A Borrajongó

Kadarka csillag - Sebestyén Pince Iván Kadarka 2020

2021. szeptember 03. 06:00 - furmintfan

A kadarkával ápolt ambivalens viszonyom örök reménykedéssel és kísérletezéssel, sok csalódással és újra meg újra feltámadó lelkesedéssel írható körül. A lelkesedés legutóbbi kiváltó oka Sebestyén Csaba és Csilla egyszerűen Iván névre keresztelt 2020-as évjáratú kadarkája, ami biztosan az egyik legjobb, amit az utóbbi években ittam eddig a fajtából.
A kadarka hírhedten érzékeny fajta, nem könnyű vele bánni és nem is könnyű belőle igazán jó bort készíteni. A hazai példák között találunk túlérett vagy akár már töppedő bogyókból erjesztett szuperkoncentrált és alkoholos borszörnyeket és aluléretten leszedett szőlőből szűrt, zöldes aromákkal tarkított, vékonyka borokat is. Sebestyénék új kadarkája egészen egyedi módon egyesíti a tökéletesen beérett gyümölcs koncentrációját és ízvilágát a fajta boraitól elvárt könnyedséggel és eleganciával.

sebestyenivankadarka2020.jpg

A Sebestyén testvérek szeretik a dűlős borokat, hisznek a termőhely üzenetében, ebben a szellemben született meg az Iván-völgy 0,3 hektáros parcellájának átlagosan 60 éves gyalogtőkéiről ez a bor is. A kadarka fürtöket bogyózás után nyitott kádban erjesztették kézi csömöszöléssel, majd hordóban indult az érlelés. Mindössze 442 palackot töltöttek le belőle.

Sebestyén Pince Iván Kadarka 2020
Eleinte a tökéletesen beérett meggy és málna uralja az illatot, de ha kicsit jobban odafigyelünk, vörös áfonyás, valamint finom gyógynövényes, mentás motívumok is felütik a fejüket. Így az érett gyümölcsök meleg, a gyógynövényes-zöldfűszeres vonal hűvös érzetet kölcsönöz a bornak. Karcsú teste ellenére bor meglepően tartalmas és koncentrált, de mindezt erőlködéstől mentesen, a könnyedség és az elegancia megőrzése mellett produkálja. A korty lendületes, selymes és gördülékeny, a tannin csak finoman masszíroz, a hordót jóformán nem is lehet érezni. A gazdag piros gyümölcsös, málnás, meggyes, epres, vörös áfonyás főszólamot hűvös zöldfűszeresség, vérnarancsos és fanyar grapefruit-os és meggymagos jegyek kísérik a háttérből. Izgalmas és szerethető bor, kadarka-rajongóknak mindenképpen ajánlott. 6p+ (5500 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5516675310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása