A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek - Mallorca újratöltve

2022. június 10. 06:00 - furmintfan

Tavaly már volt szó a sorozat keretében Mallorcáról és mallorca-i borokról, most következik egy kis ráadás, egy újabb válogatással a spanyol sziget borairól. A szigetről, a borvidékekről és a fontosabb szőlőfajtákról már volt szó bővebben az előző írásban, most csak röviden borstílusokról, majd az egyes borokról emlékeznék meg.
mortitx-mallorca-vineyards-920x609.jpg
(A címlapfotót innen kölcsönöztem)

A fehérborok nagy részének alapját a helyi prensal fajta képezi, amelyhez aztán vagy házasítanak még nemzetközi és esetleg helyi fajtákat, vagy nem. A cél és a tendencia inkább a fajtaborok előnyben részesítése. Érdekes, hogy több pincénél készülnek blancs de noir fehérborok is kékszőlő fajtákból. A fehérborok általában nem látnak hordót, frissek, üdék, nem túl komplexek, de általában jellemző rájuk a lédús gyümölcsösség, a frissítő fanyarság és az üde savak, így ideális nyári teraszborok.
A vörösborok esetében is egyre inkább a helyi fajtákat részesítik előnyben - manto negro, callet -, amelyek magukban világos színű, könnyed, kevésbé tanninos borokat adnak. Szerkezetük és egyedi gyümölcsös-fűszeres karakterük engem sokszor régi magyar fajtákat is eszembe juttatott. A nemzetközi fajták - jellemzően merlot, cabernet sauvignon, syrah - struktúrát, színt és testet hoznak a "vegyes házasságokba".
A helyi fajták jellegéből fakad, hogy a vörösborok is remekül csúsznak akár kicsit behűtve, a nyári melegben is, nem nehézkesek, nem túl tanninosak. A borok általában hamar piacra kerülnek, érett-érlelt tételeket alig találni, de a legtöbbjüket nem is erre "találták ki", a helyi fajták egy része egyébként is hajlamos az oxidációra. Ha valaki koncentráltabb, komolyabb, érlelhető borokra vágyik, inkább a nemzetközi fajtákat is tartalmazó házasítások között kell keresgélnie.

14 bort kóstoltam az idei utazás alatt, a fehérek és a vörösek mellett most egy rosé és egy édes bor is belefért.


Fehér
mallorca202205_02.jpgCan Majoral Butibalausí Blanco 2021 Pla I Llevant
Premsal, chardonnay és giró blanc házasítása. Friss fehér húsú gyümölcsök, citrusok, egy kevés ananász színezi az illatot, ahogy melegszik egyre inkább édes, trópusi irányba indul el. Karcsú teste eleven, de nem éles savakra támaszkodik, az üdeséghez enyhe fanyarság is hozzájárul. Friss fehér húsú gyümölcsök és citrusok dominálnak ízben is, leginkább citromhéj, pomelo, zöldalma formájában. 5p+

mallorca202205_07.jpgCeller Jaume de Puntiro Blanc 2021 Binissalem-Mallorca
100% Premsal. Friss citrusok, körte, zöldalma érezhető illatában, ízben ez komplexebb citrusossággal és egy kevés ananásszal egészül ki. Az élénkségért és a frissességért ropogós savak és enyhe fanyarság felel, a test könnyed, ugyanakkor ehhez mérten kellően tartalmas is a bor. 5p

mallorca202205_09.jpgBodegas Macia Batle Llum 2021 Binissalem-Mallorca
Premsal és chardonnay házasítása. Fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, citrusok adják az aromákat. Kicsit teltebb, szélesebb, gömbölydedebb, mint az előző két fehérbor, de itt is jól dolgoznak a savak és a frissítő fanyarság is végigkíséri a kortyot. 5p+


Rosé
mallorca202205_10.jpgSon Naava Rosé 2021 Vi de la Terra Mallorca
Manto negro és merlot. Édeskés gyümölcsök viszik a prímet illatban és ízben, de nem a megszokott rosé-s jelleggel. Őszibarack, egy kevés trópusi gyümölcs és szamóca felel leginkább az aromákért. Finom sav tartja a kerek, viszonylag öblös kortyot, amelyet leheletnyi édességérzet is kerekít. 5p


Vörös
mallorca202205_03.jpgCan Majoral Butibalausí Negre 2019 Pla I Llevant
Az egyedi gyümölcsösséget egy kevés édesfuszer keretezi. Az erdei gyümölcsös,  fekete cseresznyés kezdés után egyre inkább a piros bogyósok, szamóca, áfonyafélék veszik át az uralmat. A közepesnél könnyedebb testet jó sav és közel közepes mennyiségű, bársonyos tannin keretezi. Ízben a piros bogyós és erdei gyümölcsök édeskés ízét szegfűszeg, szegfűbors, fahéj és enyhe kesernye egészíti ki. 5p+  

mallorca202205_04.jpg7103 Petit Celler Negre Joven 2021 Vi de la Terra Mallorca
100% manto negro. Friss illatában különféle bogyós gyümölcsök, szamóca egyedi, kissé vad kavalkádja érezhető, enyhe fűszerességgel. A korty könnyed, nem tart túl hosszan, de zamatos, enyhén tüzes, kevés tannin és kerek sav támogatja. Az illathoz képest gazdagabb a fűszeresség, az egyedi bogyós gyümölcsös karakter is visszatér. Aránylag egyszerű, de szerethető bor. 5p

mallorca202205_06.jpgSon Vell Vinyes i Vi Corrent 2021 Vi de la Terra Illes Balears
Friss piros bogyós gyümölcsök dominálnak illatban, egy kevés fűszerrel és enyhe földességgel kísérve. Könnyű, viszonylag egyszerű szerkezetű bor, hordót nem látott, minimális, enyhén érdes tannint érezni csak. A kerek savak mellett leheletnyi édesség domborítja ki a friss gyümölcsöket, szamócát, kék szőlőt, szedret. 5p-

mallorca202205_08.jpgBodega Ánima Negra An/2 2020 Vi de la Terra Mallorca
Callet és cabernet sauvignon házasítása. Az illatra még eléggé rányomja a bélyegét a hordó, intenzív egzotikus fűszeresség (vanília, kardamom) formájában. Mellettük érett, sötét bogyós erdei gyümölcsök viszik a másik főszólamot. A bor közepes testű, a korty húsos, jó sav és határozott, de bársonyos tannin keretezi. Ízében szintúgy erdei gyümölcsök, keleti fűszerek dominálnak, a végén még kicsit érezni, hogy nem integrálódott teljesen a fa, van némi különálló pörkölési aroma és kesernye is. Ez már egy ambiciózusabb tétel, de elég fiatal még. 6p

mallorca202205_11.jpgBodega Santa Catarina Finca Son Aloy 'Nguany 2020 Vi de la Terra Mallorca
62% syrah, 21% callet, 17% manto negro. Érett erdei gyümölcsök dominálnak illatában, inkább a sötétebb fajtákból. Enyhe földesség és édesfűszerek szolgáltatják a kíséretet. Viszonylagos könnyedsége mellett is mediterrán karakterű bor, kerek savak, kissé emelkedett alkohol, puha, érett tannin jellemzi a szerkezetet. Érett sötét bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, leheletnyi kesernye érezhető a kortyban. 6p-

mallorca202205_12.jpg4 Kilos 12 Volts 2020 Vi de la Terra Mallorca
30% callet, 30% fogoneu, 20% syrah, 10% cabernet sauvignon, 10% merlot. Különleges, egzotikus illat: vad erdei gyümölcsök, szamóca, kék szőlő, keleti fűszerek. Könnyed, elegáns, finom szövésű bor, kevés tanninnal, selymes tapintással. Az illatra rímelő gyümölcsös, fűszeres aromákat enyhe kökényes, borókás fanyarság kíséri. Egyszerre izgalmas és nagyon jól iható bor. 6p

mallorca202205_13.jpgCeller Dunord Vitícola Curolla Gorgollassa 2020 Vi de la Terra Mallorca
A majdnem eltűnt gorgollassa fajtából készült. Áradó, buja illatában rengeteg fűszer és friss sötét bogyós gyümölcsök uralkodnak, borsfélékkel, egzotikus jegyekkel. Kóstolva karcsú, finom savakra és tanninra támaszkodik. Sötét bogyós gyümölcsök és egzotikus, borsos fűszeresség viszi a prímet ízben is, egy kevés étcsokival, határozottan fűszeres lecsengéssel. Leginkább talán egy könnyű syrah-ra emlékeztetett. 6p

Bodegas Macia Batle P. de Maria 2020 Binissalem-Mallorca
Manto negro, cabetnet sauvignon, merlot és syrah. Illatban először egy kevés medvecukor villan be, majd érett málna és szeder, erdei gyümölcsök következnek. A savak élénken kezdenek, de az eleinte intenzív ízek kissé gyorsan kiürülnek, míg a savgerinc megmarad, a tannin mennyiségre nem túl sok és puha. A lédús kortyban fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, pici fűszer és étcsoki. 5p+

Murull Es Murull 2017 Vi de la Terra Mallorca
Callet, manto negro, cabernet sauvignon. Ez már egy érettebb, érleltebb karakterű bor, érett sötét bogyós gyümölcsök, szilva, pici füstölt sonka, kezdődő érési aromák színezik az illatát. A vártnál kicsit könnyedebb, azaz közepes testű, érett tanninnal és kerek, de jól tartó savakkal.  Ízben érett fekete bogyósok, aszalt szilva, pikáns fűszeresség, egy kevés füstölt sonka és kezdődő érési aromák elegyednek. 6p


Édes
mallorca202205_05.jpgCooperativa Malvasia de Banyafulbar Cornet 2020 Vi de la Terra Serra de Tramuntana Costa Nord
Aszalt gyümölcsök, főleg aszalt alma és egy kevés mazsola uralják az illatot. A korty lágy, a cukortartalom érzetre nem különösebben magas, de még így is elég kevés a sav, gyorsan leül a korty. Ízvilága sem túl komplex, marad az aszalt almás, mazsolás, aszalt gyümölcsös vonalon, utóízben aszalt gyümölcsök és kezdődő érési jegyek mutatkoznak. 5p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4717837353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása