A St. Andrea Akutyafáját névre hallgató fehér és vörös házasítása annak idején kapudrog volt a pincészet komolyabb tételei felé, legalábbis valahogy így emlékszem vissza az első évekre, amikor a minőségi magyar borok felé kezdtem kacsintgatni. A fehér változat sajnos egy ideje már kikopott a választékból, bár ezt jó eséllyel az indokolja, hogy az utóbbi években a szerepét az időközben könnyedebbé és "reduktívabbá" váló Napbor tölti be. A vörös Akutyafáját viszont velünk maradt, ennek ellenére valahogy nekem sok évjárat kimaradt az életemből. A 2022-es kiadással próbáltam felvenni a fonalat, amely az arculatváltásnak köszönhetően külsejében igazodik a pince komolyabb tételeihez, tartalmában viszont könnyed, vidám vörösbort ígér.
St. Andrea Akutyafáját Egri Cuvée 2022
Merlot, syrah, cabernet franc, pinot noir és kékfrankos házasítása. Illatában sötét meggy, fekete bogyós gyümölcsök dominálnak, a háttérben kék virágok, némi borsos fűszeresség és enyhe animalitás érezhető. A test közepesnél karcsúbb, jól illeszkedő sav és közepesnél kevesebb tannin, valamint moderált alkohol alkotja az arányos szerkezetet. A csersav enyhén érdes, picikét húz, de ez inkább hozzátesz a struktúrához, nem válik zavaróvá. A bor íze hűen leköveti az illatot: meggy, sötét bogyós erdei gyümölcsök, pici bors, fűszerek, érintésnyi animális aroma. Második naptól egy hűvös gyógynövényes kíséret hoz plusz csavart az aromatikába. Kellemes bor, szerettem. 6p- (Kb. 3500 Ft - Bortársaság, hiperek)