A Borrajongó

Visszatekintés - Gizella Pince dűlős borok 2016-ból

2021. november 26. 07:05 - furmintfan

Otthoni készletrendezgetés közben bukkantam rá egy kartonra nemrégiben, amely 2016-os Gizella borokat rejtett. 2016 érdekes évjárat volt Tokajban, a szüreti időszakot nagy esőzés vágta ketté. Aki korábban szüretelt, penge savú, feszes, karcsúbb borokat zárhatott palackba, de időbe telhetett, mire ezek a savak kicsit lekerekedtek a palackban. Mások kivártak, és a csapadékhullám elvonulását követően szedték le a szőlőt, ezek a borok lágyabbak, kerekebbek, de lazább szerkezetűek lettek. Szilágyi László az első táborhoz tartozott, ő is szikár, élénk savú száraz borokat készített ebből az évből, jogosan merülhetett fel, hogy igényelték ezek a borok a palackos érlelést.
Igazság szerint nem volt előre kitervelve, hogy 2021-ig őrizgetek egy dűlős sort, de ha már így alakult, Táncoló Medve társaságában megnéztük, hogy állnak a palackban szüret után 5 évvel Szilágyi László dűlős furmintjai és hárslevelűi.

gizella2016.jpg

Gizella Barát Hárslevelű 2016
A sor legbarátságosabb bora. Érett, de nem öreg, hangsúlyosan gyümölcsös, érett alma, sárga húsú és trópusi gyümölcsök illata elegyedik mézzel és a kezdődő palackbukéval. A korty dinamikus, eleven savai élét a maradékcukor kerekíti, a korty végén is enyhe édesség érezhető. Ízben visszatérnek az érett gyümölcsös jegyek, méz, pici édesfűszerrel és a kezdődő érés jeleivel. A sok gyümölcsnek és a jó savaknak köszönhetően most is kellemes jelenség. 6p

Gizella Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016
Határozottan érett az illat és inkább furmintos jellegű, érett almával, pici avarral, gombával, enyhe süteményességgel, levegőn tartva megérkezik a reszelt alma is. Kóstolva élénken lépnek be a savak, de a kortyban vannak már üresjáratok, középtájéktól kezdve fellazul a szerkezet. Az aromatika is öregedő bort sejtet, érett és reszelt almával, enyhe sóssággal, a korty végén kesernyével. Ez a palack határozottan lefelé megy már a lejtőn. 5p

Gizella Bomboly Furmint 2016
Eza bor volt a legvilágosabb színű a sorban, és mint kiderült, a frissességét is minden szempontból ez őrizte meg legjobban. Körte, alma, édesfűszerek jellemzik az illatot, idővel megjelenik egyfajta izgalmas hűvös zöldfűszeresség, mentás motívum is. A két tarcali dűlős bor után ez teltebb, öblösebb, savai kerekebbek, de szépen tartanak, a korty jól kitöltött, kiegyensúlyozott. Fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, narancs, grapefruit, finom sósság, kevés édesfűszer és sós mogyoró adják a díszítést. 6p+

Gizella Szent Tamás Hárslevelű 2016
Ahogy tanult kóstolótársam találóan megjegyzi, olyan, mint az érett Szepsy száraz borok szoktak lenni. Bontás után érdemes alaposan kipörgetni a pohárból, termálvizes bukéval nyit, utána jönnek a palackérési jegyek, némi benzin, sós pörkölt magvak, pici édesfűszer és füst. Vaskosabb test, enyhén olajos textúra, enyhe cseresség, markánsabb hordóhasználat, széles sav jellemzi, ez a sor legmasszívabb felépítésű tagja. Ízben is a sósság, a kezdődő tercier jegyek határozzák meg, kevés érett gyümölccsel, hosszú lecsengéssel. Éretten nem lett egy kedves bor, de szilárdan áll. 6p

Kicsivel tovább tartogattam ezeket a borokat, mint eredetileg szándékoztam, és volt olyan palack is a sorban, amelyiknél egyértelműen túltoltam az érlelést, de így is érdekes volt ennyi idő elteltével újra megkóstolni a borokat és felidézni a régi emlékeket az évekkel ezelőtti kóstolásokról.
Összehasonlításként két régi poszt arról, hogy láttuk ezeket a borokat 2017 nyarán:
https://borrajongo.blog.hu/2017/06/08/hegyaljai_hetvegek_montium_es_gizella
https://borrajongo.blog.hu/2017/09/13/ket_nap_tokaj_masodik_resz_gizella_pince

Táncoló Medve jegyzete:
http://tancolomedve.hu/3032-gizella-visszatekintes-a-furcsa-2016-ra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr116759190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása