A Borrajongó

Pinot noir 2014 - Burgundia vs Új-Zéland

2021. december 06. 06:00 - furmintfan

Újabb hosszú ideje tervezett kóstolót sikerült végre összehozni a november végén. Még évekkel ezelőtt tettem félre néhány burgundi és új-zélandi pinot noir-t a 2014-es évjáratból, amely mind Burgundiában, mind egész Új-Zélandon jó évjáratként vonult be a történelemkönyvekbe. Kb. két éve próbáljuk összehozni a kóstolót, így utólag valószínűleg nem is baj, hogy vártunk vele egy kicsit, legalább három bor még így is kifejezetten fiatalnak tűnt.
Összesen 10 tételből állt a sor, fele-fele arányban burgundi, illetve új-zélandi borokból. Előbbiek közül két Villages és három Premier Cru állt csatasorba, új-zélandi részről két marlborough-i és három central otago-i bor alkotta a csapatot. Próbáltam úgy válogatni, hogy a borok árban nagyjából pariban legyenek, így többnyire a (vásárlások idején számított árakkal) 25-60 eurós ársávban mozogtunk.

pinotnoir2014_01.jpg

A remek kóstolósor hatására még rszabiból is előtört a blogger-énje, ő is jegyzetelgetett, így négykezes bejegyzések következnek.

pinotnoir2014_03.jpgDomaine des Croix Beaune Rouge 2014
furmintfan: Klasszikus pinot noir illat: piros bogyós és erdei gyümölcsök, cseresznye, diszkrét fűszeresség, kezdődő avaros motívumokkal. Karcsú, elegáns, ehhez mérten kellően tartalmas, remek sav és finomszemcsés tannin keretezi. Szájban talán kicsit kevesebb gyümölcsöt mutat, de itt is megvannak a bogyós gyümölcsös, fűszeres díszek, enyhe avaros, gombás, krétás aláfestéssel. Egyszerre találni benne friss és érett jegyeket is. Szerintem jókor kaptuk el, szép bor, erős kezdés. 7p- (89)
rszabi: Hosszú, tiszta, feszes, tankönyvi pinot-s jegyek. 7p

pinotnoir2014_04.jpgDomaine Olivier Bernstein Gevrey-Chambertin Villages 2014
furmintfan: Mélyebb, koncentráltabb illat fogad, érettebb, sűrűbb gyümölcsös karakterrel. Inkább a sötétebb erdei gyümölcsök felé tolódik el a skálán, gazdag és még szinte fiatalos. Kóstolva egyszerre erőteljes és elegáns, koncentrált, de nem nehézkes, a tannin több, de bársonyosan simul a borba, teljesen egységes, élmentes a szerkezet. Nagyon gazdag és rétegzett, több hullámban érkeznek a tökéletes érettségű különféle erdei gyümölcsök, pikáns fűszeres, umamis villanásokkal. Duzzad az erőtől, mégis sallangmentes és gördülékeny. Komoly és még mindig fiatal bor, bőven van benne fejlődési potenciál. 8p- (93)
rszabi: Érettebb Illat, relatív karcsú test mellett is ízgazdag. A csersav szárít a végén. 7p+

pinotnoir2014_05.jpgDomaine Joblot Servoisine Givry Premier Cru 2014
furmintfan: Az illat meglehetősen bizarr, egyszerre van benne némi káposztás fülledtség és mézes, főtt gyümölcsös érési jegyek. Előbbi kiszellőzik, utóbbi inkább csak megszelídül a levegőn. Kóstolva lényegesen jobb, tisztán, frissebben jönnek a gyümölcsök, meggy és málna . A szerkezet is stabilan áll, a sav élénk, a tannin picikét érdes, így van egy kis rusztikusság az összhatásban. Kár az illatért, bár összességében véve is kicsit többet vártam tőle, valószínűleg a mi palackunk nem volt tökéletes. 6p- (86)
rszabi: Mézes, viaszos, medvecukros. Valószínűleg hibás palack.

pinotnoir2014_06.jpgDomaine de Montille Les Sizies Beaune Premier Cru 2014
furmintfan: Az illat kissé kimért és távolságtartó, az érett piros gyümölcsöket némi virág, gyógynövény és eleinte pici kámfor egészíti ki. Szikár és kompakt bor, határozott savgerinc és hosszan felrakódó, finomszemcsés tannin adja a szerkezeti vázat, amelyet érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, cseresznye, zöldfűszerek, ribizliszáras motívumok öltöztetnek. Jó szerkezet, karakteres aromatika jellemzi, bár kevésbé a finom részletek bora. Tetszett, visszatértünk az elvárt színvonalhoz. 7p+ (91)
rszabi: Nem tökéletes bor, de számomra tökéletes burgundi. Izgalmas, eleven az egészfürtös erjesztés minden szépségével. A sok gyümölcs és virágos jegy mellett zöldborsószár, ribizliszár és minimális kapor is fűszerezi. Nálam a nap bora. 8p-

pinotnoir2014_07.jpgDomaine Bruno Clavelier Les Beaux-Monts Vieilles Vignes Vosne-Romanée Premier Cru 2014
furmintfan: Picikét fülledt bontás után, majd meglehetősen zárt és visszafogott marad, lassan nyílik az illata. Érett bogyós gyümölcsök, pici rumos meggy, finom fűszeresség bontakozik ki a levegő, kissé nehezen szálazható, de vannak benne szép, felfedezésre váró részletek. Kóstolva egy jól strukturált, feszes, gazdag és tartalmas bort kapunk, dinamikus savakkal, finom krémességgel, selymes tapintással, ruganyos testtel. Izgalmas gyümölcsös és fűszeres jegyek töltik meg tartalommal a kortyot. Ismét egy kiváló és egyben még nagyon fiatal bor. 7p+/8p- (92)
rszabi: Kerek, érett, selymes textúra. Kifinomultságban talán veri az előzőt de x-faktorban a nyomában sem ér. 7p/7p+

pinotnoir2014_12.jpgRa Nui Pinot Noir 2014 Central Otago
furmintfan: Túlérett és lekváros gyümölcsök, némi gyógynövény, édesgyökér, avaros jegyek elegyednek a kissé előrehaladott állapotot sejtető illatot. Kóstolva kicsit kusza, nem áll össze teljesen a szerkezet, a sav lágyabban kezd, kortyközéptől élénkebb, az alkohol kicsit melegít, a végére kicsit fellazul a szerkezet, így a hordó lóg rajta. Szájban is a túlérett erdei gyümölcsös, szilvás, gyógynövényes, édesgyökeres aromatika köszön vissza. Ebben a sorban közönségesnek és mesterkéltnek hatott, ráadásul a zeniten is túljutott már. 5p+ (85)
rszabi: Oxidált, zizeg, pezseg. Hibás palack?

pinotnoir2014_10.jpgAmisfield Pinot Noir 2014 Central Otago
furmintfan: Fejlett, szépen összeérett illatában érett erdei gyümölcsök találkoznak kezdődő avarossággal és a hordó capuccinos, tejcsokis jegyeivel, szárított virággal és édesfűszerekkel, és íze is tökéletesen az illatra rímel. A közepes testhez krémes textúra, kellően élénk savak és finomszemcsés tannin társulnak, mindkettő jól integrált, bár a - kétségkívül minőségi - hordó egy kicsikét rátelepszik a gyümölcsökre. Jól elkészített, szerethető bor, valószínűleg most lehet a csúcsán. 7p- (89)
rszabi: Kellemes bor, kicsit sok krémességgel és kevesebb fajtajelleggel. 6p+

pinotnoir2014_11.jpgFelton Road Cornish Point Pinot Noir 2014 Central Otago
furmintfan: Gazdag, összetett és mély illatában érett erdei gyümölcsök, keleti fűszerek, virágok, étcsokis aromák, pici tejszín érezhető. Kóstolva kisportolt test, koncentrált beltartalom, mégis elegáns összhatás fogad. A hordó határozott, de kiváló minőségű és nem uralkodik el a boron, viszont a savakkal együtt szilárd vázat és gazdag fűszerességet kölcsönöz. A finoman krémes, sima korty selymes tapintású, telt, érett sötét bogyós gyümölcsök, izgalmas fűszeres, umamis aromák szövik át, hosszú lecsengéssel. Az új-zélandiak közül végül nem ez lett a közönségkedvenc, de abban mindenki egyetértett, hogy ebben van a legtöbb fejlődési lehetőség. 7p+/8p- (92)
rszabi: Finoman cizellált bor, rengeteg minden van benne, piros bogyósok, finom füstösség. 7p+

pinotnoir2014_08.jpgCloudy Bay Pinot Noir 2014 Marlborough
furmintfan: Meleg hangulatot árasztó, intenzív, buja és gazdag illat áramlik a pohárból, benne szuperérett piros és sötét bogyós erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, egzotikus fűszerek, potpourri. A jól szerkesztett, húsos kortyot bársonyos tannin és kerek sav fogja közre, a közepesnél nagyobb testhez mérten remek egyensúlyt produkálva. Érett gyümölcsök, málna, szeder, fekete cseresznye, finom fűszeresség, enyhe szójaszószos-umamis, étcsokis jegyek adják az aromákat, az ízek kiegyensúlyozottan, hosszan tartanak. Profi munka, képtelenség belekötni és élvezetes is, mégha nem is ez a legkifinomultabb bor a sorban. Most is remek, de még jó pár éve lehet a platón. 7p+ (91)
rszabi: Elsősorban Cloudy Bay bor, mintsem telivér pinot noir (kb. ugyanolyan profi és hibátlan mint a pince zászlóshajója, a sauvignon blanc). Minden sok, pazar illat, masszív test, komplex ízvilág, fekete cseresznyével. Nagyon hosszú. 7p

pinotnoir2014_09.jpgDog Point Vineyard Pinot Noir 2014 Marlborough
furmintfan: Vonzó, finom illatában piros gyümölcsök - málna, vörös áfonya, szamóca, ribizli -, egzotikus virágok és fűszerek járnak körtáncot. Elegáns, finom szövésű, de lendületes bor, a jól kitöltött mag finoman krémes, a tannin tökéletesen integrált, a hordó szépen kiegészíti a gazdag gyümölcsösséget, amelyet így izgalmas fűszeres aromák kísérnek. Gyönyörű pinot noir, a két marlborough-i közül ez Burgundiához közelebb áll stílusban, érdekesebb, fineszesebb , és ebben is sejtettünk még fejlődési potenciált. 7p+/8p- (92)
rszabi: A leginkább burgundi stílusban elkészített új-zélandi bor a sorban. Stílusos, izgalmas, de sokkal halkabb bor (ami egyáltalán nem hátrány) mint az előző. 7p/7p+

pinotnoir2014_02.jpgÖsszesített sorrend (három bort kellett jelölni, az első három pontot, a második kettőt, a harmadik egyet kapott, a harmadik helyen akadt holtverseny is, összesen hét bor kapott pontot):
1. Olivier Bernstein
2. Bruno Clavelier
3. Dog Point
4-5. Cloudy Bay, Felton Road
6. Domaine de Montille
7. Domaine des Croix

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2816763556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása