A Borrajongó

Párizsi ítélet kicsiben - Franciaország vs USA a Drop Shopban

2021. december 16. 06:00 - furmintfan

A Drop Shop a szokásos poharas borlap mellett karácsonyi meglepetésekkel igyekszik feldobni az ünnepi várakozást, így decemberben különleges prémium tételeket is poharaznak a borbárban. Az extra ajánlatnak köszönhetően most a borvilágot örökre megváltoztató párizsi ítéletet, a "Judgment Of Paris"-t is újra lehetett játszani, miniben.

dropshopkaracsony.jpg
Aki esetleg nem ismerné a modernkori bortörténelem egyik legfontosabb sztoriját: az idén tavasszal elhunyt brit borszakértő, Steven Spurrier által szervezett híres 1976-os párizsi vakkóstolót emlegették így utólag a sajtóban, ahol francia és kaliforniai borok mérkőztek meg egymással. A túlnyomórészt francia szakértőkből álló zsűri előtt a vegyes mezőnyből fehérben és vörösben is Napa-völgyi borok kapták a legmagasabb pontszámot, megelőzve több komoly burgundi és bordeaux-i versenyzőt.
A Drop Shop-ban egy kalifoniai, illetve egy burgundi chardonnay, egy kaliforniai cabernet sauvignon, valamint egy bordeaux-i házasítás került be az extra kínálatba. Ráadásul a négyből két pince bora a legendává vált párizsi kóstolón is szerepelt, egyikük akkor aktuális évjárata egyenesen a fehérboros kategória győztese lett.

Nálam végül 1-1 lett az állás, de lássuk hogyan is alakult ki ez a végeredmény.

dropshopfrausa1.jpgFehérek
Az 1976-os kóstoló győztese a Chateau Montelena 1973-as évjáratú chardonnay-ja lett, több komoly burgundi versenytársat megelőzve (a sztorinak és a pincének a Bottle Shock - Borban az igazság című film is emléket állított). Mostani ad hoc "ellenfele" Burgundia egyik legnagyobb presztízsű termelőjének egy kevésbé ismert bora Ladoix településről.

meocamuzetfrereetsoeursladoixblanc2018.jpgMéo-Camuzet Frére et Soeurs Ladoix Blanc 2018 Cotes de Beaune, Bourgogne
A nagy hírű burgundiai pincészetet a múlt század elején alapította Étienne Camuzet parlamenti képviselő. Utána lánya, Maria örökölte a birtokot, aki gyerekek híján szorosabb kapcsolatot ápoló távoli rokonára Jean Méo-ra hagyta. 1984-ben Jean Méo fiának, Jean-Nicolas-nak adta át a birtok vezetését, aki a négociant-ná alakítottá át a vállalkozást, Méo-Camuzet Frére & Soeurs néven.
Ladoix a nagy borokról ismert Corton-hegy északi oldalán fekszik és a hegy két kultikus Grand Cru dűlője, a Corton és a Corton-Charlemagne is részben ide tartozik. A bor a Premier Cru besorolású „Les Gréchons” dűlőből származik, azonban a fiatalabb tőkék miatt Ladoix Village szerepel a címkéjén.
Zártabb, visszafogottabb az illata, mint a kaliforniai társának. Eleinte kevés fehér húsú gyümölcs és krémes jegyek érkeznek, majd sós-mogyorós, édes gyümölcsös, enyhén süteményes motívumok is feltűnnek. Kóstolva kerek, egységes szerkezet jellemzi, a két bor közül kóstolva is ez a moderáltabb intenzitású, kevésbé gyümölcs-hangsúlyos, kevésbé fűszeres. Az erős közepes testet széles savak támogatják, a hordó minden szempontból hozzátesz a borhoz, de nem ül rá, a textúra finoman krémes. Ízében alma, körte, őszibarack, citrusok, finom fűszeresség, só és enyhe vajasság összjátékát kapjuk. El tudom képzelni, hogy idővel lesz még szebb. 7p

chateaumontelenachardonnay2018.jpgChateau Montelena Chardonnay 2018 Napa Valley, California
A borászatot Alfred L. Tubbs alapította 1882-ben, 1968-ban Lee és Helen Paschich, majd 1972-ben korábbi befektető társaik, James L. Barrett és Ernest Hahn vásárolták meg a birtokot. Barrett számos új telepítést és felújítást eszközölt a birtokon, valamint ő alkalmazta borászként Mike Grgich-et. A híres párizsi kóstolón a Chateau Montelena legendává vált 1973-as chardonnay-ja számos top Meursault-t és Montrachet-t utasított maga mögé, a bort vakon kóstoló francia borászok, sommelier-ek, szakírók egyöntetűen "egyértelmű francia fölényről és eleganciáról" írtak. Az 1973-as évjárat palackja a National Museum of American History kiállítás egyik legismertebb darabja Washington-ban.
A szőlőt Napa Valley déli és középső részéről a Mt. Veeder és a Dry Creek Valley agyagos és palás területeiről válogatták. A bort 10 hónapig 100%-ban új francia tölgyfa hordókban érlelték.
Elképesztő fűszerkavalkáddal nyit az illat - gyömbér, vanília, kardamom, karácsonyi fűszerek -, de szépen jönnek a gyümölcsök is, mézes párolt alma, őszibarack, egy kevés banán formájában, némi fehér virág és vajas keksz érezhető még a háttérben. Távolról sem egy vaníliás-vajas chardonnay-közhely, annál sokkal elegánsabb, frissebb. A közepes test mellé finom savakat, szépen adagolt, jól integrált hordót kapunk remek egyensúllyal, kiváló intenzitással. Zöldalma, őszibarack, egy kevés édes citrus, ananász és banán, az illatra rímelő izgalmas fűszeresség díszíti a bort. A textúra selymes, enyhén krémes, de a savak szépen megtartják, a korty finom fanyarsággal búcsúzik. A két bor közül ez a nyíltabb, intenzívebb, lendületesebb. Nagyon tetszett. 7p+/8p-

dropshopfrausa2.jpgVörösek
A vörös páros két tagja közül a bordeaux-i Chateau Montrose is szerepelt a párizsi kóstolón, 1970-es évjáratú boruk a negyedik helyet csípte meg a tíz bor közül. Az extra kínálatba a pince másodcímkés bora került, párja egy cabernet sauvignon az Inglenook-tól, a Napa-völgy egyik nagy múltú borászatától.

chateaumontroseladamedemontrose2016.jpgChateau Montrose La Dame de Montrose 2016 Saint-Estéphe, Bordeaux
A Saint-Estéphe-ben található birtokot Etienne Théodore Dumoulin alapította 1815-ben, azóta többször gazdát cserélt, legutóbb 2006-ban, amikor a Bouygues család vásárolta meg. A Chateau Montrose-t 15 éve Hervé Berland irányítja, aki több mint 30 évig vezette az ikonikus Chateau Mouton Rothschild-ot. A birtok jelenleg 95 hektáron gazdálkodik Bordeaux mélyen kavicsos, felül homokos-agyagos dombjain. A Chateau Montrose volt az első pince Bordeaux-ban, akik 1860 körül elkezdtek második bort készíteni, amelynek a neve mai napig La Dame de Montrose.
A 2016-os évjárat 52% merlot és 35% cabernet sauvignon házasítása amit 11% petit verdot és 2% cabernet franc egészít ki. A bor 18 hónapig érlelődött tölgyfa hordókban, amelyek 30%-a volt új.
Színre kifejezetten fiatal bort sugall: sötét rubin, bíborszínű-lilás villanásokkal. Illatban érintésnyi bőr, érett erdei gyümölcsök, meggy, cseresznye, finom édesfűszerek, virágok, némi grafit és cédrus tűnik fel. A korty telt és koncentrált, jó egyensúlyt mutat, de még érezhetően fiatal a bor. Feszes gerincre épül, élénk savak vezetik, a tannin markáns, mennyiségre is sok, nem is épült még be teljesen, mégis jól illeszkedik a borhoz. Ízében is az érett meggyes, erdei gyümölcsös, fűszeres jegyek dominálnak, leheletnyi étcsokoládéval. A két bor közül ez a lendületesebb, szikárabb, elegánsabb jelenség. Már most is nagyon jó és még fiatal, szerintem lesz jobb is. 7p+

inglenookniebaum1882cabernetsauvignon2016.jpgInglenook 1882 Niebaum Cabernet Sauvignon 2016 Rutherford, Napa Valley, California
Az Inglenook borászat Napa-völgy egyik ikonikus birtoka, 2011 óta működik ezen a néven, 2006 és 2011 között Rubicon Estate, még korábban Niebaum-Coppola Estate Winery néven volt ismert. A hollywood-i rendező Francis Ford Coppola 1975-ben vásárolta meg a Niebaum birtokot, majd 1995-ben az Inglenook kastélyt.
Az Inglenook alapítója, Gustave Niebaum 1882-ben készítette el első borát, illetve ebben az évben a birtok végében egy pincét vájatott a Mayacamas-hegy oldalába, hogy hordóit tökéletes körülmények között tudhassa. Ez a bor neki és a munkájának állít emléket, a címkén látható kapu az eredeti pince bejáratát ábrázolja.
Színre a franciánál fejlettebb állapotú bort sejtet, sötét rubin színben játszik, nincsenek fiatalos bíbor árnyalatok. Illatában érett fekete gyümölcsök elegyednek szilvával, étcsokoládéval, kávéval, szárított paradicsommal, földes jegyekkel. Testes, vastag, rághatóan tartalmas bor, bársonyos tapintású, telt korttyal, mennyiségre elég sok, érett, ugyanakkor kissé szárító tanninnal. Széles savai lágyabban indítanak, majd kortyközéptől határozottabban érvényesülnek. Kóstolva érett fekete bogyós gyümölcsök, szilva, vanília, étcsokoládé, édesfűszerek adják az aromákat. 7p

A háttér-információkat a Drop Shop facebook-oldaláról, illetve a pincészetek honlapjáról gyűjtögettem össze.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6516774466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása