A Borrajongó

Pécsi szál - Szabó Zoltán Pécsi Furmint 2020

2022. február 21. 06:00 - furmintfan

A remek köveskáli Pálffy után megint egy olyan régió furmintja következik, amely nem erről a fajtáról a legismertebb a borkedvelők körében, ez pedig a Pécsi borvidék, amelyet most Szabó Zoltán bora képvisel. Ahogy számos borvidékünkön is, a furmint itt is jellemző fajta volt a filoxéravész előtt - biztos, hogy a borász erről sokkal többet tud mesélni -, ma viszont már csak mutatóban találkozni vele. Nem kóstoltam még a pincétől furmintot, sőt, úgy általában pécsi furmintot sem sokat.
Szabó Zoltán kísérletező kedvű borász hírében áll, így nem is olyan nagy csoda, hogy a furmint is megtalálható nála a választékban. Természetesen a fajta itt teljesen más arcát mutatja, mint Tokajban, vagy akár a Somlón, a melegebb klíma kerekebb, barátságosabb savszerkezetű borokat eredményez. Szabó Zoltánnál a furmint kizárólag tartályban erjed és érlelődik, így a hangsúly mindig a gyümölcsösségen van.

szabozoltanpecsifurmint2020.jpg

Szabó Zoltán Pécsi Furmint 2020
Az illat tiszta és valóban gyümölcs-centrikus, leginkább friss körtét és almát idéz, egy kevés sárga húsú gyümölccsel. Kóstolva tartalmas, arányos felépítésű, kellően lendületes, simára csiszolt savak vezetik, kevéske maradékcukor kerekíti. A korty teli van lédús mérsékelt égövi gyümölcsökkel - nálam őszibarack, körte, alma került be a jegyzetfüzetbe -, amelyeket némi édes citrus és egyfajta meszes-krétás érzet kísér, a finisben pedig épp csak annyi frissítő fanyarság érezhető, amennyi kell. Nem különösebben komplex bor, de a maga kategóriájában ez nem is feltétlenül követelmény, másba pedig nem lehet belekötni. Minden eleme a helyén van, tartalmas, zamatos - erről nem is vonja el semmi a figyelmet -, és nagyon jó inni. 6p- (2890 Ft - Pannon Borbolt)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6017435004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása