A Borrajongó

Nemes ügyért - Disznókő Visus Tokaji Hárslevelű 2021

2022. május 09. 06:00 - furmintfan

A Disznókő Szőlőbirtok a Visus Hárslevelű képében egy különleges bort palackozott le, amellyel egyben nemes célt is támogatnak. A Disznókő hosszú évek óta együttműködik az Első Miskolci Lions Klubbal. A klub egyik fő célkitűzése a megelőzhető és visszafordítható vakság elleni harc, valamint a látásukat végérvényesen elveszített, vagy vakon született emberek segítése a mindennapokban. A Lions Klub tagjai rendszeresen támogatják a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületét is.
A borászat és a klub együttműködése keretében évek óta szüretet szerveznek a klubtagoknak, valamint az általuk támogatott vak és látássérült embereknek. 2021-ben is ők szedték le a Disznókő Birtok Berekalj dűlőjében található két sornyi hárslevelű szőlőt, és a bort külön le is palackozták. A limitált tétel 1-es számú, Mészáros László által dedikált palackját egy jótékonysági gálavacsorán árverezték el, a kikiáltási ár tízszereséért. A Disznókő Szőlőbirtok felajánlásából ez az összeg, illetve a további 299 palack bevételének túlnyomó része is a vakok és gyengénlátók támogatásának nemes célját szolgálja. A sorszámozott palackok a készlet erejéig a Disznókő webshopján, illetve a birtok Borbutikjában vásárolható meg, 6980Ft-os palackonkénti áron. A Visus név (latinul látás) értelemszerűen a szüretelőkre és a támogatott célra utal. 

disznokovisusharslevelu2021.jpg
A pincészet nekem is felajánlott egy mintapalackot, hogy kóstoljam meg a bort és írjak róla. Múlt héten bontottam ki a palackot, lássuk, mit rejtett.

Disznókő Visus Tokaji Hárslevelű 2021
A szőlőt 2021. október 2-án szüretelték a Berekalj dűlőben. A kézzel szedett fürtöket bogyózás és rövid héjon áztatás után préselték, majd a mustot 2 darab hároméves, kis fahordóban erjesztették.
Az illatban hűvösebb zöldalmás, bodzás és melegebb, sárgabarackos, őszibarackos jegyek elegyednek. A háttérben még érezni a hordót, nagyon halvány pörkölési aroma formájában, ez minden bizonnyal szépen besimul majd a borba. Feszes, de csiszolt savakkal operál, a korty közepesen koncentrált, kerek, jól kitöltött, még picike cserességet is lehet érezni. Zöldalma, őszibarack, körte, citrusok, narancs viszik a prímet ízben, halvány sósság, pici fűszer és egy kevés maradékcukor teszi teljessé a képet, a korty végén minimális kesernye. A hordó még nem épült be teljesen, az enyhe cseresség mellett van némi szárító hatás a finisben, ezzel együtt szép hosszú lecsengéssel búcsúzik a bor. Most is élvezetes, de fiatal még, én egy pár hónapot biztosan várnék a kibontásával. 6p (6980 Ft - pincétől)

A palackomat a Disznókő Szőlőbirtoktól kaptam, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1817824313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása