A szokásosnál később indultak el idén a hegyaljai túrák, ha a már hagyományosnak tekinthető februári bodrogkeresztúri-bodrogkisfaludi farsangon tett villámlátogatásomat nem számítjuk, ahol pincelátogatásra most nem is került sor. Június első napjaiban viszont végre több napot is a borvidéken töltöttem, Legyesbényétől Erdőbényéig több települést is érintve. Jártam régi ismerősöknél és meglátogattam olyan pincéket is, ahol korábban még nem jártam.
A 2016-os tételek szép lassan palackba kerülnek, volt, ahol már az üvegbe zárt borokat kóstoltam, máshol a 2016-os borok még hordóban vagy tartályban várják a palackozást. A szépen induló évjáratba a kora őszi esők hoztak kellemetlen és nem várt fordulatot, sokat kellett válogatni a szőlőt, hogy csak egészséges szemek kerüljenek a présbe. A borok a jelenlegi formájuk alapján szikárabbak, mint a 2015-ös évből, feszesebb savakkal, vékonyabb testtel. A 2015-ös borok áradó gyümölcsössége helyett hűvösebb karakter, inkább citrusokban bővelkedő aromakészlet jellemzi őket. Valószínűleg érdemes lesz egy kicsit várni a fogyasztásukkal, hogy belakják a palackot és a savak egy kicsit szelídüljenek.
A beszámolók sorozatát az első két állomással, a legyesbényei pionír Montium-mal és a tokaji Gizella Pincével kezdem.
Montium
"A borászkodás ötlete eredetileg Csorba Péter nevéhez fűződik, aki mellé Ringer Ferenc és Miksztai Krisztián szegődött társnak. A tulajdonosok nagyon kedvelik a Bott Pince borait, személyesen is ismerik régebbről a Bodó házaspárt, így kézenfekvő volt, hogy őket kérjék meg arra, hogy tanácsaikkal segítsék őket az első évben. Céljuk, hogy a lehető legtermészetközelibb módon készítsék el boraikat és - átvitt értelemben véve - feltegyék Legyesbényét, mint termőhelyet Tokaj-Hegyalja borászati térképére. A területek a legyesbényei Barna dűlőben, illetve kisebb részben a bekecsi Kozér dűlőben helyezkednek el. A szőlőben kerülik a műtrágyázást, fajélesztőt nem használnak, minden boruk tartályban erjedt és érlelődött. Összesen hat bor készült 2013-ban."
A Montiumról még induló birtokként írtam a fenti sorokat 2014 végén, azóta eltelt két és fél év. A pince időközben két személyes vállalkozás lett, Csorba Péter és Ringer Ferenc azonban változatlan lelkesedéssel csinosítgatják a birtokot. A munkát komolyan veszik, magukat kevésbé. Ahogy mondják, ők nem is a nulláról indultak, hanem mínuszból, hiszen gyermekkorukban még egy teljesen más minőségre törekvő szőlészkedés alapjait látták.
A jelenleg 3 hektáros legyesbényei birtok kisebb parcellákkal bővült - 0,8 ha a friss telepítés - , és bár lehetőség lett volna rá, a két barát egyelőre nem szeretne Szerencstől távolabb fekvő területekkel dolgozni. A technológia változatlan, de nincs kizárva, hogy a közeli jövőben már hordós érlelésű bort is készítenek. 2014-ben nem készült bor, de a 2015-ös és 2016-os bekerültek a legnagyobb hazai kereskedés választékába és több étterembe is.
(A legyesbényei Barna dűlő)
Montium Rosé 2016
Egy vegyes kékszőlő ültetvény termése, színe alapján inkább blanc de noir. Nem lesz forgalmi tétel, mert minimális mennyiség készült. Nagyon izgalmas illata és íze van: rózsa, virágok, körte, őszibarack, szamóca, szőlő elegye. Finoman zizegő savak, zamatos gyümölcs, finoman fanyar zárás. 5p+
Montium Birtokbor 2016
40% furmint, 40% hárslevelű, 20% zéta. Egyedi cukorkás, fűszeres illata van - talán a zétának köszönhetően? - szőlővel, fehér húsú gyümölcsökkel. A sor többi tagjához viszonyítva vékonyabb, alacsonyabb savérzettel. Ízében is megjelenik a cukorka és a szőlő, citrusokkal társulva, enyhén fanyar végbe torkollva. 5p
Montium Birtok Furmint 2016
Visszafogottabb illatában szintén feltűnik a cukorka, körtés, őszibarackos jegyekkel, majd édes citrusok is megjelennek. Közepesnél könnyedebb teste lendületes savakra építkezik, friss, citrusos, cirtomvelős, grapefruit-os, körtés, őszibarackos ízvilággal. 5p
Montium Barna-dűlő Furmint 2016
Őszibarack, körte, édes citrusok, ananász díszíti illatban és ízben egyaránt, enyhe cukorkás, lime-os villanásokkal. Egy fokkal teltebb, kerekebb, bőkezűbb, intenzívebb a többi száraznál, harmonikusabb savérzettel. A 4 g/l maradékcukor is gömbölyíti a kortyot és megemeli a gyümölcsös ízeket. 6p
Montium Sárgamuskotály 2016
Félédes, 32 g/l maradékcukorral. Áradó, vonzó illat fogad: koriandermag, licsi, édes szőlő, ananász, keleti fűszerek. Frissítő, üde korty, félédes érzetét jó savak és leheletnyi fanyarság ellensúlyozza. Nagyon jól iható és zamatos, ízében ananász, licsi, édes körte, koriandermag, finom édesfűszer. 6p
Montium Késői Szüret 2016
62 kg furmint és hárs aszúszemet 62 liter édes sárgamuskotályban áztattak, majd készítettek a szemekből egy fordítást is, végül még 80 liter muskotállyal egészítettek ki. Megjelenik benne az édes sárgamuskotály és a botrytises szemek illata és íze is: mangó, kajszibarack, licsi, ananász, maracuja. A 136 g/l maradékcukor mellett a savaknak köszönhetően jó egyensúlyt mutat. A sor legmélyebb, legsokrétűbb bora. 7p
Gizella Pince
A Gizella Pincét feltehetően nem kell bemutatni, úgyhogy ezúttal csak az újdonságokra szorítkozom. 2016-ban összesen 15000 palackot töltöttek le a birtokon és a cél a mennyiségi növekedés a minőség fejlesztése mellett. A birtokborként funkcionáló Furmint 2016-ban 14% hárslevelűt is tartalmaz, és várhatóan ez az irány is tartós marad, ebből a borból 6588 palack készült, de a tervek szerint ez a palackszám a jövőben növekszik majd. A Szil-völgy ültetvényei egy idei telepítésű parcellát kivéve mind termőre fordultak, most 14000 tőke terem. Az idős tőkék a dűlős bor alapanyagát adják, a többi meg a Furmintba. Idővel a teraszokon található tőkék termése kiemelve egy külön válogatás tételbe kerülhet. Egy új száraz borral is bővült a szortiment: a pince a mádi Bombolyban tett szert nem rég egy új 2,3 hektáros ültetvényre, ahonnan 2016-ban egy dűlős furmint került palackba, míg az itteni termés egy kisebb része a kvázi birtokbornak mondható Furmintot hivatott karakteresebbé tenni, illetve édes borba is került innen szőlő. 2016-ban nem készült Látomás, cserébe kapunk majd egy izmos szamorodnit, és a borász szándékai szerint ez a váltás hosszú távra szól.
Egy 2015-ös felvezető bor után Szilágyi Lacival a 2016-os borokat kóstoltuk meg. A 2016-os Szent Tamás Hárslevelű aznap még a palackozóban volt, így ez a tétel most sajnos kimaradt a sorból.
Gizella Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2015
Finom édesfűszerek, körte, őszibarack, csipetnyi vanília. Remekül egyben van, jól strukturált, lendületes, hosszú, a hordó szépen fűszerez. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, fűszerek, gyömbér, vanília. Ereje teljében. 7p
Gizella Furmint 2016
6 dűlő adta a bor alapanyagát (Kastély, Bomboly, Deák, Barát, Bige, Szil-völgy), és van benne 14% hárslevelű is. Első szippantásra citrusok, lime, majd finom fűszeresség és egyre több körte következik. Intenzív, feszes, jól fókuszált, precíz savak vezetik a kortyot. Ízében lime, citromvelő, pink grapefruit, zöld körte, citromfű. 6p.
Gizella Barát Hárslevelű 2016
Először kicsit sauvignon blanc-os, lime-os, citrusos, citromfüves, majd virágok, trópusi gyümölcsök tűnnek fel. Ez is lendületes, precíz bor, de a Furmintnál kerekebb, több maradékcukorral, a savakkal szépen összejátszó leheletnyi édességgel. Összességében véve így is talán az eddigi legfeszesebb szerkezetű és legfrissebb aromatikát hordozó Barát Hárs. Körte, lime, citrusok, trópusi gyümölcsök ízei. 6p+
Gizella Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016
Meglehetősen zárkózott, idővel kis trópusi gyümölcs és körte tűnik fel, némi virág és citromfű társaságában. Tömör, koncentrált anyag, remek savakkal, ízében citrusok, lime, édes körte, őszibarack, pici fűszer. Friss palackozás, így várhatóan még idő kell, amíg bontogatja szárnyait, a szerkezet komolysága már most is kitűnik. 6p
(Kilátás a Bombolyról)
Gizella Bomboly Furmint 2016
Érettebb gyümölcsös karakter, őszibarack, édesfűszerek, majd virágok, gyöngyvirág, körte, őszibarack. Masszív felépítésű, mégis elegáns bor, enyhén krémes, finom fával, az eddigieknél valamivel alacsonyabb, szélesebb savakkal és nagyobb testtel. Őszibarack, nyári alma, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pici só. 7p
Gizella Szamorodni 2016
A két mádi dűlő, a Bomboly és a Szent Tamás adta az alapanyagot: Komolya anyag, 160 g/l maradékcukorral, kb. 9 g/l savval, 10% alkohollal felvértezve. Koncentrált, tartalmas, vastag, mégis elegáns. Körte és felezett őszibarackbefőtt illatban, sárgabarack, körte, őszibarackbefőtt, pici vanília, édesfűszer. Bőven lesz még ideje kiteljesedni a palackban, így pályája elején ez már most magabiztos 7 pont.
Csorba Péternek, Ringer Ferencnek és Szilágyi Lászlónak köszönet a vendéglátásért és a kóstolóért!