érett és aszalt meggy, fekete cseresznye, sötét bogyós gyümölcsök elegyednek illatában. Testes, sűrű bor, jó koncentrációt és erőteljes szerkezetet villant. Ízvilága összetett és intenzív, sok érett erdei gyümölcs, meggy, fekete cseresznye, gazdag fűszeresség kísér, a lecsengés hosszú és szintén fűszeres. Komoly anyag, érdemes lesz figyelemmel követni.
A mesterkurzuson a Pata Bor meghívására vettem részt, köszönet érte!