A Borrajongó

Vissza a bölcsőhöz - Görög kitekintés

2023. július 21. 06:00 - furmintfan

Görögországot a nyugati kultúra és a demokrácia bölcsőjeként szokás emlegetni, és a görögöknek a Földközi-tengeri borkultúra alakulásában is fontos szerepe volt. A több évezredre visszatekintő szőlőművelési múlt ellenére a görög borok alig ismertek az ország határain kívül. A borok többnyire az országhatáron belül fogynak el, és minőségi borok aránya a helyi fogyasztásra szánt asztali és tájborokéhoz képest még mindig elenyésző. Görögországban a helyi klimatikus adottságok sokáig meghatározták a borkészítést és a borstílust, de a modern technológia és a nemzetközi fajták megjelenésével mindez megváltozott. Az uniós csatlakozás óta sok fejlesztés történt a szektorban, miközben a helyi, hagyományos szőlőfajtákat is sikerült megőrizni, amelyből nagyjából 200-at tartanak nyilván, bár tényleges jelentőséggel ezekből csak kevés bír.
Eddigi boros pályafutásom alatt nem sok görög borral volt dolgom, júniusban egy rövid nyaralás alkalmával sikerült ezt a számot gyarapítani.

dionysos.jpg

(A fotót innen vettem kölcsön.)

A teljesség igénye nélkül következzék egy kis áttekintés  a görög borvidékekről és fontosabb szőlőfajtákról.
Észak-Görögországban indult meg az ún. "görög borforradalom". Macedónia főleg kékszőlős és vörösboros vidék, amelynek a xinomavro a fő fajtája és Naoussa a legfontosabb eredetvédett területe. A közeli Goumenissa Naoussa-hoz hasonló adottságokkal rendelkezik, míg a hűvös Amindeo inkább aromatikus fehérborok, pezsgők és rosék hazája. Epírosz egyetlen eredetvédett körzete Zítsza, ahol debina fajtából készítenek csendes és gyöngyöző fehérborokat.
Közép-Görögország (Attika, Thesszália) főleg a tájborok hazája, bár Thesszáliában több eredetvédett minőségi bor is készül, sok izgalmas helyi fajtát mentettek meg a közelmúltban. Atalanti - ahonnan két bort is kóstoltam - Thesszália és Attika között található.
Dél-Görögország, Peloponnészosz adja a görög bortermelés kb. 25%-át. A száraz, meleg Nemea borvidékén az agiorgitiko a fő fajta, amelyet általában 250 méteres magasság fölé telepítenek a mediterrán éghajlat miatt. A sokkal hűvösebb Mantínia-fennsík a moschofilero eredeti hazája. A félsziget északi részén található Pára fő fajtája a fehér roditis.
Az Égei-tengeri szigetek  közül Szantorini a legnagyobb presztízsű a borászat szempontjábül, leghíresebb borai assytriko-ból készülnek. Szamosz a muskotályról, különösen az édes muskotályról vált ismertté. Krétán találjuk az ország szőlőültetvényeinek 20%-át, elsősorban száraz vörösborok készülnek a szigeten, magasabb fekvésű ültetvényeken. Parosz, Limnosz és Rodosz szigetein egyaránt folyik szőlőművelés és bortermelés.

Görögország legkomolyabb fehérborai az assyrtiko fajtából készülnek, Szantorini vulkanikus szigetén. Csontszáraz, sós, citrusos, finoman illatos borok ezek.
A malagousia főleg az ország északi és középső részein terem, gyümölcsös, olajos, testes borokat ad, a viognier-hez is szokták hasonlítani.
A moschofilero könnyed, savas, aromás fehérbor számos stílusban készítik.
A savatiano sokáig többnyire csak lédig borok készítéséhez használták, de most már gazdag, krémes, fahordós borok is készülnek belőle.
Sokan úgy gondolják, hogy a muscat blanc Szamosz szigetéről származik, de egyébként az egész országban elterjedt. A szamoszi muskotály száraztól az édesig különböző stílusokban kerül palackba.
A roditis szintén majdnem az egész ország területén terem, bogyói fehérek vagy halványpirosak lehetnek
Az agiorgitiko Görögország legnagyobb területen termesztett vörös fajtája, eredetileg a peloponnészoszi Nemea régióból származik és gyümölcsös, gazdag borokat ad.
A xinomavro hasonlít a nebbiolo-hoz, aránylag világosabb színű, magas savtartalmú, tanninos fajta, főleg Naoussza és Amyndeo régiókban terem.
A mavrodaphne-t többnyire édes vörösborokhoz használják, de egyre több intenzív, testes, száraz vörösborokat is készítenek belőle. Akhájia és Kefalónia jellemző fajtája.
A mandilaria Krétán és az Égei-tenger szigetein terjedt el leginkább, Rodoszon amorgiano a neve. Sötét színű, könnyű bort ad.

Kilenc görög bort kóstoltam meg, különböző borvidékekről, különböző borászatoktól, különféle stílusokon átívelve, nemzetközi és helyi fajtákból egyaránt. A melegnek köszönhetően inkább a fehérek voltak többségben, de a legnagyobbat a két vörösbor szólt, miközben egy nagyon egyedi narancsbor(-szerűség) is kellemes meglepetést okozott.

Fehér
vassiliparliarouroditis2022.jpgVassiliki Parliarou Roditis 2022 Mountains of Aigialeia
Először fehér húsú gyümölcsök, alma, majd inkább trópusi gyümölcsök, sárgadinnye, majd szőlő, egzotikus aromák, rózsa szabadulnak fel a pohárból. Aránylag egyszerű szerkezetű, könnyed bor, enyhébb savérzettel, kissé rövid lecsengéssel. Ízében az illatra rímelve fehér húsú gyümölcsök, majd trópusi gyümölcsök, mandarin, szőlő, rózsa követik egymást. 5p-

skiourosestateelephantossauvignonblanc2022.jpgSkiouros Winery Elephantos Sauvignon Blanc 2022 Macedonia
Érett fehér húsú gyümölcsök, almafélék vezetik illatát, a háttérben egy kevés trópusi gyümölcs is felfedezhető, de távol áll a harsány, kirobbanóan intenzív "fajtársaktól". A kerek savakra pici fanyarság is rásegít, de a fajta karakteréhez képest így is kissé lágy a bor. Ízében szintén fehér húsú gyümölcsöket idéz, főleg almafélék formájában, egy kevés déligyümölcs itt is megjelenik. 5p

anastasiafragouneilismalagousia2022.jpgAnastasia Fragou Neilis Malagousia 2022 Attiki
Érett alma és némi trópusi gyümölcs - banán és ananász -, valamint diszkrét virágos aromák színezik az illatot. Kóstolva könnyű test, kerek sav, finom fanyarság, aránylag laza szövésű szerkezet, ugyanakkor jó egyensúly fogad. Gördülékeny, jól iható, gyümölcsösre hangolt nyári bor, az illatra rímelő fehér húsú gyümölcsös és trópusi gyümölcsös ízprofillal. 5p-

domainehatzimichalishoulevenachardonnay2022.jpgDomaine Hatzimichalis Houlevena Vineyard Chardonnay 2022 Atalanti Valley
Érett fehér húsú gyümölcsök - körte, alma - uralják az illatot, de némi déligyümölcs - ananász, banán - is megjelenik. Az éppen közepes testhez pont ideális mennyiségű sav társul, az alkohol emelkedett, de ez leginkább csak a korty végén jelentkezik, némi kesernyével és melegítő hatással. Érett fehér húsú és trópusi gyümölcsök, körte, alma, ananász, banán térnek vissza ízben is, citrusokkal, pomelóra emlékeztető fanyarsággal. 6p-

metromoschofilero2022.jpgMetro Moschofilero 2022 Peloponnészosz
Érett szőlő, fehér húsú gyümölcsök, némi alma, túrókrém és túlérett trópusi gyümölcs jellemzi az aromatikát, kissé fáradó muskotályos jegyek dominálnak benne, némi megbarnult naspolyával. Könnyű test, aránylag lágy savak, közepesnél rövidebb lecsengés. 4p-

 

Narancsbor
troupiswineryhoofandlurmoschofilero2022.jpgTroupis Winery Hoof & Lur Moschofilero 2022 Arcadia
Az illata buja, egzotikus, egyedi, némi gewürztramineres beütéssel. Rózsa, eper, keleti fűszerek, vérnarancs, piros szőlő, egzotikus virágok. A jól kitöltött kortyot széles sav és minimális cseresség fogja át, a szerkezetről azonban el is tereli a figyelmet az egzotikus, intenzív ízkavalkád. Beváltja és követi az illat ígéretét: hullámokban jönnek az egzotikus virágos, fűszeres, gyümölcsös jegyek. 6p+

 

Rosé
latourmelasnautilusdrinkpinkrose2022.jpgLa Tour Melas Nautilus Drink Pink Rosé 2022 Greece
Grenache, syrah, agiorgitiko házasítása, 4 hónapig érett finomseprőn. Halvány lazacszínével provence-i rosé-kat idéz és kóstolva kiderül, hogy minden szempontból egy tehetséges provence-imitátorral van dolgunk. Az illat visszafogott, őszibarack, mandarin, egy kevés cseresznye, szamóca, fehér ribizli fordul meg benne. A sav pont ideális mennyiségű, a finom fanyar érzettel karöltve kíséri végig az elegáns, arányos kortyot. Ízvilága is mértéktartó, nagyjából az illatból megismert gyümölcsökkel operál: őszibarack, mandarin, citrusok, cseresznye, gránátalma és a végén pink grapefruit. 5p+

 

Vörös
aivaliswinerynemeasinglevineyardalikiza2020.jpgAivalis Winery Nemea Single Vineyard Alikiza Ailayin 2020 Nemea
100% agiorgitiko. Érdekes volt, ahogy változott az illata, levegővel egyre frissebbnek tűnt. Először érett és főtt erdei gyümölcsök, földes-avaros jegyek tűntek fel, majd frissebb gyümölcsös, kék virágos, fűszeres aromák vették át a vezető szerepet. Kóstolva jó koncentrációt és arányokat mutat, az erős közepes testhez kellemes sav érzet és okosan használt hordó párosul, sehol nem esik túlzásokba a bor. Erdei gyümölcsök - főleg málna és kék áfonya -, finom édeskés fűszeresség jellemzi az ízképet. 6p+

domainehatzimichalisalfegaerythros2018.jpgDomaine Hatzimichalis Alfega Erythos 2018 Atalanti Valley
40% cabernet franc, 40% cabernet sauvignon és 20% merlot házasítása, 12 hónapig francia hordókban érlelve.
Szép intenzív illat, rengeteg érett erdei gyümölcs, szilva, meggy, keleti és édes fűszeresség, pici édesgyökér, enyhe dzsemesség jellemzi. Jól strukturált, koncentrált bor, élénk savak és határozott, finoman fogós tannin keretezi a közepesnél teltebb, izmos testet, amely szépen elnyeli az alkoholt is. A húsos kortyot tökéletesen kitöltik a gazdag erdei gyümölcsös, szilvás, meggyes aromák és az illatot idéző fűszeresség. A csavart a korty vége felé egy kellemesen hűsítő mentás, gyógynövényes vonal hozza, amely az alkohol melegségével és a bor mediterrán karakterével kontrasztba állítva egyedi hangulatot csempész az egyébként is remek borba. 7p

 

Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.

 

A borászatok honlapjai:
https://www.skiouroswinery.gr/

https://www.fragouwines.gr/en/

https://www.hatzimichalis.com/en/home

https://www.troupiswinery.gr/en/

https://www.latourmelas.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100045127819451

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5918168185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2023.07.21. 07:03:46

Biblia Chora pincészet jó fehér borban ok. Ovilos.
Gerovasilou Epanomiban Thessaloniki mellett remek fehér és vörös borokat készít .
Santorini tényleg nagyon jó fehér borban de nem olcsó.
Északon Dráma városa mellett nagyon jó a Wine Art pincészet illetve Costa Lazaridi vorosei. A testvér Nico Lazaridi sajnos lecsúszott
süti beállítások módosítása