A Borrajongó

Csillag születik? - Tokaj Oremus Petracs Single Vineyard Furmint 2017

2021. február 17. 06:00 - furmintfan

A Tokaj Oremus Mandolása hosszú évek óta a tokaji száraz furmint-mezőny egyik sziklaszilárd alapköve (hamarosan egy vertikális kóstoló tapasztalatai is felkerülnek a blogra). Amikor a kisebb családi birtokok elindultak a dűlők felfedezése útján és egymás után jelentek meg a dűlőszelektált száraz furmintok és hárslevelűk, joggal merült fel a borkedvelőkben a kérdés, hogy az egyébként remek területekkel dolgozó Oremus mikor rukkol elő egy saját dűlős borral. A válasz: most.

oremuspetracsfurmint2017_1.jpg

Az Oremus némileg speciális helyzetben van, hiszen a spanyol tulajdonosokhoz tartozó Vega Sicilia és a többi spanyolországi testvérbirtok (Alion, Pintia, Macán) is - néha 1-1 különlegességet leszámítva - egy vagy két bort palackoz évjáratonként, és ehhez a végletekig következetes és letisztult szemléletmódhoz - a tokaji hagyományokat figyelembe véve - az Oremus is igazodott a maga szortimentjével. Mandolás, Late Harvest és Szamorodni (különböző piacokra szánva), Aszú(k), ráadásként esetleg Eszencia.
Idén aztán derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy piacra kerül egy dűlőszelektált Oremus furmint, a Petracs (Petrács). A kiválasztott dűlő maga nem meglepetés, még ha eddig kevesebbet is hallani róla, mint a bejáratott nevű mádi, tarcali, tokaji vagy erdőbényei dűlőkről. A Petrács a legkiválóbb adottságokkal rendelkező dűlő Tolcsván, ahol az Oremus már a birtok megalakulása óta jelen van. A dűlő nevét egyébként korábbi tulajdonosáról, Ernest von Petrasch vezérőrnagyról kapta, aki 1762-ben jutott a területhez.
Amikor az Oremus megalapítása során megfelelő területeket kerestek, a Petrács gyorsan adta magát. A meredek lejtésű dűlőről remekül belátni egész Tolcsvát, az alapkőzet andezit, a bakművelésű szőlőtőkék között elszórva rengeteg féldrágakőbe lehet belebotlani. Bacsó Andrásék nagyon régi, talán közvetlenül a filoxéravész előtti, talán közvetlenül az utáni furmintváltozatok anyatőkéit találtak itt, ezek az Oremus birtokain belül a legidősebb szőlőtőkék. A dűlő és az ültetvény adottságai miatt a gépi művelés kizárt, máig csak emberek és lovak dolgoznak itt. Erről a helyről származik tehát az első forgalmi tételt képező dűlőszelektált Oremus-bor (2015-ös elődje piacra ugyan nem került, de az encsi Anyukám mondtá-ban egy ideig a ház bora volt), amelyből 6000 palackot töltöttek le, és én is kaptam egy mintapalackot kóstolásra.

oremuspetracsfurmint2017_2.jpg
Tokaj Oremus Petracs Single Vineyard Furmint 2017
60 éves, sűrűn ültetett, hagyományos bakművelésű furmint-ültetvényről érkezett a bor alapanyaga, amely kíméletes préselést követően új francia és magyar tölgyfahordókban erjedt. A bor 8 hónapot érlelődött hordókban, az első 3 hónapban heti egyszeri seprőfelkeverés mellett, végül további 6 hónapos tartályos érlelés következett. Analitika: 7,5 g/l sav, 2,7 g/l maradékcukor, 13% alkohol.
Először a hordó fűszerei tűnnek fel illatban, leginkább egy kis Bourbon-vanília, halvány füstösség, pisztácia, mogyoró mellett, majd egyre inkább teret nyernek a gyümölcsök: citrusok, körte, őszibarack és zöld banán. Tömör, koncentrált anyag, amelyet feszes, szikár savak vezetnek, és elég határozott, de jó minőségű hordó keretez, a korty végén elő nap enyhe szárító hatás is érezhető volt. Citrusok, lime, fehér és zöld őszibarack, körte, zöldalma, sós aláfestés, pisztácia, pici fehérbors és a hordó fűszerei forrnak monolit egységbe. Másnap kicsit kisimul, kicsit kinyílik, több a gyümölcs, hátrébb húzódik a hordó, jobban szálazhatóak az aromák. Érezhetően fiatal még a bor, de bőven van benne fejlődési potenciál, majd kiderül, hogyan teljesedik ki a palackban. 7p (24500 Ft - Bortársaság)

petracs1.jpg

(A Petrács 2016 tavaszán, a háttérben Tolcsva és a kép jobb oldalán az Oremus birtokközpontja)


A palackomat a Tokaj Oremus-tól kaptam, nagy köszönet érte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7116426520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása