A Borrajongó

Idei bozsólé - Pierre-Marie Chermette Les Griottes Beaujolais Nouveau 2021

2021. november 25. 06:00 - furmintfan

Nem vagyok egy Beaujolais Nouveau hagyományőrző, azaz nem szoktam sorban állni az aktuális naptári év novemberének harmadik csütörtökén, hogy kezembe kaphassam a régen várt francia újboromat, annak ellenére, hogy alapvetően semmi bajom nincs a műfajjal. A magyar újbor mezőnyt sem szokásom tervszerűen szondázni, megvan az a két jól bevált kedvenc, amik szinte minden évben eljutnak hozzám, a többiek inkább csak alkalom- és véletlenszerűen kerülnek a poharamba. Az utóbbi 2-3 évben szerintem nem is ittam Beaujolais Nouveau-t, idén viszont valahogy kedvet kaptam hozzá, így amikor egy komolyabb pinot noir sor elé kellett vendégváró és szájkalibráló bort keresni, nem kellett sokáig gondolkozni a választáson.

pierremariechermettelesgriottesbeaujolaisnouveau2021.jpg

Pierre-Marie Chermette Les Griottes Beaujolais Nouveau 2021
Az alapanyag természetesen és nyilvánvalóan gamay, 5 napig erjedt spontán, egész fürtökben, majd pár hét érlelés után, kevés kénnel került palackba. Az illat kicsit lassan nyílik, a végén közepesen intenzív, hozza a klasszikus primőr bogyós gyümölcsös karaktert, banános, golyórágós aláfestéssel. Könnyű, selymes, szinte tanninmentes, a műfaj keretei között mégis jó szerkezetű, egységes, minden a helyén van benne. Ízben intenzívebb, mint illatban, friss és lédús málna, cseresznye, szeder, szamóca adják az aromákat. Gördülékeny, játékos és zamatos bor, mindent tud, amit ebben a műfajban tudni kell, mindig jó választás. Egy magabiztos 5 ponttal szerintem nem tévedek nagyot. 5p+ (3850 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8516763432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása