A Borrajongó

Barbár vertikális - Heimannék a házban

2022. november 08. 06:00 - furmintfan

Vannak olyan ikonikus borok - elsősorban vörösek -, amelyek kiemelkedő minőséget és stabilitást képviselnek és az évek során szinte már önálló márkanévvé váltak. Ahogy sok más bortermelő országban, úgy Magyarországon is kialakult egy ilyen elit mezőny, az utóbbi bő 20 évben több borvidék is kitermelte a maga állócsillagait. A villányi nagyágyúkkal kezdődött minden, majd utánuk Eger, Szekszárd, Dél-Balaton következett, és egészen biztos, hogy a Heimann Barbárnak bérelt helye van ezek között a nagy vörösek között. A mai írás a pince csúcsboráról fog szólni, több évjárat tükrében.
A Heimann család és a Bortársaság Borsuli ugyanis nem akármilyen kóstolót hirdetett meg november elejére, nem csoda, hogy az esemény villámgyorsan teltházas lett. A terjedelmes várólistán sorakozók szomjának enyhítésére megszervezték az ismétlést is, ezek a helyek is hamar beteltek. Heimannék a Barbárból hoztak magukkal egy vertikális sort, ami már önmagában különleges élményt vetített előre, de ezt még megfejelték azzal, hogy a régebbi évjáratok egy része magnum palackos kiszerelésben állt csatasorba. Egyben itt debütált a Barbár legújabb, 2019-es évjárata is, amit a birtokon egy Márton-napi borvacsorán mutatnak be. Az első kóstoló alkalmával Heimann Ágnes és ifj. Heimann Zoltán kísérte el a borokat a Borsuliba.

heimannbarbar.jpg

A Barbár elnevezését Bartók Béla Allegro Barbaro című zongoradarabja ihlette, egyrészt a bartóki őserő, másrészt a borunk stílusa és Bartók zenéjének egyedisége, felismerhetősége  közötti párhuzam miatt. Csak azokban az években készül el, amikor a tökéletes érettségű és egészségi állapotú szőlőből kifogástalan borokat sikerül érlelni.
A pince korábbi csúcsbora a Cervaes volt, közben több bor is forgalomba került a Stílusgyakorlat sorozatban, ezek mind a későbbi Barbár előtanulmányainak tekinthetők.
Négy év Stílusgyakorlatai után 2006-ból készült az első Barbár, amely 2008-ban került forgalomba. 2011-re nagyjából kialakult a stílus, azóta finomhangolások történnek és természetesen az évjárat hatása is érezhető. Az eredeti elképzelés szerint merlot, cabernet franc és tannat házasítása lett volna a Barbár, de az első kóstolások után Heimann Ágnes a próbaházasításhoz hozzátett egy kevés kékfrankost, hogy elegánsabb, könnyebben fogyasztható legyen, és azóta is ez a négy fajta alkotja ma is a pince csúcsborát.
A tannat a Bati kereszt legmagasabb részén terem, a Franciaországból származó oltványokból szaporított merlot és cabernet franc a Porkoláb-völgyben, míg a kékfrankos a Baranya-völgyben. A pince különleges fajtáit - viognier, sagrantino, tannat - egyébként Gál Tibor tanácsára, egy francia oltványszakértő segítségével telepítették. Gál Tibor korai halála miatt ő már nem tudott segíteni a borkészítésben, így ezt Heimannéknak maguknak kellett kitapasztalni, és időközben a fajták eredeti hazájában is tettek kirándulásokat.
2016-ig a merlot, azóta a cabernet franc teszi ki a Barbár legnagyobb részét, a pontos arányok évjáratonként változnak. A fajták külön-külön erjednek, a tannat és a kékfrankos 500 és 1000 literes használt ászokhordókban, a merlot és cabernet franc 300 literes, kb. 15%-ban első töltésű, további 55% másod-harmadtöltésű barriquehordókban érlelődik kb. 1 évig, ezután következik a házasítás, majd több hónapos palackos érlelés.

Heimann Ágnes és ifj. Heimann Zoltán a Barbár eddigi évjáratairól szóló leírással is készült az alkalomra, a fajtaösszetételt (itt-ott a 100%-hoz képest van 1% eltérés, talán kerekítés miatt) és az évjáratok jellemzését ebből idézem.

heimannbarbar2.jpg

Heimann Csók! Rózsi Mama Rosé 2022 (TM)
A bemelegítő tétel egy tartályminta, a pince 2022-es rosé-ja, kékfrankosból, merlot-ból és egy kevés sagrantino-ból áll. Kezdetben van még egy kis élesztős fuvallat benne, utána átveszik a főszerepet a piros gyümölcsök. Szamócás, cseresznyés, nem tutti-fruttis az aromatika. Borszerű, jó szerkezetű, kerek a korty, stabil savgerinccel, sok gyümölccsel, leheletnyi édességgel.

Heimann Stílusgyakorlat Tannat 2007
Szinte átláthatatlanul sötét színű a bor, és az illat is nagyon kompakt. Éret-aszalt gyümölcsök, étcsokoládé, pici bors, balzsamecet, gyógynövények, menta nehezen szálazható keveréke árad a pohárból. Vastag, sűrű anyag, masszív szerkezete még mindig remekül tart. Régen igazi úthenger lehetett, a kor valamennyire lecsiszolta a savakat és a harapós tannint, de még mindig nagyon erőteljes jelenség. Aszalt meggy, sötét gyümölcsök, étcsokoládé. 7p-

Heimann Barbár 2007 Magnum
A forró, száraz nyár és ősz nagyon meleg tónusokat hozott a borokba, miáltal a tannat is sokkal krémesebb, kerekebb szerkezetű lett. 6500 palack és 30 magnum. 30% merlot, 30% cabernet franc, 30% tannat, 10% kékfrankos.
Áradó, gazdag illat, érett és aszalt erdei gyümölcsökkel, szantállal, füstölővel, borssal, hűvös gyógynövényes fuvallatokkal, fakéreggel, szárított virággal. Koncentrált, sűrű bor, ugyanakkor nagyon finom szövésű. Rághatóan tartalmas, de nem nehézkes, a tannin bársonyosan öleli körbe, miközben remek savai simán elbírnak a közepesnél nagyobb testtel. A szerkezet egységes, szépen összesimult minden alkotóelem. Sok érett és aszalt gyümölcs, pici fűszer, gyógynövény és csokoládé adják az aromákat. Remek formában van, az egyik kedvencem volt a sorban. 7p+

Heimann Barbár 2009 Magnum
Egy remek évjárat kiváló alapanyagai kerültek a borba. A kékfrankos fontossága eddigre megkérdőjelezhetetlenné vált. Izgalmassá, elevenné varázsolja az amúgy nagyon komplex, gazdag tartalmat. 14500 palack és 30 magnum. 35% merlot, 28% cabernet franc, 20% tannat, 17% kékfrankos.
Érett illatában van egy kis olaszos hangulat, a konyakmeggyes, enyhén balzsamecetes, szójaszószos díszeknek köszönhetően. Nem tűnik nagyon testesnek a bor, a korty mégis tartalmas, bársonyos és meleg érzetet kelt, a végén kicsit melegít az alkohol is. Sok érett és aszalt gyümölcs, meggy, szilva, erdei gyümölcsök, diszkrét fűszeresség jelentkezik ízben. A savak erősen kezdenek, de a vártnál gyorsabban kifutnak, így rövidebb a lecsengés is, mint az előző bornál, a korty vége picit kiüresedik. Ha jól emlékszem, a közönségszavazást 1 ponttal a 2007-est megelőzve megnyerte, de szerintem elmaradt attól. 7p-

Heimann Barbár 2011 Magnum
Finom fanyarédes gyümölcsök, sokszínűség, vibrálás. Arányos, nem nehézkes. Ízei hosszasak és élvezetesek. 17000 palack. 36% merlot, 28% cabernet franc, 18% tannat, 17% kékfrankos.
Kompakt, koncentrált, de nem túl összetett az illat, eleinte kicsit szúrós is, sok szuperérett piros gyümölcs, leginkább málna és meggy uralja, amelyek ízvilágát is meghatározzák. Kóstolva közepes testű, selymes érzetű, aránylag lágyabb savakkal és picikét emelkedett érzetű alkohollal. Az utána következő 2012-eshez képest simább, kedvesebb, ugyanakkor karcsúbb, és rövidebben tart. Komplexitásban, koncentrációban talán elmarad a sor többi tagjától, de ettől eltekintve nagyon szerethető és könnyen fogyasztható. 6p+

Heimann Barbár 2012 Magnum
Az elmúlt 10 év legszárazabb és legmelegebb évjárata korábban nem tapasztalt koncentrációt hozott. Nagy kihívás volt a frissesség megtartása, ezért a feldolgozásban a töppedt fürtöket válogattuk ki. 15200 palack és 200 magnum. 37% merlot, 32% cabernet franc, 16% tannat, 16% kékfrankos.
A forró évjáratot tükrözi az illat, érett és aszalt sötét gyümölcsökkel, szilvalekvárral, likőrös jegyekkel, pici balzsamecettel. Robosztus felépítésű bor, élénk savval, markáns tanninnal, emelkedett alkohollal. A karcsúbb, elegánsabb 2011-es után sokkal erőteljesebb, masszívabb a szerkezet. Kicsit mindene sok, de a nagy test és a markáns szerkezet egyensúlyban vannak egymással. Érett és aszalt sötét bogyós gyümölcsök dominálnak ízben is, a lecsengés hosszú. Telt, vastag, koncentrált anyag, délies, enyhén túlérett karakterrel. 7p

Heimann Barbár 2017
Remek évjáratot könyvelhettünk el. A zavartalan, kissé korai virágzást meleg nyár követte, elegendő csapadékkal. Az érési periódusban is megfelelően szép, meleg idő volt, kevés esővel. Nagyon szépen beérett, egészséges szőlőket szüretelhettünk, amelyekből telt, gazdag aromatikájú borok születhettek. 19956 palack és 277 magnum. 43% cabernet franc, 24% merlot, 19% tannat, 15% kékfrankos.
Az illat élénk, fiatalos, meleg érzetű és kicsit nehezen szálazható, leginkább érett erdei gyümölcsöket, fekete cseresznyét, szilvát, jostát idéz. Kóstolva kedves, kerek, egyből megnyerő bor, a tanninja picikét még harapós. Érett sötét bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye viszik a prímet ízben, finom édesfűszeres, étcsokoládés kísérettel. A 2012-es után karcsúbbnak tűnik, ugyanakkor elegáns, jó arányokkal bír. 7p-

Heimann Barbár 2018
A korai, május végi virágzást meleg és száraz nyár követte. A gyors érésnek köszönhetően már augusztus végén, nagy tempóban elkezdtük a szüretet. A 2018-as évjárat borait szerintünk rétegzett, feszes, összeszedett ízek, illatban pedig szárított gyümölcsök, édesfűszerek és melegség jellemzi. Hosszú érlelésre alkalmas évjáratnak tartjuk. 18954 palack és 317 magnum. 35% cabernet franc, 29% merlot, 25% tannat, 11% kékfrankos.
Tömény gyümölcsösség uralja az illatot - érett erdei gyümölcsök, meggy, málna -, mellettük egy kevés édesfűszer tűnik fel. A 2017-es után picit vastagabbnak tűnik, meleg karakterű, remek sav és érett tannin fogja közre a közepesnél nagyobb testet, jó egyensúlyt kialakítva. A gazdag, húsos kortyban koncentrált gyümölcsös aromák elegyednek finom édeskés fűszerességgel, érintésnyi borssal és fűszerpaprikával. 7p

Heimann Barbár 2019
A meleg kora tavasznak és a száraz nyári hónapoknak köszönhetően gyorsan érett a szőlő. A 2019-es boraink szépen hozzák a Szekszárdon tipikus érett, könnyen szerethető karaktert. Ezen túl viszont mutatnak egy olyan tiszta, friss vibrálást, amit mi a boraink védjegyének érzünk. Úgy látjuk, hogy 2019 egy csúcs évjárat lesz, mind mennyiségben, mind minőségben. 24400 palack és 395 magnum. 43% cabernet franc, 20% kékfrankos, 19% merlot, 18% tannat.
Rengeteg piros gyümölcs fordul meg illatában - főleg málna -, enyhe virágos, fűszeres aromák kíséretében. Kóstolva remek egyensúlyt mutat, finom szövésű, de kellően koncentrált, fiatalsága ellenére is szépen összeáll a szerkezet. Gazdag, érett gyümölcsös jegyek fogadnak ízben is, friss fűszeresség meleg. Lendületes, zamatos, elegáns bor. 7p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr317969202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása