A Borrajongó

Kadarka csillag - Sebestyén Pince Iván Kadarka 2020

2021. szeptember 03. 06:00 - furmintfan

A kadarkával ápolt ambivalens viszonyom örök reménykedéssel és kísérletezéssel, sok csalódással és újra meg újra feltámadó lelkesedéssel írható körül. A lelkesedés legutóbbi kiváltó oka Sebestyén Csaba és Csilla egyszerűen Iván névre keresztelt 2020-as évjáratú kadarkája, ami biztosan az egyik legjobb, amit az utóbbi években ittam eddig a fajtából.
A kadarka hírhedten érzékeny fajta, nem könnyű vele bánni és nem is könnyű belőle igazán jó bort készíteni. A hazai példák között találunk túlérett vagy akár már töppedő bogyókból erjesztett szuperkoncentrált és alkoholos borszörnyeket és aluléretten leszedett szőlőből szűrt, zöldes aromákkal tarkított, vékonyka borokat is. Sebestyénék új kadarkája egészen egyedi módon egyesíti a tökéletesen beérett gyümölcs koncentrációját és ízvilágát a fajta boraitól elvárt könnyedséggel és eleganciával.

sebestyenivankadarka2020.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Portói kitekintés I. - Cálem, Sandeman, Ramos Pinto, Duas Quintas

2021. szeptember 02. 06:00 - furmintfan

Évek óta készülök már arra, hogy Lisszabon után Porto-ba is elutazzak. Tavaly már a repülőjegyemet is jó előre megvásároltam, de ahogy sok más terv esetében is történt, a vírushelyzet keresztülhúzta számításaimat. Idén nyáron nem terveztem be előre semmilyen külföldi utat, mégis nagyobb sikerrel jártam, így augusztus közepén szűk 4 napot töltöttem Portugália második legnagyobb városában. Ennyi idő a város fő nevezetességeinek bejárására tökéletesen elég volt, hosszabb tartózkodás esetén beleférhetett volna egy hajókirándulás is a Douro-völgyében, de ez már egy esetleges következő alkalomra marad.
Porto városa és a Douro folyó túlsó partján vele szemben fekvő Vila Nova de Gaia természetesen elválaszthatatlanul összefonódik a portói borral, így a pincelátogatás és a borozás sem maradt el, ezeket az élményeket osztom meg két részletben.

porto.jpg

(Porto folyópartja és az I. Lajos király híd)

Tovább
Szólj hozzá!

Egy délután a Balatonfüredi Borheteken

2021. augusztus 31. 06:00 - furmintfan

Kevés boros rendezvény mondhatja el magáról, hogy már közel 90 éve megrendezésre kerül, a Balatonfüredi Borhetek azonban ilyen. Az északi part fővárosa 1932 óta ad otthont a Balatonfüredi Borheteknek, ahol a borvidék vezető pincészetei mutatják be boraikat. Amikor úgy jön ki a lépés, hogy éppen augusztusban járok Balatonfüreden, mindig igyekszem legalább egy gyors kört tenni itt én is, ahogy ez az utóbbi két évben is történt (2020, 2019). Idén nyáron ugyan a balatoni kirándulásaim legfőképpen a Badacsonyi borvidékre koncentrálódtak, de augusztus utolsó hetén egy napra elugrottam Balatonfüredre is egy kis nyárzáró borozásra.

balatonfurediborhetek2021_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása