A Borrajongó

Kikelet Pince - 2020-as újdonságok a nappaliban

2022. február 16. 06:00 - furmintfan

A tarcali Kikelet Pince tulajdonos-borásza Berecz Stéphanie 2022-ben is megörvendeztetett minket egy karton borral, ez a hatodik év, amikor kapunk néhány mintapalackot, hogy kóstoljuk meg őket. Idén januárban a 2020-as száraz borok mellett két édes tétel érkezett a csomagban. Az első borok már kaphatók a pincénél, illetve a kereskedőknél, a Lónyai Hárslevelű megjelenése májusra várható. A dűlős tételekből igen kevés készült, kb. 500-500 palack került letöltésre, úgyhogy ezek várhatóan hamar elfogynak majd.

kikelet202202.jpg

Rszabi és Táncoló Medve is ott volt a kóstolón, rszabi-val négykezesben közöljük a jegyzeteinket. Táncoló Medve bejegyzése a kóstolóról itt olvasható.

Kikelet Birtok Furmint 2020
furmintfan: Az illat zárkózott, almapüré, körte, némi citrus jelentkezik. Szájban karcsú, könnyed bort kapunk, enyhe tapadása is van a kortynak, savai élénken kezdenek, de viszonylag rövid a lecsengés. Ízvilágát tekintve nagyjából közepes intenzitást mutat, citrusok, zöldalma, a korty végén pici vanília érezhető. Jól iható, lédús, ugyanakkor nem különösebben komplex bor. 5p
rszabi: Nagyon jól fogyasztható, elsősorban étel mellé, jó savakkal. 5p

Kikelet Birtok Hárslevelű 2020
furmintfan: Hasonló, mint a furmint, ez is viszonylag távolságtartó, de mégis kedvesebb, tágabb spektrumú, virágosabb az illata. Szerkezetét tekintve kicsivel tömörebb, kerekebb és simább érzetű a furmint párjánál. Ízben is gazdagabb, édes citrusok, zöldalma, pici méz és izgalmas, sós aláfestés színezi. 6p-
rszabi: Ez is nagyon jól fogyasztható, elsősorban étel mellé, jó savakkal. Egy fokkal komplexebb és élvezetesebb, mint a furmint. 5p+

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2020
furmintfan: Izgalmas, melegebb karakterű, mint a birtokborok. Sokszor van a Lónyai Hárslevelűnek egy sauvignon blanc-ra emlékeztető aromtikája, de ezúttal nem írtunk fel ilyesmit. Édes gyümölcsös, virágos, almás, őszibarackos, fehér ribizlis motívumokat villant fel az illat, másnap neutrálisabb, érett fehér gyümölcsös, almás irányt vesz. A korty húsos, de kellően feszes, ugyanakkor egy kevéske maradékcukor is kerekíti, tartalmasabb, hosszabb, elegánsabb, mint az előző két bor. Citrusok, fehér húsú, őszibarack, almafélék, leheletnyi sósság, finoman fanyar lecsengés. 6p+
rszabi: Sokkal kiegyensúlyozottabb mint a birtokborok. A textúra kellemesebb, a korty gördülékenyebb, savai sokkal jobban integrálódtak, sokrétű és hosszú. 7p

Kikelet Váti Furmint 2020
furmintfan: Szépen nyílik az illata, nem nagyon intenzív, mégis sokkal tisztább, kifejezőbb, részletgazdagabb, mint a birtok furminté. Hűvös, friss és kristálytiszta, akár egy hegyi forrás. Fehér virágok, zöldalma, különféle citrusok. Kóstolva vibrálóan eleven, remek savak vezetik és tartják fókuszban. Tartalmas, jól strukturált, miközben nagyon elegáns és tele van lédús gyümölccsel. Citrusok, alma, körte, fehér őszibarack, mandarin, narancs, diszkrét sósság díszíti. A sor legkomolyabb bora. 7p
rszabi: Baromi energikus, fineszes bor. A Vátira jellemző déligyümölcsös, vérnarancsos aromatikát hozza. 7p+

Három Grácia Édes 2020
furmintfan: Berecz Stéphanie Bárdos Saroltával és Bodó Judittal közösen készíti a Három Grácia borokat, általában ez egy száraz és egy késői szüretelésű tételt jelent, mi most az édesből kaptunk. Tipikus késői szüretes aromatika jellemzi, nem túl összetett, de kellemes: őszibarackbefőtt, édes körte, némi selyemcukor, a finisben enyhe kesernye. Kóstolva puha tapintású, tartalmas és finom, szépen kitölti a kereteit, talán kicsit az édesség felé billen, bár ezt a korty vége ellensúlyozza, a lecsengés nagyjából közepes. 5p
rszabi: Nagyon krémes textúra, sütis-marcipános ízek jellemzik. Egyszerű de finom, engem leginkább a régi Nobilis kövérszőlőkre emlékeztetett. 5p

Kikelet Szamorodni 2019
furmintfan: Bontás után kicsit kusza, ahogy szellőzik, szépen alakul. Inkább késői szüretes, kevésbé botrytises jellegű, őszibarack, trópusi gyümölcsök, gesztenyeméz, mandarin és vanília fedezhető fel. Finoman krémes, sűrű, szép savakkal és jó egyensúllyal rendelkezik, bár még kicsit simulhat, nem lakta be teljesen a palackot. Ízben is hozza a barackos, trópusi gyümölcsös, vaníliás aromákat. Fiatal és picit "kialakulatlan" még, de ígéretes, és az idő neki dolgozik. 7p
rszabi: Még nem nyílt meg teljesen, a korty vége kicsit cseres, az illat sem kerekedett ki teljesen, de már most látni, hogy komplex és nagyon ízgazdag. 7p/7p+


2017, 2018 és 2019 után 2020-ban hektikusabb, hűvösebb volt az időjárás, és év közben több csapadék esett. Az eddigi tapasztalatok alapján az ebből az évjáratból származó tokaji száraz borok karcsúbb testűek, alacsony alkohollal, eleven savakkal. Mindezt a Kikelet borokra vetítve elmondható, hogy 2020 könnyed birtokborokat és elegáns dűlős tételeket eredményezett. Mind a furmint, mind a hárs könnyed, filigrán, jól fogyasztható, a furmint aktuális formájában komplexitásban és szerkezetben valamivel a korábbi évjáratok mögött jár, a hárslevelű szebben muzsikál. Ami számomra még meglepő volt, hogy - legalábbis jelenleg - kevésbé üt el a két fajta karaktere egymástól, mint máskor, azaz a hárslevelű kicsit "furmintosabb", magához képest kevésbé behízelgő, hűvösebb érzetű. A Lónyai és a Váti dűlőszelektált borai szokás szerint remekelnek, szerintünk már most is jól fogyaszthatóak, de pár hónap érlelés a pincénél biztos nem válik kárukra.

Berecz Stéphanienak nagy köszönet a borokért!


Korábbi Kikelet kóstolók a nappaliban:

2021

2020

2019

2018

2017

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1317337180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása