A Borrajongó

Barbár vs Infusio - 2016-2019 duplavertikális

2023. március 06. 06:00 - furmintfan

Magyar vörösborokból nem tartottam még otthon vertikális kóstolót, általában külön-külön nyíltak ki a hosszabb érlelésre szánt palackok is, de az első alkalomnak megadtuk a módját. Ráadásul egyből dupláztunk, ugyanis két komoly tételből is összegyűlt 4-4 évjárat, kézenfekvőnek tűnt, hogy egymás mellett nézzük meg a két mini vertikális sort. A Heimann Barbár és a Pannonhalmi Főapátság Infusio került a górcső alá az 2016, 2017, 2018 és 2019 évjáratok tükrében.

barbarvsinfusio2016-2019.jpg

A kóstolójegyzetek előtt a rend kedvéért következzen egy gyors ismertető az este két főszereplőjéről.
A Barbár merlot, cabernet franc, tannat és kékfrankos házasítása, 2006-ban készült el az első évjárat, a korábbi Stílusgyakorlat borok aféle előtanulmánynak tekinthetők. A fantázianév ihletője Bartók Béla Allegro Barbaro című zongoradaraba ihlette, egyrészt a bartóki őserő, másrészt a bor stílusa és Bartók zenéjének egyedisége, felismerhetősége közötti párhuzam miatt. 
Az Infusio merlot és cabernet franc házasítása, szintén a 2006-os évjárattal debütált. A bencés szerzetesek évszázadokon át infusio néven emlegették a rendkívüli alkalmak, nagy ünnepek borát, elkülönítve a cselédbortól és a misékre, valamint mindennapi fogyasztásra szánt konventbortól.
Az első évjárat, valamint két fajta - a cabernet franc és a merlot - tehát közös pont, ahogy az is, hogy mindkét borászat kétségtelenül saját borvidékének úttörői és legfontosabb szereplői közé tartozik. Mind a Barbár, mind az Infusio helyet kapnának a magyar prémium vörösborok képzeletbeli panteonjában, a magyar piacon önálló márkanévként is megállják a helyüket. Kétségtelenül magas elvárásokkal vágtunk neki az estének.

heimannbarbar2016-2019.jpg

Barbárok

pannonhalmifoapatsaginfusio2016-2019.jpg

Infusio-k

Évjáratok szerint párokban kóstoltuk a borokat, én másnap még visszakóstoltam az üvegekben maradt fél-egy-másfél deciket. Sommás megállapításokat követően érkeznek a részletes jegyzetek.
A Barbárok közül 2019 nagy(on nagy) ígéret, de még fiatal, 2018 osztatlan tetszést aratott. A 2017-es hozzájuk képest visszalépés volt, a 2016-os illata először okozott némi zavart, nem makulátlan, de levegővel sokat javult. (Tavaly novemberben a Bortársaság Borsuliban is volt szerencsém egy vertikális sorhoz - bár ott a 2016-os nem szerepelt -, akkor is hasonló volt a konklúzió.)
Az Infusio 2019 már most is szép bor, 2018 ellenben tompább, egyszerűbb. 2017 ismét siker, 2016 érdekes kettősséget mutatott, a tetszési index itt attól függött, hogy ez kit mennyire zavart. 
Ha évjáratos lebontásban nézzük a párharcot, a 2019-es Infusio akár már most  is fogyasztható nagy bornak mondható - persze további érlelési potenciállal -, a Barbár 2019 még csikó, mindenképpen érdemes várni a kibontásával. A társaság nagy része az Infusio-t hozta ki győztesnek, nálam egál lett az eredmény, de hosszú távon inkább a szekszárdi versenyzőre tenném a pénzemet. A 2018-as évjárat egyértelmű szekszárdi győzelmet hozott, a 2017-es egyértelmű pannonhalmit. A 2016-os év eredményezte a legmegosztóbb párost, mindkét borral voltak fenntartásaim, de a Barbár állt hozzám közelebb.


Heimann Barbár 2019
43% cabernet franc, 20% kékfrankos, 19% merlot, 18% tannat. Az illat még bőven fejlődőben van, nagyon fiatal bort sejtet, sok érett erdei gyümölcs, pici virág és édesfűszer alkot nehezen szálazható tömböt. Koncentrált, tömör anyag, jó felépítésű, komoly szerkezetet villant, a nehézkesség árnyéka nélkül. Lendületes, erőteljes bor, remek sav, érett tannin adja a vázát a tartalmas kortynak, a lecsengés hosszú. Érett erdei gyümölcsök, málna, fekete cseresznye, aszalt szilva, pici narancshéj. Még csak bontogatja a szárnyait, de érezni lehet, hogy nagy ígéret. Szerintem az itt szereplő másik három Barbárt túl fogja szárnyalni. 7p+

Pannonhalmi Főapátság Infusio 2019
60% merlot, 40% cabernet franc. Nagyon szép, még fejlődő illatot villant: rengeteg érett sötét bogyós erdei gyümölcs és málna, keleti fűszerek, füstölő és szantál. Telt, sűrű bor, a széles sav jól megtartja a nagy testet, az emelkedett alkohol nem tűnik fel igazán, a tannin határozott, de érett, bársonyos. Különféle erdei gyümölcsök viszik a prímet ízben, mellette édeskés és egzotikus fűszeresség, halványan pici déligyümölcs is bevillan. 7p+

Heimann Barbár 2018
35% cabernet franc, 29% merlot, 25% tannat, 11% kékfrankos. Komplex, összetett, meleg illat: érett erdei gyümölcsök, szilvalekvár, likőrös jegyekkel, pici balzsamecet és szójaszósz, finom fűszeresség, érintésnyi fűszerpaprika. Telt, mégsem nehézkes bor, a sav, a tannin és az alkohol is szépen illeszkedik a szerkezetbe. Valamivel lágyabbnak hat a 2019-es után, ugyanakkor izmosabb és tömörebb, mint a 2017-es. Az érett sötét bogyós gyümölcsöket finom keleti fűszeres, szójaszószos aromák kísérik, még egy kis sósság, halszósz, bors és fűszerpaprika is dereng a háttérben. Tartalmas, komoly anyag. 7p+

Pannonhalmi Főapátság Infusio 2018
Az illat kissé tompa és tagolatlan, érett és dzsemes erdei gyümölcsök, édesfűszerek jelentkeznek. Testes, meleg érzetet keltő bor, széles savakkal, érett tanninnal, emelkedett alkohollal. Ízében is érett gyümölcsök, málna, meggy, erdei gyümölcsök, kis gyógynövényes likőrösség és édesfűszerek elegyednek, enyhe édesség mellett. Az Infusio-k közül messze ez a legvisszafogottabb, és legkevésbé részletgazdag, persze ezzel együtt sem egy rossz bor. 6p+

Heimann Barbár 2017
43% cabernet franc, 24% merlot, 19% tannat, 15% kékfrankos. A négy Barbár közül ennek a legvisszafogottabb az illata, határozottan meleg karakterű, érett, már aszaltba hajló gyümölcsök viszik a főszólamot, a háttérben megbújik egy késhegynyi fűszerpaprika. Kóstolva erős kezdés után megtorpan a lendület, a savak kissé váratlanul és váratlanul hamar leülnek, a korty második felében nincs elég tartás, rövidebb a lecsengés az ideálisnál. A tannin érettségére és a textúrára viszont nem lehet panasz, a korty elején sok és kissé harapós a tannin, de hamar megszelídül, bársonyos, (túl) puhán ölelő, meleg érzetet kelt a bor. Érett erdei gyümölcsök, étcsokoládé a fő díszítőjegyek. 6p+

Pannonhalmi Főapátság Infusio 2017
65% merlot, 35% cabernet franc. Vonzó, buja illat vaníliával, keleti fűszerekkel, málna- és ribizlidzsemmel, málnás savanyúcukorral, erdei gyümölcsökkel, enyhe likőrösséggel, minimális gázolajjal. A korty, széles, közepesen koncentrált, kicsit szétterül, lehetne fókuszáltabb, lendületesebb. A kissé lágy savak selymes tanninnal, emelkedett alkohollal, enyhe édességgel párosulnak, így hedonista, behízelgő karakterű a bor. Málna- és ribizlilekvár, erdei gyümölcsök, finom édesfűszerek, étcsokoládé, pici likőrösség szövi át a kortyot. Ráadásképpen mintha még egy kis gázolaj és mangó is bevillanna. Úgy tűnik, hogy 2016 után csiszoltak volna a recepten, legalábbis több a harmónia a borban. Profin elkészített tétel, egy kis újvilági beütéssel. Aki szereti az ilyesmit, annak könnyű beleszeretni. 7p

Heimann Barbár 2016
35% cabernet franc, 31% tannat, 24% merlot, 11% kékfrankos. Az illat eleinte szúrós, tormás, némi gyökérzöldség is feltűnik, de azért érett gyümölcsök is vannak. Levegőzve sokat alakul, szellőzik, sokkal több a gyümölcs, sokkal kevesebb a zavaró elem. Érett erdei gyümölcsök, meggybefőtt, sült cékla, kakukkfű, kis bors (első nap még füstölt sonka) adják az aromákat, egy enyhe zöldséges mellékszál ízben is érezhető. A stabil szerkezetet feszes sav és markáns, de integrált tannin szilárdítja, a kortyközép tömör, a bor végig fókuszált, így izmos, kisportolt összbenyomást kelt. Juthatott volna magasabbra is a szúrós, zöldséges aromák nélkül. 6p+/7p-

Pannonhalmi Főapátság Infusio 2016
70% merlot, 30% cabernet franc. Az illat engem leginkább - közhelyes - dél-amerikai vörösborokra emlékeztetett: gumibogyószörp és zöldpaprika elegye. Az erdei gyümölcsök szinte szörpös édessége a paprikával számomra disszonánsnak hatott, bár másnap az érési aromák illatban átvették a paprika helyét. A korty amúgy telt, vastag, élénk savak, határozott tannin, emelkedett alkohol jellemzi a masszív szerkezetet. Kóstolva is édeskés, szinte már szörpös sötét bogyós erdei gyümölcsök viszik a prímet, némi étcsoki és édesfűszer jelentkezik a háttérben, első nap élénkebben, másnap halványabban ott van a zöldpaprika is. Vannak erényei a bornak, de én ezzel a skizofrén aromakombinációval nem tudtam őszintén megszeretni. 6p

RSzabi is ott volt a kóstolón, az ő három kedvence a sorból: Infusio 2017 8p, Barbár 2018 7p+, Infusio 2019 7p.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3118057374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása