A Borrajongó

Abruzzo-i óriás - Orsogna Lunaria kvartett

2024. október 21. 06:00 - furmintfan

A Bio Cantina Orsogna Olaszország egyik legnagyobb szövetkezeti alapon működő borászata, egyben az ország legnagyobb bio szőlőtermelője. A szövetkezetet Abruzzo régióban, Orsogna városkában 1964-ben alapította 35 termelő, ma mintegy 450 tagot számlálnak és 1500 hektárnyi területtel rendelkeznek. A teljes szőlőterület bio művelés alatt áll, a területek felét Demeter tanúsítvány birtokában, biodinamikus módon művelik. Évente két és fél millió palack bort készítenek, ennek 70%-a exportra megy, legalább 30 oszágba szállítanak. A szőlőültetvények legnagyobb részén, kb. 30%-án montepulciano szőlőfajta terem, ezen kívül trebbiano d’abruzzo, sangiovese, malvasia, chardonnay, moscato, és helyi fajták - passerina, cococciola és pecorino - teremnek a dűlőkben.
A borászat portfóliója számos termékcsaládot és megszámlálhatatlan bort ölel fel, én most az itthon is elérhető Orsogna Lunaria márka négy borával ismerkedtem meg közelebbről.

orsogna1.jpg

Orsogna Lunaria Civitas Pecorino 2023 Terre di Chieti IGT
Az illat eleinte visszafogott, halványan dereng némi fehér húsú gyümölcs, gyógynövény, és zsályás, kakukkfüves fűszeresség, a háttérben krémsajt. Második napra jobban kinyílik, édes fehér húsú gyümölcsök uralják, némi banán is megjelenik. Az ízkép hasonló változáson megy keresztül, első nap csak halványan gyümölcsös, inkább zöldfűszeres, második nap több érett fehér húsú gyümölcsöt mutat. A nagyjából közepes testhez kerek sav, enyhén melengető alkohol, kis fanyarság társul. Érdekes, karakteres bor, még ha nem is lett a kedvencem. 5p+ (5590 Ft - Borkorzó, Nullahetvenöt)

Orsogna Lunaria Harbine Passerina 2022 Terre di Chieti IGT
Kedvesebb, gyümölcsösebb az illata, mint a másik fehérbornak: érett őszibarack, körte, halványan kevés gyógynövény, majd narancshéj színezi. A korty sima, puha tapintású, aránylag lágy, enyhe savakra támaszkodik, egy kis fanyarság itt is besegít az egyensúly érdekében. Érett őszibarack, alma, körte adják az aromákat, a korty végén enyhe grapefruit-os kesernye is bevillan. Kevesebb izgalmat tartogat, mint a pecorino, de könnyebben érthető és fogyasztható. 5p+ (5590 Ft - Borkorzó, Nullahetvenöt)

Orsogna Lunaria Pettirosce Cerasuolo d'Abruzzo Rosato 2023 Cerasuolo d'Abruzzo DOC
100% montepulciano. A megszokottnál mélyebb szín és illat fogad, érett gyümölcsökkel, málnával, cseresznyével, meggyel. Kóstolva is tartalmasabb egy átlagos rosé-nál, szinte már egy könnyebb vörösborhoz mérhető, jó sav és érintésnyi tannin felel a szerkezetért, az alkohol is aránylag magasnak mondható (13,5%), de nem lóg ki. Ízében is érett málna, meggy, cseresznye uralkodik, pici maradékcukor emeli ki még jobban a gyümölcsösséget. 6p- (5590 Ft - Borkorzó, Nullahetvenöt)

Orsogna Lunaria Coste di Moro Montepulciano d'Abruzzo 2019 Montepulciano d'Abruzzo DOC
Összetett, mély illat: érett sötét bogyós gyümölcsök, rumos meggy és szilva, némi szárított virág, étcsokoládé és cseppnyi balzsamecet. Izmos test és masszív struktúra jellemzi, élénk sav, határozott, picikét tapadós tannin keretezi, az alkohol kicsit fűti a korty végét. Sűrű, tartalmas anyag, ízében visszatérnek az érett bogyós gyümölcsös, meggyes, enyhén likőrös, étcsokoládés aromák. 6p+ (5590 Ft - Borkorzó, Nullahetvenöt)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9118706820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása