A Borrajongó

Két nap Tokaj, második rész – Gizella Pince

2017. szeptember 13. 10:00 - ungert

Ilyen az, amikor a végére marad a dolgok legeleje. Történt ugyanis, hogy az augusztusi fülledt üresjáratok kellős közepén átfutottam borjegyzeteimet, és arra jutottam, hogy bár utazok éppen eleget, az utolsó tokaji látogatásom időtartománybeli elhelyezkedése a jelentől gyakorlatilag évdimenzióban mérhető. Az igény tehát adott volt, ha másra nem is, de egy egynapos jövök-megyekre mindenképpen, úgyhogy különböző interaktív csatornákon addig zaklattam Szilágyi Lászlót, a Gizella Pince origóját, amíg csak-csaknem találtunk egy legkisebb közös naptöbbszöröst. A tervezett gyorsforduló végül odáig hízott, hogy csatlakozott hozzám a blog élmunkása,  a címzetes Tokaj-szakivó furmintfan. És ha már így alakult, akkor inkább dupláztunk egyet, és az éjszakát annak rendje-módja szerint jól elgörbítettük, majd ami maradt belőle, azt a Gizella-vendégházban töltöttük el. Az egészből talán a tizenhatos Gizella-borok kóstolása lehet blogszinten érdekes, igyekszünk is pótolni a pótolhatót négykézzel, itt és most.

img_1812.JPG

A Bomboly

A Tokaj és Budapest közötti szakasz vasútháton már önmagában is élményszerű, különösen akkor, ha olyan extrákkal kínálják az utat, mint a későnyári harmincötfokban nyithatatlan ablakokkal és üzemképtelen légjavító berendezésekkel szerelt vasúti kocsiban történő közösségi szenvedés. A magas színvonalú utazást szerencsére gyorsan felülírta a meglehetősen feszesre, tartalmasra kerekedett program. Szerencsére maradt egységnyi idő a dűlősimogatásra is, úgyhogy felnéztünk a Bombolyra, amely három szempontból mindenképpen tanulságos volt. Egyrészt a sokszínű, köves talajszerkezet szemrevételezése adhat némi magyarázatot az innen szűrt végeredmény karakterére. Érdekes volt továbbá látni és kóstolni az évjárathatásként már augusztus közepén készközeli állapotban elhelyezkedő szőlőt, valamint a gyártás alatt álló vendégteraszt, melynek köszönhetően hamarosan a tőkék mellett borozhatnak az idelátogató szerencsések.

A sétát a Szil-völgyben zártuk, amely jelentős fejlődésen-terjeszkedésen esett át azóta, mióta utoljára itt jártam. A kilátás elképesztő, a szőlő rendezett, a termés pedig hasonlóképpen volt finom, érett és szüretközeli – élmény volt kóstolni. Úgy tűnik, hogy szükség lesz némi küzdelemre és ügyes időzítésre a savak megőrzésének érdekében, de nem akarok jóslásba bonyolódni. Az biztos, hogy tavaly nem volt ilyesfajta gond – már ha ez gondnak számít egyáltalán –, és ezt a tizenhatos Gizella-borok is alá tudják támasztani. Élénk, határozott savú, erőteljes és kifejező borokat kóstoltunk a megszokott, egységes színvonalon elkészítve. A birtokbortól egészen a szamorodni-zárásig.

img_1811.JPG

Gizella Pince Birtokfurmint 2016

Ilyen az, amikor a birtok területei összeállnak egy képpé. Hat terület (nevek szerint Kastély, Bomboly, Deák, Barát, Bige és Szil-völgy) furmintja tizennégy százaléknyi hárslevelűvel összeszűrve. Letisztult, egyenes bor határozott savakkal, közérthető karakterrel. Érzetre száraz, kifejezetten szikár, és bár némi maradékcukor és hordófűszer igyekszik kerekíteni rajta, azért alapvetően savcentrikus, hosszú és direkt karakter jellemzi. Élményszerű, de lesz ez még jobb formában is. Erős 5 pont.

Az illat szép fűszerességgel és elsősorban citrusos, körtés gyümölcsösséggel köszön be, és még mindig fel tudok fedezni benne halványan sauvignon blanc-os jegyeket. Nagyon feszes, kissé még keménynek ható savak adják a korty gerincét, a néhány grammnyi maradékcukrot alig érezni. Egyenes, lineáris és elég hosszú kortylefutás jellemzi, a citrusos, lime-os vezérszólam mellett körte, őszibarack, kis édesfűszer és zöldfűszer sejlik fel. A 16-os borok közül egyelőre ez mutatja a legszigorúbb arcát, én hagynám még kicsit kerekedni a palackban. 5p/6p (furmintfan)

Gizella Pince Barát Hárslevelű 2016

Ez is frissítő, citrusos alapokra építkezik, de egy dimenzióval mélyebb, komplexebb és izgalmasabb, mint a birtokbor. Szájban körtés-barackos gyümölcsösség és észrevehető mennyiségű maradékcukor jellemzi, amely jól egyensúlyozza a minőségi és mennyiségi savakat. Hosszú, tiszta lecsengéssel búcsúzik. Izmos, kifejező, nagy bor. Hat pont.

Egy fokkal édeskésebb, érettebb karaktert mutat, de a Barát Hárslevelűtől a korábbi évjáratokban megszokott határozott trópusi gyümölcsös jegyek ebben az évjáratban egyelőre nem jelentkeznek. Édes citrusok, lime, körte, őszibarack, hársvirág, menta, citromfű, hűvös fűszeresség jellemzi az aromatikát. A penge savak és a maradékcukor itt szép összjátékot hoznak, a bor feszessége nem borítja az egyensúlyt. 6p+ (furmintfan)

Gizella Pince Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016

Klasszikus házasítás a pincetekintetben ikonikus Szil-völgyről. Jól illeszkedik a tizenhatosok sorába: friss, citrusos karakter körtével és barackkal. Határozott savait árnyalatnyi maradékcukor igyekszik kerekíteni, a korty ízletes és intenzív, lecsengése hosszú és szikár. Beltartalomban, fűszerességben és intenzitásban is ügyesen teljesít. Hét pont.

Összetettebb illat: édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, ananász, körte, citrusok és egy pici fehér virág. Komolyabb szerkezetet és testet villant az eddigi borokhoz képest, de túlzásoktól mentesen. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, édesfűszerek, pici vanília és halvány sósság díszíti. 7p- (furmintfan)

img_1813.JPG

Kilátás a Szil-völgyről

Gizella Pince Bomboly Furmint 2016

Tökéletesen termőhelyazonos bor. Érett karakter sok gyümölccsel, hordóval és citrusos jegyekkel. A korty fejleszakítósan koncentrált és intenzív, egyszerre dolgoznak benne a gyümölcsök, az erőteljes savak és a sós-fűszeres ízjegyek. Izmos, szikár bor, de közel sem egyensúlytalan. Hosszú, tiszta lecsengéssel búcsúzik. Szerettem, erős 6 pont.

Határozottabb fűszeresség és érettebb gyümölcs-karakter jellemzi az illatot, körte, őszibarack, ananász, narancshéj. A sorban ennek a savai a leglágyabbak, de megfelelően megtámasztják a széles kortyot, amely jó koncentrációt is mutat. Sav és hordó egyaránt a helyén, fehér húsú gyümölcsök, narancs, édesfűszerek a háttérben, egy csipet sóval. 7p- (furmintfan)

Gizella Pince Szent Tamás Hárslevelű 2016

A tizenhatos Gizella-borok közül talán ennek van a leggyümölcsösebb, legvidámabb illata. Édes karakterű, barackos-fűszeres illattal nyit. A korty itt is a határozott savakra épül, mellette fűszerek, és az orrpróba során előtúrt gyümölcsök tűnnek fel. Sós lecsengéssel búcsúzik. Erőteljes, de jól fogyasztható bor, már most is remek formában van. Hét pont.

Ebben az évjáratban az első helyett másod-és harmadtöltésű hordókban volt a bor, ennek megfelelően a fa hatása visszafogottabb, fehér virágok, és érett fehér húsú gyümölcsök már ilyen fiatalon is jobban érvényesülnek, jázmin, őszibarack, ananász formájában. Hozza a dűlőtől megszokott komolyabb testet, koncentrációt és komplexitást, díszítőelemként citrusokkal, különféle fehér húsú gyümölcsökkel, fűszerekkel, hársas jegyekkel. 7p- (furmintfan)

Gizella Pince Szamorodni 2016

Még nem forgalmi tétel, de már most is kész, fogyasztható állapotban van. Barackos, trópusi gyümölcsös karakter, intenzív, érlelési jegyektől mentes, direkt gyümölcsökkel rendelkezik orrban és szájban egyaránt. A tekintélyes mennyiségű cukrot elegendő mennyiségű sav egyensúlyozza ki. Hosszan, tisztán búcsúzik. Kifejezetten jól áll rajta az évjárat savszerkezete. Szép, de műfajából kifolyólag nem túl bonyolult bor. Hét pont.

A két mádi dűlő, a Bomboly és a Szent Tamás adta az alapanyagot: Komoly anyag, 160 g/l maradékcukorral, kb. 9 g/l savval, 10% alkohollal. Sárgabarack, őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, édes citrusok, pici fűszer, virágok. A savak jó egyensúlyt és hosszúságot biztosítanak az aszúnak is becsületére váló maradékcukor-tartalom mellett is. 7p+ (furmintfan)

Szilágyi Lászlónak ezúton is köszönjük szépen a vendéglátást.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3812807444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.09.13. 10:29:52

Szépek a képek, te fényképeztél?

mézesbandi 2017.09.13. 10:44:19

Offtopic: A Bomboly képe nagyon túl van húzva, a kevesebb több.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.09.13. 10:48:28

@rszabi: Köszi szépen. Igen, saját fotók.

@mézesbandi: Köszi az észrevételt!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2017.09.13. 13:40:52

Majdhogynem ugyanezt a sort kóstoltuk hétfőn, így újabb poszt helyett inkább itt osztom meg a különvéleményem :)
Birtokfurmint: Egyetértek. Tiszta, savas, különösebb mélységek nélkül, csontszáraz, frissítő, afféle remek bisztrobor. Szerethető 5p, az árcédula reálisan viszont valahol 2 és 3 ezer között kéne hogy legyen.
Barát hárs: Ismét egyetértek, az előzőtől jó lépcsővel komolyabb, telt ízű, kerek, csupa gyümölcs bor, erős 6p volt nálam. ÉS ekkor még nem sejtettem, hogy a szárazak közt ez lesz a legjobb.
Bomboly: Nálunk nem nagyon jött be. Az előző után gyümölcstelen, inkább ásványosabb, de leginkább zárt. Szikár, nagyvonalúság nélküli korty, sok savval, kissé zavaró kesernyékkel.
Szilvölgy: Előzőtől mindenképp tartalmasabb, de valahogy nem kerek. Egyszerre koncentrált, mégis kissé agresszív. Lehet kisebbségben vagyok, de nem látom miért jók a furmint hárs házasítások. Általában úgy érzem nem erősítik egymást, hanem inhomogén jelleget adnak a tételnek.
Szent Tamás hárs. Ebből nem volt 16-osunk, így egy 15-öst raktunk sorba. A 16-osoknál mélyebb ígéretet ad az illat, viszont jóval előrehaladottabb is, vakon simán gondolnám mondjuk 2011-esnek. Szájban lágy, szétterülős, alkoholos.
Szamo 16- Ez viszont nagyon bejött. Kényeztetően telt, mégis csupa frissesség, citrusos világa a Kikelet sokak kedvenc 2008-as szamoját idézi. 7+

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.09.15. 10:27:41

@drbarta: Köszi. Én általában szeretem ezt a furmint-hárs kombót, többször is volt olyan, hogy a 2 fajta házasítása jobban tetszett, mint a 2 komponens külön. Ráadásul szerintem a borvidéket is jobban reprezentálná egy kb. 70-30% arányú furmint-hárs cuvée legalább alapszinten, mondjuk Tokaj Dry néven, mint magában a furmint, de ezzel a véleményemmel egészen biztosan kisebbségben maradok. :)
Én pont a Bombolyban éreztem a sorban a legalacsonyabbnak (nem alacsonynak) a savakat, de úgy látom, ezzel együtt is 2:1 a javatokra. :)
süti beállítások módosítása