A Borrajongó

Etyeki újhullám, kaliforniai kitekintéssel - Szijjártó Előd a Kóstolom Borbárban

2023. május 30. 06:00 - furmintfan

Szijjártó Előd nevével nagyjából másfél éve találkoztam először, akkor egy nem szokványos sauvignon blanc-t kóstoltam a fiatal etyeki borásztól. Azóta 1-2 bor még szembejött velem, de a átfogó sort kóstolni és a borásszal személyesen találkozni most először nyílt alkalmam a Kóstolom Borbárban, és úgy tűnik, érdemes lesz rá figyelni a jövőben is.

szijjartoelod1.jpg

Szijjártó Előd a családja révén először párlatokkal kezdett foglalkozni Békés megyében, majd a borászat felé fordult az érdeklődése. A palackos erjesztésű pezsgők iránti szeretete hívta 2019-ben Etyekre, előtte azonban még Kaliforniában dolgozott néhány hónapot egy helyi borászatnál. Két hektárnyi ültetvényén chardonnay, sauvignon blanc és pinot noir terem, a saját szőlőt hosszú távú együttműködés keretében ellenőrzött, vásárolt szőlővel egészíti ki. A szőlőben a gyomirtó és felszívódó szerek használatát kerüli, a borok csak kevés ként kapnak az erjedés végén és a palackozás előtt. A szortiment pezsgőből és a három fajta száraz boraiból áll és a borász tervei szerint a pezsgő egyre nagyobb teret kap majd ebben a választékban.
A borász kaliforniai múltjára tekintettel két kaliforniai bor - egy chardonnay és egy pinot noir a WineAge választékából - egészítette ki a saját tételekből álló sort. Az etyeki borokról szóló jegyzetek után a végére hagytam a két kaliforniai bor leírását.

szijjartoelod2.jpgSzijjártó Előd Méthode Traditionelle Brut NV
2020-as és 2021-es évjáratú alapborokból készült, 40% pinot noir, 40% chardonnay, 20% pinot blanc házasítása. Emelkedett, élesztős illat, visszafogottan némi fehér húsú gyümölcs is megbújik hátul. Kóstolva nagyon finom tapintású, kecses benyomást kelt, parányi buborékjai szépen oszlanak el, selymes tapintású a korty, miközben jó savak dolgoznak alá. Ízben kekszes jegyek, némi fehér húsú gyümölcs, pici mandula, egy kis kesernye a végén. A szerkezet és a textúra nagyon tetszett, az aromatikával voltam kevésbé kibékülve. 5p+

Szijjártó Előd Sauvignon Blanc 2022
Friss, élénk illat, érett egres, mangó, sárga húsú őszibarack, zöldalma, trópusi gyümölcsök. Inkább a gyümölcsös vonalat hozza, nem harsány, nem zöld, de nem is esik át a ló túloldalára, a nagyon buja trópusi irányba. Remek savak vezetik a lendületes kortyot, intenzív, zamatos bor. Ízében is a lédús gyümölcsösség dominál: édes citrusok, őszibarack, mangó, friss trópusi gyümölcsök, minimális vágott füves aláfestéssel, halvány sóssággal. 6p

szijjartoelod3.jpgSzijjártó Előd Sauvignon Blanc Premium 2021
Egészen más iskola: 20%-a bogyózás nélkül héjon, a többi része 4 hordóban erjedt, majd érlelődött finomseprőn. Az illat fejlettebb és jóval visszafogottabb, mint az előző boré, érett egres, alma, citrusok mellett édesfűszerek, egy kevés kókusztej és mandula, krémes jegyek színezik. Szájban intenzívebb, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, édesfűszeres, krémes jegyek, pici trópusi gyümölcs, zöldpaprika és zöld teás aroma érkezik. Kerek, jól kitöltött a korty, krémes textúrával, jó savakkal. 6p+

szijjartoelod4.jpgSzijjártó Előd Chardonnay 2021
Első- és másodtöltésű fahordókban erjedt, majd finom seprőn érlelődött 11 hónapig. Vaníliakrém, pirított kókuszreszelék, vajas keksz, mogyoró, egy kevés érett alma és banán jelentkezik illatában, a gyümölcsök itt inkább epizódszereplők. Közepes test, krémes textúra, határozott, de nem túlzó hordó, széles sav jellemzi a szerkezetet, az alkohol egy kicsit melegít a korty végén. Az édesfűszeres, krémes, mogyorós jegyek mellett némi citrus - narancs és grapefruit -, banán és érett alma tűnik fel. 6p

Szijjártó Előd Pinot Noir 2021
Nyitott kádban erjedt 20%-ban egész fürtökkel, kíméletes csömöszöléssel, majd első töltésű burgundi hordókban érett 10 hónapig. Az illat fiatalos, rengeteg piros gyümölcsöt hordoz: vörös áfonya, piros ribizli, málna, a háttérben pici zöldfűszer és a hordó édeskés fűszeressége érezhető. Könnyed, ugyanakkor jó szerkezetű bor, eleven savak repítik, érintésnyi, finom tannin foglalja keretbe a lédús kortyot. Ízvilágát is jól definiált piros gyümölcsök uralják, diszkrét fűszeres háttérrel, friassítő fanyarsággal kísérve. 6p+

szijjartoelod5.jpgSzijjártó Előd Pinot Noir 2020
Fejlettebb és tompább az illata, a gyümölcsök visszafogottabbak és érettebb karakterűek. Ahogy nyílik, főtt gyümölcsök, avar, gyógynövények, kanalas orvosság is megjelenik benne. Szájban egy fokkal fiatalosabb, mint az illat alapján várnánk, több benne az érett gyümölcs (szamóca, málna), amelyeket pici édességérzet kísér. Valamivel teltebb, lágyabb és kerekebb, mint a 2021-es kiadás, az alkohol kicsit magas és fűti a korty végét. 6p-

jlohrriverstonearroyosecomontereychardonnay2021.jpgJ. Lohr Riverstone Arroyo Seco Monterey Chardonnay 2021 Monterey, California
Édes, trópusi gyümölcsök, banán, vanília, édesfűszerek színezik az illatot, de sem a hordó, sem a krémesség nem telepszik rá, inkább a trópusi hangulat, az édes gyümölcsök bukéja a meghatározó. Kóstolva telt, krémes, savai inkább szélesek és puhák, nem különösebben lendületes, de nem is lapos a bor, a végén viszont kissé fűt az alkohol. Banán, trópusi gyümölcsök, édesfűszerek, vanília, vaníliás-vajas keksz viszik a prímet ízben is. 6p

kendalljacksonestatescollectionalexandervallayouterridgepinotnoir2019.jpgKendall-Jackson Outland Ridge Pinot Noir 2019 Anderson Valley, California
Érett, dzsemes és főtt állagúba hajló meggy, málna, erdei gyümölcsök határozzák meg az illatot, diszkrét édesfűszeres kíséret mellett. Kóstolva telt, meleg karakterű, eléggé testes bort kapunk. A sav és a tannin egyaránt jól beépült, az alkohol viszont magas (15%), végig egy kis likőrös melegséget kölcsönöz a bornak, a finisben pedig fűt is. Az illatból visszatérő érett és dzsemes gyümölcsöket édesfűszerek, csokoládé, vanília és némi pörkölési aroma keretezi. 6p+

szijjartoeolod6_1.jpg

Szijjártó Előd

A pincészet honlapja:
https://szijjartoelod.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2918132042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása