Nem teljesen szokatlan dolog, hogy egy borszakíró vagy blogger egyszer csak sokkal nagyobb fába vágja a fejszéjét és maga is elkezd bort készíteni, itthon is találunk rá példát bőven. Elég csak a korábbi évekből Alkonyi Lászlóra, Csite Norbertre vagy Losonci Bálintra gondolni, akik egykor a Borbarát szerkesztőségét alkották, vagy Németi Zoltánra, aki a Mátrában kezdett borászkodni és octopus művésznéven, illetve saját néven hosszú-hosszú évek óta ír borokról és a Művelt Alkoholista oszlopos tagja. A mai írás is egy hajdani borblogger kis birtokáról szól, a helyzet pikantériáját az adja, hogy a borász pár egyik fele nem más, mint Kovács András, alias akov, aki számtalan remek írással gyarapította a Borrajongót. Kovács András és párja, Tóth Kinga kis mátrai pincészete, a Hegymente Szőlőbirtok egy ideje már a bimbózó gyöngyöspatai borászközösséget erősíti, és nemrég a első boraik is kereskedelmi forgalomba kerültek. De kezdjük a sztorit az elején...
András és Kinga az évek során több magyar és külföldi borvidéket bejárt és idővel felmerült bennük a saját bor gondolata is. 2014 és 2016 között Etyeken béreltek egy 500 tőkényi pinot noir ültetvényt, amelyről Szentesi József közreműködésével 1-1 hordó bor készült ebben a három évben, kizárólag saját fogyasztásra. Végül az árak és az adottságok miatt Etyeken nem tűnt reálisnak a saját birtok megalapítása, ekkor került képbe a Mátra.
2017-ben Andrásék Hofmann Tiborral (Itt és Most Pince) együtt vágtak bele a területvásárlásba Gyöngyöspatán. Időközben András elvégezte a Soós István Borászati Szakközépiskola OKJ képzését is, tapasztalatairól itt írt bővebben. 2018-ban került sor az első szőlőtelepítésre (kékfrankos, csókaszőlő és hajnos kék), ezt követték további területvásárlások és telepítések (kékfrankos, laska, syrah), jelenleg kb. másfél hektáron gazdálkodnak. A Bódics dűlőben 0,34 hektáron 2018-ban telepített kékfrankos, csókaszőlő és hajnos kék terem, Szentesi Józseftől kapott szaporítóanyagból (a kékfrankost Szentesi József egy százéves szekszárdi ültetvényről szelektálta). A Meggyesben 0,34 hektáron 2019-ben telepített kékfrankos és laska terem, ehhez csatlakozott egy újabb 0,34 hektáron kékfrankos és syrah, előbbi egy Ernst Triebaumer ruszti borász által is használt klón. A legfrissebb telepítés idei: a Geregben 0,3 hektáron tarcali kéket ültettek, illetve további 0,3 hektáron laska és csókaszőlő osztozik. A térállás mindenhol 2x0,8 m, ami kb. kétszer sűrűbb mint a szokásos régi típusú ültetvényeken.
Az első évek a szőlőmunkával, a pincevásárlással és a felújítással teltek, a debütáló forgalmi tételek idén ősszel kerültek a polcokra a 2021-es évjáratból. A szőlőket Kinga és András ketten művelik, külső erőforrást csak a legmunkaigényesebb időszakokban - tipikusan zöldmunka és szüret idején - vonnak be. A művelés organikus, a cél a növény kondíciójának fenntartása a környezet kímélése mellett és majd minden fajtánál az 1 kg-os hozam elérése. Jelenleg a biominősítés harmadik évébe léptek, 2025-ös évjárattól ökológiai minősítésük lesz. Kevés, de magas minőségű bor szeretnének készíteni, ami megmutatja a termőhelyet, a klimatikus adottságokat és az évjáratot.
A pincében kádra bogyóznak, spontán megy az erjedés, napi egyszeri maceráció mellett. Kb. két hét héjon erjedés után, amikor teljesen száraz a bor, kosárpréssel préselnek, majd almasavbomlás és érlelés következik. 225 literes hordók, műanyag tartályok és üvegballonok állnak a pince szolgálatában. A borok jellemzően derítés és szűrés nélkül kerülnek palackba (szükség szerint ez változhat) és csak kevés ként kapnak.
Alapvetően fajtaborok készülnek a pincénél, kékfrankosból idővel dűlős tételek készítése is elképzelhető. Szándékosan úgy alakították a területeik portfólióját, hogy be tudják mutatni az egyes dűlők különbségeit és tudjanak játszani a különféle mikroklimatikus adottságokkal. A kékfrankossal beültetett dűlők közül a Bódics közepesen meleg, ehhez képest a Meggyes kb. 10-14 nappal el van maradva. Míg előbbi testesebb, vastagabb, utóbbi inkább hűvösebb, elegánsabb borokat ad. Az új telepítések a Gyöngyöspata legmelegebb termőhelyeként ismert Geregben vannak. A kísérletezések miatt több mikrotétel is készül, legutóbb például egy tihanyi kék és egy narancsbor
2021 az első évjáratuk, száraz és meleg év, viszonylag kevés termés mellett nem voltak nagy növényvédelmi kihívások, kiváló év volt. 2022-ben a sorban második száraz év miatt alig volt hajtásnövekedés, emiatt alacsonyabb alkoholfokok jellemzők, érett gyümölcs és jó savak mellett. A Meggyesben komoly jégverés is volt, összességében véve kevés volt a termés, a meleg évhez képest egész más lett az analitika, mint várták, de a borok jól alakultak.
Öt palack bort kaptunk Kingától és Andrástól. A 2021-es évjárat borai - két fajtabor kékfrankosból, illetve laskából - a DropShop-nál kerültek forgalomba. Ezek mellett adtak még két 2022-es mikrotételt és egy 2022-es házasítást, amely majd 2024-ben érkezik a polcokra. Rszabi és Ungert társaságában kóstoltuk a borokat, a Csóka elfogyott helyben, a két 2022-es palackot Szabi vitte haza, a 2021-esek nálam maradtak, majd másnap megsétáltattam még őket egy előkarácsonyi kóstolóra, második nap még szebb formát mutattak, kinyíltak és Szabi is hasonlókat tapasztalt a saját palackjaival.
Csókaszőlő 2022
Tartályos tétel, mindössze 100 db 0,5L-es palack készült, csak pincénél kóstolható. Illatban és azután ízben is egyből átjön a fajta intenzív, zabolátlan, gyümölcsös-fűszeres karaktere. Erdei gyümölcsök - ribizli, áfonya, kökény - viszik a prímet, vad meggyes, enyhe zöldfűszeres aromák mellett. Könnyed, de ehhez mérten arányos és jó felépítésű bor. A korty gördülékeny, hála a lendületes savaknak, az alacsony alkoholnak (11,8%) és a zamatos, gyümölcsös ízvilágnak. Veszedelmesen csúszik. 6p-
Kékfrankos "TR" 2022
A Triebaumer kékfrankos klónok termése, szintén tartályos tétel, kb. 50db 0,75 literes palack készült. A csókaszőlő után visszafogottabb és kezdetben kicsit kusza az illata, mintha minimális redukció is lenne benne, szellőzve jönnek a fajtajelleges meggyes aromák. Kóstolva karcsú, sima és lendületes, jönnek a jól definiált meggyes jegyek, enyhe meggymagos fanyarsággal. Jelen formájában nem túl bonyolult bor, de szépen hozza a fajtát, majd az idősebb ültetvény egy jó hordóval megtámogatva biztosan sokkal többet tud majd. 5p
Laska-Syrah 2022
Az évjárat adottságai miatt került házasításra a két fajta, a kierjedt tételek jól kiegészítették egymást és pont egy hordót töltöttek meg. A bor 1 évig érlelődött egy sokszor használt 225 literes hordóban. 290 palack lett letöltve, jövő év elején fog forgalomba kerülni. Szép, élénk illat, összetettebb, mint az előző két bor, vörös áfonya, piros ribizli, szilva, borsos fűszeresség színezi. Jó sav, finoman masszírozó tannin és alacsony alkohol társul a karcsú, ruganyos testhez. Ízben erdei gyümölcsök, meggy, piros bogyósok és finom fűszeresség. A 2022-es borok közül ez a legkomolyabb. 6p
Laska 2021
Tartályos tétel, csak 130 palack készült, forgalomban van, de gyakorlatilag el is fogyott. Érdekes az illat kezdetben kicsit földes, diós jegyek is vannak a piros gyümölcsök mellett, de ahogy szépen nyílik, a gyümölcsök veszik át a hatalmat, finom rózsaborsos fűszerességgel kísérve, másnapra pedig még szebb lesz. Karcsú, de nagyon zamatos és tartalmas bor. A fajtára jellemző pörgős savak vezetik a kortyot, a tannin kevés, első nap még finoman húz, másnapra besimul, a 14% alkohol viszont egyáltalán nem feltűnő. Íze csupa friss piros bogyós és erdei gyümölcs, leginkább a málnás, epres, ribizlis, meggyes vonalon mozog, halvány rózsaborsos fűszeresség is dereng. Örömbor, jó inni. 6p
Mátra Kékfrankos 2021
2/3-a a Meggyes, 1/3-a a Bódics termése, az előbbi része új francia hordóban érett 11 hónapot, utóbbi hányada csak tartályos. Illatán az új hordó még nyomot hagy pörkölési aromákkal, fűszerekkel, de az érett piros gyümölcsök, meggyes jegyek is szépen jönnek. Arányos felépítésű bor, a savak és a finomszemcsés tannin stabil vázat adnak, a hordó még nem épült be teljesen. Meggyes, erdei gyümölcsös ízek uralják, a háttérben a hordó fűszeres és pörkölési aromái, pici zöldfűszerrel. Második nap még jobb formáját mutatta, a szerkezet csiszoltabb, az aromatika élénkebb, definiáltabb lett. Már most is szép, de még bizonyára fejlődik is a palackban. 6p+
Kovács Andrásnak és Tóth Kingának köszönjük szépen a mintapalackokat és a cikkben szereplő három fotót!