A Borrajongó

Marlborough pinot noir sor 2018-ból

2024. június 06. 21:30 - furmintfan

Megint sikerült egy régóta húzódó kóstoló lebonyolításának kálváriájára pontot tenni. Mielőtt beköszönt az igazi hőség, még egy utolsó nagyobb volumenű vörösboros sort kibontottunk: Marlborough-i pinot noir-okat kóstoltunk a 2018-as évjáratból. Marlborough-ban ez nem volt egy könnyű évjárat, a meleg nyarat egy esővel tarkított szüreti időszak követte, a hozam a szokásosnál valamivel kisebb lett. Jól ismert pincészetek pinot-it kóstoltuk, a nagyobb meglepetések elmaradtak, de ezzel együtt is érdekes kóstoló volt.

marlboroughpinotnoir2018_1.jpg

A kivétel nélkül csavarzárral ellátott palackok jól tűrték a nem tökéletes tárolási körülményeket, a legtöbb borról elmondhattuk, hogy nagyjából a csúcs közelében kaptuk el. Stílusban voltak kisebb-nagyobb kilengések, de nem feltétlenül ez döntött egyik vagy másik bor javára, illetve terhére.

marlboroughpinotnoir2018_9.jpgYealands Estate Awatere Valley Single Vineyard Pinot Noir 2018
Fejlett illatában pici füst, szárított virágok, avar, dohány, ribizlilekvár és érett erdei gyümölcsök mutatkoznak. Jó sav és kevés finomszemcsés tannin keretezi az arányos felépítésű kortyot, amelyet már átsző egy kicsit az érettség. Az érett erdei gyümölcsök mellett diszkrét fűszeresség, halvány sósság, érettséget sugalló dohányos, étcsokis jegyek jelennek meg, a korty végét némi kesernye zárja. 6p+

marlboroughpinotnoir2018_8.jpgTwo Rivers Tributary Pinot Noir 2018
Érett málna és eper, csipkebogyó érkezik először illatában, visszakóstoláskor valamennyit tompul a gyümölcsösség és capuccino-s jegyek is felsejlenek. Az előző bornál karcsúbb, lendületesebb és szellősebb a struktúra. A piros bogyós gyümölcsök - málna, eper, piros ribizli - mellett halványan édesfűszer, ribizliszár, zöldfűszerek és kevés dohány is érezhető. 6p/6p+

marlboroughpinotnoir2018_7.jpgTohu Awatere Valley Pinot Noir 2018
Első kóstolásra intenzív, fiatalos az illata, sokféle piros gyümölcs mutatkozik - eper, málna, cseresznye -, meglepő módon visszakóstoláskor meglehetősen tompa és sokkal érettebb benyomást kelt. A könnyű testhez élénk sav és kevés tannin csatlakozik, enyhe édességérzet kerekíti a kortyot. Ízben is hozza az élénk piros gyümölcsöket, de a második körre az ízintenzitás is lelohad. 6p-

marlboroughpinotnoir2018_6.jpgMahi Pinot Noir 2018
Fülledt, de levegővel alakul az illat. Intenzív, de kissé disszonáns: málna, meggybefőttlé és más piros gyümölcsök mellett zöldfűszerek és kovászos uborka is feltűnnek. Ízben is megvan ez a kettősség: piros gyümölcsök, ribizliszár, zöldfűszerek, kovászos uborka. Élénk, picit túlpörgő savai és a kissé húzós, zöldes tannin némi alulérettséget sugallnak. Fiatalon szebb arcát mutatta. 5p+

marlboroughpinotnoir2018_5.jpgLawson's Dry Hills Reserve Pinot Noir 2018
Az eddigieknél érettebb gyümölcs és határozottabb hordóhatás érződik illatában: édesfűszerek, vanília, erdei gyümölcsök, piros és kék bogyósok egyaránt. A test karcsú, de mind a tannin, mind az alkohol jobban érződik, mint az előző borok esetében (a tannin még mindig közepesnél kevesebb, az alkohol pedig csak finoman melegít). Pici édességérzet emeli ki még jobban az érett gyümölcsöket, édesfűszerek keretezik a bort. Lehetne tagoltabb, részletgazdagabb, de egyébként szépen egyben van. 7p-

marlboroughpinotnoir2018_4.jpgDog Point Vineyard Pinot Noir 2018
Az illat még fejlődő bort sejtet, sok édes és egzotikus fűszer, érett piros gyümölcsök, málna, eper, meggy sorakoznak fel. Közepes test, kissé monolitikus szerkezet jellemzi, tömör maggal. Határozott, de érett tannin, lendületes sav felel a remek struktúráért, a korty fókuszált és elég hosszú is. Meggy, szamóca, málna, finom édeskés fűszeresség jellemzi az ízképet is. Még el sem érte a csúcsát, több év tartalék van benne és feltehetően lesz rétegzettebb és komplexebb is. 7p+

marlboroughpinotnoir2018_3.jpgCloudy Bay Pinot Noir 2018
Kicsit kilóg a sorból aromatika szempontjából: sötétebb és egzotikusabb. Az eddigiekhez képest sokkal inkább a sötét bogyós gyümölcsös spektrumon mozog, de ennél többet is ad az illat, édesfűszerek, rózsabors, és kezdetben pici vadhús formájában. Kóstolva is intenzív, az érett erdei gyümölcsös, fekete cseresznyés aromákat keleti fűszerek, kezdődő érési jegyek és egy valami nehezen meghatározható, umami-s aláfestés egészíti ki. Csiszolt sav, finom textúra, bársonyos, érett tannin, közepes test jellemzi a szerkezetet, a lecsengés viszont a vártnál rövidebb, közepes hosszúságú. 7p/7p+

marlboroughpinotnoir2018_2.jpgBlank Canvas Escaroth Pinot Noir 2018
Összetett illat: cseresznye, ribizli, picike földesség, halványan ribizliszár, borsóhüvely és zöldfűszerek. Az alulérettség határán táncol, de sem ízvilágában, sem szerkezetében nincsenek olyan kilengések, mint a Mahi-nál. Könnyű, filigrán, szinte törékeny, legjobb értelemben véve nagyon természetesnek hat. Ízben ugyanúgy hozza a piros gyümölcsös és növényi jegyeket, mint illatban, ez halvány édesfűszeres aláfestéssel és minimális füstösséggel egészül ki. A lecsengés itt is közepes, lehetne picikét hosszabb. 7p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9018416891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása