A Borrajongó

Újdonságok és "régiségek" - Szentesi kóstoló az N28-ban

2022. november 17. 06:00 - furmintfan

Tar Ferenc a Carpe Diem működése alatt a külföldi szortimentből rendezett kóstolók mellett több alkalommal meghívott magyar borászokat is a borbárba, akik az aktuális boraik mellett gyakran régi, már nem elérhető tételekkel is kényeztették a közönséget. A kóstolók azóta átkerültek az N28-ba, de a tervek szerint a hagyomány megmarad: magyar borászokkal közösen is lesznek FineWines borestek. Az első ilyen alkalommal Szentesi József volt a díszvendég, bár tulajdonképpen hazai pályán mutatkozott be, hiszen az N28 részben éppen az ő nevéhez fűződik.

szentesi1.jpg

Szentesi Józsefről, küldetéséről, a pincéről és a régi magyar fajtákról többször írtunk már a blogon, most csak az este kóstolt borokról fogok írni, már csak terjedelmi okokból is. Nem kevesebb, mint 15 Szentesi tétel került ugyanis elénk az este folyamán, valószínűleg ez volt a leghosszabban elnyúló kóstoló az N28-as kóstolók sorában. Többségében az éppen forgalomban kapható vagy mostanában forgalomba kerülő tételek adták a terjedelmes sor gerincét, de a két házigazdának köszönhetően néhány régi palack is előkerült a pincék mélyéről. A vörösborokra fókuszáltunk, a borász szerint az eredetileg kiválasztott 10 fehér és 10 kék szőlőfajta közül is az utóbbiak borai aratnak nagyobb sikert (időközben két fehér fajta, a fehér balafánt és a kolontár ki is esett a választékból).

Rögtön az első bor meglepetés volt, az egyetlen fehér tétel, azt még vakon kaptuk, utána sorban következtek a vörösek.

Szentesi Bátyus Rajnai Rizling 2011
Három és fél éve kóstoltam utoljára, túl sokat nem változott. Édeskés illatában méz, virágpor, pici méhviasz elegyedik érett fehér húsú gyümölcsökkel. Közepes testét kerek, pont kellően élénk savak tartják meg remekül. A puha tapintású kortyot érett fehér húsú gyümölcsök (alma, kemény húsú őszibarack), mézes-citromos tea, mézes-méhviaszos jegyek töltik meg tartalommal. Fejlett, de távolról sem mutatja öregedés jeleit, nehéz lenne vakon azt mondani, hogy több, mint 10 éves. Nem a legtipikusabb rajnai rizling ugyan, de szép bor. 7p-

Szentesi Tihanyi Kék 2021
Világos színű és egészen elképesztően illatos bor, szinte kirobban a pohárból, vörösborban aligha éreztem még ilyen intenzitást. Buja, egzotikus, mintha egy komplett keleti fűszerbazárban járna az ember. Kardamom, vanília, szecsuáni bors, ki tudja még milyen fűszerek jönnek sorban. Kóstolva légiesen, könnyed, elegáns, szinte törékeny, a kevés tannin épp csak leheletnyi tapadást kölcsönöz a kortynak. Enyhén édeskés érzetű ízében is a gdazg fűszeresség dominál, némi kék bogyós gyümölccsel, szőlővel megtoldva. 7p-

Szentesi Kadarka 2021
Egy árnyalattal sötétebb, mint az előző bor. Érett piros bogyós gyümölcsök - málna, szamóca - mellett diszkrét virágos, fűszeres jegyek mutatkoznak illatában. A könnyed testet kerek savak és finom tannin fogják közre. Friss és nagyon zamatos, teli piros gyümölcsökkel, hosszú, enyhén édesfűszeres lecsengéssel. 6p+

Szentesi Kékfrankos 2017
Erőteljes illatában koncentrált gyümölcsösség uralkodik - meggy, málna, fekete cseresznye, egy kevés erdei gyümölcs. A háttérben finom fűszeresség és halványan feldereng enyhe földesség és talán minimális illó is, de pont annyi, amennyi még csak a komplexitást fokozza. A korty húsos, jól kitöltött, tömör, remek savval. Az illathoz hasonlóan gazdag, koncentrált gyümölcsösség uralja, késhegynyi fekete borssal, némi édesfűszerrel. A kiváló minőségű (francia) hordó szépen kíséri a gyümölcsöket, de nem ül rá a borra, a tannin tartást ad, de csak finoman masszíroz. 7p+

Szentesi Kékfrankos 2013
Itt már fejlettebb az illat, hasonlóan gazdag, mint a 2017-esnél, de máshol vannak a hangsúlyok. Az érett, enyhén már aszaltba is hajló piros gyümölcsöket hűvös zöldfűszerek, gyógynövények, bors és enyhe földesség keretezi. A 2017-es után karcsúbb testű, de tartalmas és nagyon feszes szerkezetű, magas savval és kissé fogós tanninnal. Az érett piros gyümölcsök mellett zöldfűszerek és kezdődő érési aromák tűnnek fel ízben. 7p+

Szentesi Fekete Muskotály 2021
Ismét egy halványabb színű bor fogad a pohárban, populáris, élénk illattal. Kék és piros szőlő, virágos jegyek, koriander, muskotályos jegyek, enyhe szappanosság jellemzi az aromatikát. Könnyű, aránylag lazább szövésű bor, kevés tanninnal, pici fenolossággal. Általában megosztja a közönséget, én is inkább csak elismerem erényeit, de nem szeretem. 6p-

Szentesi Hajnos Kék 2018
Az illat intenzív és leginkább tömény meggyszörpre emlékeztet, egy kevés szilvával, aszalt meggyel, halvány fűszeres aláfestéssel. Nagyon sűrű, koncentrált bor, a beltartalom szinte rágható. A nagy testhez komoly koncentráció és enyhe alkoholédesség társul, széles savak, érett, nem túl sok tannin mellett. Az illatban megismert érett gyümölcsök mellett egy kevés édesgyökér, kóla bújik meg a háttérben. Vastag, haraphatóan tartalmas, dél-olasz primitivókat idéz. 7p-

Szentesi Laska 2021
Vonzó piros gyümölcsös illatában a málna játssza a főszerepet, málnás savanyúcukor is bevillan, a háttérben kevéske fűszer és minimális földes jegy. Kerek, finom szövésű bor, az egyébként igen élénk savak észrevétlenül simulnak a kortyba, mégis komoly lendületet adnak, a tannin is szépen integrált. Ízben is a gazdag gyümölcsösség viszi a prímet, a málna mellett szamóca, cseresznye, piros szőlő, diszkrét fűszeresség. 7p-

Szentesi Csóka 2020
Friss illatában érett piros bogyós gyümölcsök mellett pici édesfűszer és egy nehezen definiálható növényi motívum elegyedik, utóbbi nekem több csókaszőlőben is feltűnt már. A test közepes, de a szerkezet nagyon masszív, élénk savakra és határozott tanninra támaszkodik, a korty feszes, tömör, tartalmas. Új hordóban volt a bor, de már most szinte teljesen megette a bor a fát. Erdei gyümölcsök, kökény, kis fanyarság, pici növényi díszítés alakítja az ízképet, a végén kevés étcsoki. Duzzad az erőtől, de még nagyon fiatal, lesz még szebb. 7p

Szentesi Csóka 2013
Összetett illatában érett piros gyümölcsök, kevés balzsamecet, zöldfűszerek, bazsalikom, minimális vadhús és földes jegy aromái érezhetőek. A szerkezet itt is nagyon szilárd, határozott savak, markáns tannin adják a gerincet, de minden megtalálta már a helyét, nincsenek kilógó élek. Sok érett és szárított piros gyümölcs mellett gyógynövények, zöldfűszerek és kevés aszalt paradicsom jelenik meg az ízképben. Jó koncentrációt és egyensúlyt mutató, szépen fejlett bor. 7p+

Szentesi Cabernet Franc 2018
Amfórás tétel, hordót nem látott. Kell neki a szellőzés, ahogy levegőzik, érett piros gyümölcsöket idéz, pici borssal megszórva. Nagyjából közepes testű bor, élénk sav és kevés, enyhén fogós tannin jellemzi a szerkezetet. Az aromatika letisztult, érett piros gyümölcsökre és diszkrét borsos fűszerességre épít. Már mutat egy kis fejlettséget, előrébb tart, mint a sorban szereplő hasonló korú vörösek. 6p

Szentesi Tarcali Kék 2020
Érett erdei gyümölcsök, szilva vezetnek illatában, a háttérben virágos, fűszeres aromák. Intenzív és elegáns bor, remek szerkezeti egyensúllyal, remek állagú tanninnal, lendületes savakkal. Piros gyümölcsök - főleg málna - uralják az ízképet, vonzó fűszerességgel kísérve. 7p-

Szentesi Cabernet Sauvignon 2018
Szintén amfórás tétel. Meggy, erdei gyümölcsök, szilva, bors és pici gyógynövény alakítja az aromatikát, enyhe földesség is érezhető a háttérben. A test nagyjából közepes, a cabernet franc-hoz hasonlóan itt sem magas a tannin mennyisége és jól mozgatják a savak a bort. A cabernet franc-hoz hasonlóan ez is mutat már némi fejlettséget. 6p

Szentesi Velence Cuvée 2018
Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és egy kevés petit verdot házasítása. Érett gyümölcsök, meggy, meggylekvár, a háttérben pici bors és a francia hordó finom fűszeressége, talán pici illó. Határozott, markáns felépítésű bor, remek hordóhasználattal, szép egyensúllyal. A tannin határozott, de érett, jól megtalálja a helyét, ahogy a savak is. Az érett gyümölcsök - piros bogyósok, erdei gyümölcsök, szilva - mellett szépen fűszerez a hordó, de nem tolakszik az előtérbe. Remek bor, de még fiatal. 7p+

Szentesi Cabernet Sauvignon 2012
Az illat egészen egyedi: érett gyümölcsök, meggy, fekete cseresznye, pici vanília és kókusz, borsfélék, egy kevés avar mellett halványan szinte trópusi gyümölcsös villanásokat is produkál. Feszes, egészen elképesztően dinamikus savak vezetik a kortyot, a tannin szépen integrálódott a közepes test szövetébe. Ízben hűvös karakterű, az érett gyümölcsök és az édesfűszerek mellett gyógynövényekkel, enyhe rumos aromákkal és kevés aszalt paradicsommal. Fejlett, már érési aromákat is mutat, de még friss jegyeket is, így lesz igazán komplex ez az egészen különleges bor. 7p+

szentesi2.jpg

Szentesi József és Tar Ferenc

 

Élményszámba menő, ritka erős sor volt. A két amfórás tétel letisztultsága mellett annyira nem győzött meg, a sor többi tagjához képest gyorsabban érnek, kevésbé dinamikusak vagy karakteresek. A régi magyar fajták szinte kivétel nélkül kiválóak, egyedül a fekete muskotályt nem tudtam továbbra sem megkedvelni. A bordeaux-i fajtákból hordóban készített borok is kiválóak voltak, és persze a meghökkentően fiatalos rajnai rizling is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5517970268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása