A Borrajongó

Furmintok a déli végekről II. - Szabó Zoltán Pécsi Furmint 2021

2023. február 13. 06:00 - furmintfan

Itt a Pécsi borvidék furmintjaival foglalkozó egészen mini sorozat második része, a Planina Borház 2020-as bora után most Szabó Zoltán 2021-es furmintja került górcső alá. Ezzel a tétellel már tavaly is találkoztam, a Furmint Február felvezető sajtókóstolóján a Kálvária Pincében, ahol maga a borász is jelen volt. Akkor még nagyon fiatal, de ezzel együtt is élvezetes volt. Most már forgalmi tételként vásároltam belőle egy palackot, kíváncsi voltam, hogyan változott egy év alatt.

szabozoltanpecsifurmint2021.jpg

Szabó Zoltán Pécsi Furmint 2021
Friss illat, citrusokkal, almával, körtével, idővel nagyon halvány kamillás jegyek is feltűnnek a háttérben. Kóstolva egyenes lefutású, szikár bort kapunk, a karcsú, de izmos test penge savakra építkezik, a kortyközép tömör, az intenzitás kiegyensúlyozott, hosszan tart a bor. Ízében a citrusok uralkodnak: citrom, lime, mellette - főleg melegedve - némi zöldalma, zöldalmahéj, talán egészen leheletnyi sósság. Amennyire az emlékek és a jegyzetek alapján össze tudom rakni, feszesebb, keményebb, savhangsúlyosabb, mint a 2020-as volt, az ízképet több citrusos jegy, kevesebb érett gyümölcsös aroma jellemzi. Egy évvel ezelőtt picivel jobban szerettem, most étel mellett tudnám inkább elképzelni, de az is könnyen lehet, hogy fejlődik még a palackban. 5p+ (3290 Ft - Pannon Borbolt)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8218046646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása