A Borrajongó

Olaszrizling variációk Badacsonyból - Illés Bor Olaszrizling 2021 és 2022

2023. július 24. 06:00 - furmintfan

Badacsonyban több új borászat bukkant fel az utóbbi években, az idei Badacsony New York-ban alkalmából néhányukkal megismerkedtem. Az Illés Bor (nem azonos az Edvi Illés Borászattal) szintén egy új név számomr és mint kiderült, valóban nem túl régen fogtak bele a borászkodásba. Az Illés család már több, mint tíz éve készít bort saját fogyasztásra és a barátoknak a badacsonytördemici kékfrankos ültetvényükről. 2020-ban négy hektár területet vásároltak és Káptalantóti mellett megkezdték a családi borászat felépítését, majd tovább bővítették a birtokot. Ökológiai termesztés előtérbe helyezésével és a badacsonyi tradicionális borkészítés módszereit kombinálva dolgoznak.

illesolaszrizling20212022.jpg
Két olaszrizlinget kóstoltam a borászattól - Nádasi Andrásnak köszönet a lehetőségért -, egy 2021-es és egy 2022-es tételt, amelyek nagyon különböző stílusban készültek.

Illés Bor Olaszrizling 2022
Enyhe fülledtséggel nyit, majd neutrális fehér húsú gyümölcsök érkeznek, zöldalmával, mandulával, enyhe virágos és őszibarackos jegyekkel. A korty arányos, jó sav és fanyarság kíséri végig. Első nap kicsit kócosabbnak tűnt, másnapra jobban összeállt a szerkezet. Zöldalma, némi citrus és zöldfűszer, a végén egy kis mandulás kesernye. Korrekt, fajtajelleges olaszrizling, a két bor közül egyértelműen ezt szerettem jobban. 5p

Illés Bor Olaszrizling 2021
Első napon kóstolva az volt az érzésem, hogy - bár hibája nincs - ez a bor, akármiből és akárhol is készülhetett volna. Puncs, édesfűszerek, marcipán és egy kevés banán dominál illatban és ízben is. Kerek, enyhén krémes, kissé lágy bor, az enyhe édesség minderre csak rátesz egy lapáttal. Másnap már kedvezőbb benyomást tett rám, a puncsos, marcipános aromák mellett már megjelentek a fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, érett egres. Így is a 2022-es maradt a nyerő. 4p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9718168855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása