A Várszegi Pincészet nevével hébe-hóba már találkoztam, de a boraikkal személyesen még nem és azt is csak idén tudtam meg, hogy az egyébként dél-balatoni szőlőterületekkel rendelkező borászatnak van egy működő borbárja Budapest határain belül, Budafokon. A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál pénteki napján felkerekedtem és meglátogattam a budapesti egységet, hogy megismerkedjek közelebbről is a pincészettel és boraikkal.
A pincészet épülete korábban a budafoki pezsgőgyáros Eberhardt család tulajdonában volt, majd az államosítást követően a Hungarovin irányítása alatt Hungária pezsgők készültek itt. A rendszerváltás után üresen állt a 200 éves pince, majd a Várszegi család megvásárolta és kialakította a birtok központját. Itt kapott helyet a hordós, és palackos érlelő, itt kezelik készre, majd itt palackozzák a borokat. A pincészet jelenleg 20 hektár szőlővel rendelkezik Balatonlelle és Balatonszemes környékén, 2010-ben Rádpusztán vásárolták meg első ültetvényt, ezzel indult el a birtok. A saját termést valamennyi vásárolt szőlővel egészítik ki, egy évben nagyjából 160000 palackot töltenek meg. Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay, rajnai rizling, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir a főbb fajták, gyöngyözőbor, rosé és hamarosan palackos erjesztésű pezsgő is készül a pincénél. A prémium tételek Wieland Selection név alatt futnak, ez a család régi nevének és sváb hagyományainak állít emléket. A borokat Várszegi Viktor készíti, aki már tizenéves korában eldöntötte, hogy borász lesz belőle.
A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a Nagytétényi úton található borbár csak pénteken és szombaton van nyitva, viszont tartozik hozzá egy kellemes terasz, a pincészet teljes választéka kóstolható és hidegtál is kérhető a borok mellé, a napsütéses szeptember elejére ez ideális programnak bizonyult. Hat bort kóstoltam meg, könnyebb reduktív fehértől kezdve a pince válogatott tételeivel zárva a fehér és a vörös szekciót egyaránt. Összességében jó ár-érték arányú, korrekt, technológiailag kifogástalan borokat kóstoltam.
Várszegi Pincészet Rajnai Rizling 2022
Aránylag visszafogott az illata, őszibarack, alma, némi édes citrus fedezhető fel benne. Közepesnél vékonyabb testű bor, jól hozza a "pannon riesling" karakter, kicsit teltebb és szárazabb, mint a németek, de jó savak vezetik és pici cukor is kerekíti. Ízével fehér őszibarackot, almát, édes citrusokat idéz. 5p
Várszegi Pincészet Chardonnay 2022
Részben már hordós érlelést is kapott a bor. Illatában ananász, banán, édes fehér húsú gyümölcsök, pici vanília, érintésnyi puncs. Ízvilága az illatot ismétli meg, édes citrusokkal kiegészülve. A közepesnél karcsúbb testhez jó savak társulnak, enyhe krémes textúrával, a fát nem is érezni. 5p+
Várszegi Pincészet Wieland Selection Petit Blanc 2021
Chardonnay, egy kevés sauvignon blanc-nal és rajnai rizlinggel, hordós érlelést is kapott. Az illat fokozatosan nyílik, fehér húsú gyümölcsök, halvány trópus aláfestés, fűszerek, vaj, majd egyre több vajkaramella érezhető. A korty krémes, széles sav és jól adagolt hordó övezi. Az illatból megismert gyümölcsöket pici édesség domborítja ki, a háttérben megjelennek a vajas, karamellás jegyek is. 5p+
Várszegi Pincészet Wieland Selection Chardonnay 2019
Tölgyfahordóban erjedt és érlelődött, a seprő többszöri felkeverése mellett. Illatában banán, ananász, mangó, vanília, gyömbér, vajas keksz, minimális kókusz. Közepesnél teltebb, krémes textúrájú bor, gömbölyű savakkal, a korty végén picit fűt az alkohol. Ízében az illatból megismert jegyek mellett határozottabban érvényesülnek a pörkölési aromák. 6p
Várszegi Pincészet Rouge 2020
60% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc és 10% merlot. Érett erdei gyümölcsök, ribizlifélék, édeskés fűszeresség színezi az illatot. Közepes test, arányos szerkezet jellemzi, jól integrált tanninnal, megfelelően adagolt hordóval. Érett fekete és piros ribizli, erdei gyümölcsök, édesfűszerek jelentkeznek ízében is. 6p
Várszegi Pincészet Wieland Selection Merlot 2020
Az illat intenzív, jól beérett alapanyagról árulkodik: aszalt szilva és meggy, édesfűszerek, bors, csokoládé. Testes, vastag anyag, jól elnyeli a magas (15%) alkoholt, a tannin szépen besimul a krémes, bársonyos kortyba. Érett és aszalt gyümölcsök, meggy, szilva, erdei gyümölcsök, édesfűszerek, étcsokoládé jellemzik az ízprofilt is. Kicsivel lehetne lendületesebb és hosszabb, az erőteljes kezdés után középtájtól kicsit leül az intenzitása és az ereje. 6p