A Borrajongó

Visszatértek - Dűlős Gizella borok 2023-ból

2024. október 02. 06:00 - furmintfan

Hosszabb szünet után újból együtt a - majdnem teljes - nagy csapat, 2023-ból ismét több dűlős tétel került palackba a Gizella Pincénél. A 2010-es években a dűlőszelektált borok fontos részét képezték a borászat választékának, de a 2020 és 2022 közötti három évben legfeljebb 1-1 ilyen tétel készült, a fókusz átkerült a szortiment stabil alapját képező Gizella Cuvée-re és a recept csiszolgatására. 2023-ban végre három dűlő termése is külön lett lepalackozva, amelyeket nemrég meg is kóstoltam. Adta magát, hogy a 2023-as alap Gizella Cuvée-vel vezessem fel a dűlős triót.

gizella2023_1.jpg

Szilágyi László sok részletben változtatott az utóbbi években a dűlős borok készítését és forgalmazását tekintve. A borok frissebbek, könnyedebbek, a hordó használata visszaszorult - két évre teljesen, cserébe most kiváló minőségű francia tölgyfa támogatja a gyümölcsöket -, a palackokra csavarzár került, és a szüretet követően 1 év sem telt el a forgalomba kerülésig. A korábban hajszolt érlelhetőség most kevésbé fontos szempont, ezek a borok már most is élvezetesek, felesleges évekig tartogatni a palackokat.

Gizella Gizella Hárslevelű-Furmint 2023
53% hárslevelű és 47% furmint házasítása a Bige, Barát, Bajusz, Bomboly, Kastély dűlők terméséből, egész fürtösen préselve, tartályban erjesztve és érlelve. 6,2 g/l maradékcukor, 5,6 g/l sav, 12,5% alkohol.
A tavaszi formájához képest fejlettebb most az illata, a gyümölcsösség kicsit visszafogottabb és mutat már egy pici palackbukét is. Citrusok, körte, őszibarack, alma, enyhe virágos jegyek és citrusfélék héja jelenik meg. Lendületes, karcsú testű bor, remekül eltalált arányokkal, játékos sav-cukor összhanggal. Édes citrusok, narancs, körte, alma, őszibarack, finom fanyarság a kort végén. A palackéréssel most talán inkább furmint karaktere lépett előre a borban. 6p+ (3950-4040 Ft - Bortársaság, Radovin)

gizella2023_2.jpg

Gizella Barát Hárslevelű 2023
100% hárslevelű, egész fürtösen préselve, 85%-a tartályban, 15%-a francia hordókban erjesztve és érlelve 6 hónapig. 8,5 g/l maradékcukor, 6,6 g/l sav, 13% alkohol.
Az illat aránylag visszafogottan indul, de nagyon szépen kinyílik. Kedves, kellemesen buja, trópusi gyümölcsök, sárga húsú őszibarack, mangó, csepp méz és a hordó izgalmas fűszeres jegyei alkotnak egy nagyon vonzó koktélt. Kóstolva dús, zamatos, a maradékcukornak is köszönhetően behízelgő és már majdnem félszáraz érzetű. A gömbölyű kortyban a hangsúly itt is a gazdag gyümölcsös aromákon van, trópusi gyümölcsök, mangó, mandarin, őszibarack dominál, a háttérben szegfűszeg, szegfűbors, vanília és csepp méz. Szépen hozza a Barát Hárslevelűtől évek óta megszokott stílust. 7p+ (9950-10040 Ft - pincétől, Radovin)

Gizella Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2023
66% furmint, 34% hárslevelű, egész fürtösen préselve, 80%-ban tartályban, 20%-ban francia hordókban erjesztve és érlelve 6 hónapig. 5,9 g/l maradékcukor, 5,5 g/l sav, 13% alkohol.
A Barát után valamivel hűvösebb és visszafogottabb az illata, de nagyon jól definiált és tiszta. Alma, körte, őszibarack, citrusok, lime, a háttérben pici édesfűszer, virágok és süteményszél. Lendületes, kicsit szikárabb és szárazabb, mint a Barát, kevésbé hedonisztikus, mégis nagyon élvezetes. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, diszkrét édes fűszeresség jellemzi az ízprofilt. Ez a bor is tartja a a Szil-völgytől megszokott eleganciát, és egyesíti a két fajta erényeit. 7p+ (9950-10040 Ft - pincétől, Radovin)

Gizella Bomboly Furmint 2023
100% furmint, egész fürtösen préselve, 70%-ban tartályban, 30%-ban francia hordókban erjesztve és érlelve 6 hónapig. 5,1 g/l maradékcukor, 5,8 g/l sav, 13,5% alkohol.
Az illat itt is visszafogottan indul, de megnyílik és érett körtés, almás, birsalmás, őszibarackos, édesfűszeres aromákat produkál. Kicsivel vastagabb, testesebb, mint a másik két bor, a hordó lenyomata hangyányit erőteljesebb, fűszeresebb az aromatika. A korty puha tapintású, telt és kerek, jó egyensúllyal, csiszolt textúrával. Körte, alma, szegfűbors, szegfűszeg, halvány pörkölési aroma, majd idővel leheletnyi petrolosság is feltűnik ízében. Volt egy szakasz a második napon, amikor kicsit bezárkózott, de szépen visszanyerte intenzitását. Mádiasan öblösebb, dúsabb anyag. 7p+ (9950-10040 Ft - pincétől, Radovin)

Három napig kóstolgattam a dűlős borokat, de így is nehéz lenne kedvencet választani. A Barát a legkedvesebb és valószínűleg éppen ezért érdemes mostanában elfogyasztani, de el tudom képzelni, hogy van benne tartalék és szépen fog érni. A Szil-völgynél meglepett az analitika, papíron itt a legalacsonyabb a sav, de ez a bor tűnt - relatíve - a legszikárabbnak, legdinamikusabbnak a hármasból (lehet, hogy az extrakt is alacsonyabb és ezért éreztem így?). A Bombolyon hagy nyomot leginkább a hordó fűszeressége és ez a három bor közül a legmoderáltabb intenzitású, már ami a gyümölcsösséget illeti, de a beltartalom valószínűleg ebben a legkomolyabb. Mindhárom bor élvezetes már most is, a hordót szerintem sikerült nagyon jól eltalálni, hozzátesz egy réteget az aromatikához, de hagyja a gyümölcsösséget érvényesülni. Méltó visszatérés a dűlős Gizelláktól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr918496292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása