A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Minis/Ménes - Balla Géza

2021. december 17. 06:00 - furmintfan

Az év utolsó hagyományos "Rejtőzködő borvidékek" epizódjának magyar vonatkozása is bőven lesz. A a fókuszba állított borvidék Románia területén található, de egykoron Magyarországhoz tartozott és újjászületését is egy magyar borásznak köszönheti. Valószínűleg akkor is sokan kitalálnák ennyiből, ha a címben nem szerepelne: Balla Géza borászatáról és a Ménesi borvidékről lesz szó.

ballageza1.jpg

Minis/Ménes
Minis DOC, azaz magyarul a Ménesi borvidék (más néven Ménes-magyarádi borvidék, vagy Arad-hegyaljai borvidék) egyike Kárpát-medence legrégebbi borvi­dé­keinek. A történelmi borvidék alapjait állítólag még a római korban fektette le Probus római császár, majd I. István király idején is megemlítik a csanádi püspökség egyik oklevelében. A borvidék a 18-19. században is híres volt, testes vörösborai mellett nagyrészt a magas cukortartalmú vörös aszúnak köszönhetően, amely a császári udvarban is kedvelt ital volt, de nemzetközi versenyeken is sikert aratott.
A Ménesi borvidék az egykori Partiumban található, egy keskeny, kb. 35 kilométeres észak-dél irányú sávban, itt emelkedik ki a Zaránd-hegység az Alföld folytatásából. Az alapkőzet gránit, diorit és agyagpala, amelyet agyagos barna talaj takar. A borvidék két nagy alapegységből áll: északon Magyarádi-hegyalja, délen Ménes-hegyalja területét foglalja magába. Az alapvetően kontintentális klíma kicsit másképp alakul a két térfélen, és ez a szőlőfajtákra és borstílusokra is befolyással van. A magyarádi rész hűvösebb, csapadékosabb, mélyebb talajú és inkább fehérborairól vált ismertté. A ménesi rész védettebb, naposabb, a mediterrán hatásnak köszönhetően melegebb és vörösborairól híres. A borvidék déli határán a Maros folyónak köszönhetően az őszi ködök elősegítik a botrytis kialakulását, amely a vörös aszúhoz elengedhetetlen.
Az egész Romániában elterjedt, erdélyi eredetű fajták,mint a királyleányka (feteasca regala) vagy a feketeleányka (feteasca neagra) itt is jelentősek, utóbbit gyakran bordeaux-i fajtákkal is házasítják. A helyi fajták között meg kell említeni a magyarádi fehéret, vagy mustos fehéret amely Könnyű, harmonikus, kevésbé intenzív, karakteres fajtajelleg nélküli bort ad. A fajta hagyományosan a borvidéki pezsgők alapborának alapanyagát szolgáltatta és teszi ezt Balla Gézánál jelenleg is a Clarus névre keresztelt pezsgőben. A kadarka a már fentebb említett vörös aszú okán is fontos volt a történelem során, de ma már nagyon kevés terem belőle: a borvidék 2300 hektárjából alig 25 hektáron találkozni vele.

ballageza12138513_1026964737335811_4729409255556775017_o_1.jpg(A kép forrása a pincészet facebook-oldala)

Balla Géza
Balla Géza 1999-ben alapította meg a pincészetét a Ménesi borvidéken, azzal a céllal, hogy a helyi szőlőfajtákra alapozva állítsa vissza a történelmi borvidék hírnevét. Jelenleg mintegy 120 hektáron gazdálkodik, ennek 80%-án kékszőlőt termeszt. A hagyományos Kárpát-medencei fajtákra - királyleánykára, furmintra, magyarádi fehérre, kadarkára, fekete leánykára, kékfrankosra - helyezi a hangsúlyt, de világfajták - savignon blanc, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot - is teremnek a birtokon.
A választék meglehetősen széles, több fajtabor és házasítás alkotja. A 2018-os évjárattól az alapszéria tagjai a Kolna borcsalád neve alatt kerülnek forgalomba. A kolnák a Ménesi borvidék egyedi, kisebb-nagyobb épületei voltak, amelyek a présházaktól a fényűző villákig változó méretekben utcasorokba rendeződtek a dűlőkön a 19. századig. A Sziklabor széria tagjai kopár, magasan fekvő, vulkanikus területek idős tőkéiről szüretelt borok. Tradicionális pezsgők is készülnek a birtokon, Clarus néven, a fehér magyarádi fehérből, a rosé kadarkából. A kiemelkedő évjáratokban készülnek csúcsborok Kárpát-medencei és nemzetközi kékszőlők házasításából, illetve aszúsodott kadarkából, szamorodni eljárással készül a spontán erjesztésű, ászokhordóban érlelt desszert vörösbor, a Kadarisszima.
Nem túlzás azt állítani, hogy Balla Géza egymaga tette fel ismét a térképre a Ménesi borvidéket, amelynek máig ő a vezető alakja. Magyarországon is ismert és elismert borász, 2004 óta a Magyar Borakadémia Tagja, és első határon túli magyar termelőként választotta a Pannon Bormíves Céh tagjai közé. 2018-ban pedig elnyerte az Év bortermelője címet, szintén elsőként a külhoni borászok közül.
Négy bort kóstoltam meg, két fehéret, két vöröset.

Balla Géza Kolna Királyleányka 2020
A kezdeti csavarzáras fülledtség gyors távozását követően friss, üde illat fogad, almafélék, szőlő, virágok képében, amihez idővel egy kis banános csavar is csatlakozik. Kóstolva is beváltja a friss, eleven bor ígéretét: fürge savak és alapvetően jó egyensúly mellett talán egyedül az alkohol emelkedett egy kicsit a testhez és a többi alkotóhoz képest, de nem lóg ki. Jól iható, zamatos tétel, friss citrusos, zöldalmás, szőlős gyümölcsös jegyek, üdítő fanyarság. 5p+

Balla Géza Magyarádi Fehér 2019
A bor színe már aranyba hajlik és illata is sokkal fejlettebb állapotot sugall. Édeskés, kezdődő érési jegyekkel megfejelt illatában érett és aszalt sárgabarack és hársméz uralkodik, engem egy palackérett és kicsit később szüretelt tokaji hárslevelűre emlékeztetett. Szájban sima, puha tapintású, enyhén olajos érzetű, lágy savai miatt kicsit talán már lapos is. Ízében is az érett és aszalt sárgabarackos, sárga gyümölcsös, mézes, kezdődő palackérett karakter mutatkozik meg. 5p

Balla Géza Kadarka 2018
Ez a kadarka az itthon megszokottnál sötétebb színű és mélyebb, érettebb karakterű bor. Piros és erdei gyümölcsök, finom édes fűszeresség elegyedik benne, másnap érdekes módon feltűnik egy kevés fűszerpaprika is. A test nagyjából közepes, arányos, jól integrált alkotókkal, enyhe krémes érzettel kibélelt textúrával, jó savakkal. Érett gyümölcsök - ribizlifélék, málna, szeder -, finom fűszeresség, pikáns, umamis aláfestés jellemzi. A gyümölcsök itt-ott már a túlérettséggel is kacérkodnak. Összhatásában lendületes, még fejlődő bor benyomását kelti. 6p

Balla Géza Fekete Leányka 2018
Különleges illatában egyedi, sötét bogyós gyümölcsös, fekete cseresznyés, fűszeres motívumok egyesülnek, egy kis idő elteltével gyógynövényes aromák is felbukkannak. Van benne valami kis vadság, egzotikum. A korty viszonylag lágyan, puhán indul, aztán belépnek a savak, és a mennyiségre közepesnél nem több, mégis markáns, enyhén tapadós tannin. Ízében is az érett bogyós gyümölcsös (áfonya, fekete ribizli), fekete cseresznyés, meggyes, fűszeres jegyek vezetnek, egy kis fahéj, szegfűszeg is megjelenik a hordóból a háttérben. 6p+


Irodalom:

https://www.pecsiborozo.hu/hirkereso/a-nemes-menesi

http://www.winesofa.eu/articles/minis-doc-infoposter

https://premiumwinesofromania.com/doc-minis/

http://ballageza.com/hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9016773544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása