A Borrajongó

Osztrák legendák IV. - Wenzel, Domäne Wachau, Anita & Hans Nittnaus

2021. november 23. 06:00 - furmintfan

Ismét hoztam három bort három híres osztrák pincészettől, a szokásosnak mondható két fehér-egy vörös felállásban. Három nagyon különböző, de remek bor nyílt ki ehhez a poszthoz.

osztraklegendak2021_3.jpgWachau legnagyobb borászata, egy ruszti családi borműhely, és a Fertő-tó vidékének egyik legjelentősebb kékfrankos-termelője kerül ma porondra. Véletlen egybeesés, de a három főszereplőből kettőnél jártam már kóstolni személyesen is (1, 2).

domanewachauachleitenrieslingsmaragd2018.jpgDomäne Wachau Achleiten Riesling Smaragd 2018 Wachau
A Domäne Wachau a borvidék és egyben talán az ország legnagyobb borászata, Wachau közel egyharmadáról, 440 hektárról szüretelnek. Az ültetvények 70%-án grüner veltliner, 20%-án riesling terem, a kék szőlők aránya nagyjából 5%. A szövetkezeti rendszerben működő pincészet birtokközpontja a festői Dürnstein település keleti szélén található, de az ültetvények természetesen több település határában helyezkednek el. A borászat igazgatója egy Master of Wine, Roman Horvath. A szortiment igen széles, a Vinea Wachau tagjaként Steinfeder, Federspiel, Smaragd kategóriában egyaránt készítenek borokat, dűlőházasítások (Terrassen), település-szintű, dűlős tételek formájában is. A kötelező grüner veltliner-riesling kettősön túl számos más fajtából is készülnek borok, természetesen kisebb mennyiségben. A kísérleti tételek általában a Backstage sorozat tagjaként kerülnek forgalomba.
Az Achleiten Wachau egyik leghíresebb dűlője, több pincészet is készít innen borokat. A Weissenkirchen mellett elterülő, a Dunára néző dűlő kőteraszain gneisz és amfibolit alapkőzeteken teremnek a szőlőtőkék. A tétel részben spontán erjedt acéltartályokban, ezt követően acéltartályokban, majd nagy tölgyfahordókban is érlelődött néhány hónapig finomseprőn tartva.
Telt, érett karakterű bort sejtet a pohárba kitöltve, enyhén olajos konzisztenciával, élénk sárga színnel. Érezhetően meleg évből származik, illatát érett sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, minimális egzotikus fűszer és virág színezi az illatot, egy kevés lámpaolaj mellett. Vaskos, testes bor, de masszív savai egyenesben tartják, a korty száraz érzetű, az alkohol emelkedett, ez kicsit érezhető a lecsengésnél. Különféle citrusok, őszi- és sárgabarack, kevés gyógynövény, halvány krétás-köves aláfestés jellemzi az ízvilágot, mintha minimális botrytis is felderengene (illatban is gyanús). Nem a legelegánsabb osztrák riesling, de komoly anyag és még fiatal is. 7p (A 2019-es évjárat kapható itthon, 10990 Ft - KisBécs)

wenzelwildandfreelockvogel2019.jpgWenzel Lockvogel Wild & Free 2019 Burgenland
Michael Wenzel felmenői 11 generációra visszamenőleg foglalkoznak szőlővel és borral, a családi borászat gyakorlatilag 1647 óta létezik. A teljes 10 hektárnyi szőlőültetvény a Fertő-partján fekvő festői település, Ruszt közelében található, organikus művelés alatt, az egyes dűlőkben különböző - kvarcos, palás, mészköves - alapkőzetekkel. Michael Wenzel a szőlőben és a pincében is mindig szeretett kísérletezni - odakint tőkeformákkal, odabent minimális beavatkozás mellett például héjon erjesztéssel. A borok spontán erjednek, minimális beavatkozás mellett készülnek, jellemzően kevés ként kapnak és általában szűretlenül, derítetlenül kerülnek palackba. Az utóbbi években a borkészítési filozófia szép lassan a natúr borok felé hajlott, ez a vonal éppen a Wild&Free borcsaláddal kezdődött. A kékfrankos mellett különösen nagy hangsúlyt fektet a furmintra, én most mégis egy natúr bort választottam tőle, hiszen ez vált főprofillá.
A Lockvogel (csalimadár) sárgamuskotály, sauvignon blanc és chardonnay házasításából készült narancsbor. Kézi szüret után 7 napig ázott héjon a szőlő, spontán erjedés után acéltartályban, finomseprőn érlelődött 8 hónapig, végül szűretlenül, derítetlenül, minimális kénnel került a palackba.
Enyhén opálos küllemű, illata tiszta, leginkább szűretlen gyümölcslevet idéz, őszibarackból, körtéből, almából, érintésnyi trópusi gyümölccsel, leheletnyi héjas jeggyel. Kóstolva feszes és jó koncentrációt mutat, fedetlen savai jól mozgatják, az alkohol alacsony, éretlenségnek azonban nincs nyoma. Barackfélék, körte, némi citrus, gyógytea, érintésnyi menta, gyógynövény díszíti a lédús kortyot. Izgalmas, zamatos, precíz bor, az összes minimál kénes, illetve narancsboros buktatót elkerüli, tiszta, nem túlzóan cseres, nem oxidált, a darabban tartást is bírja. 7p (kifutott, a 2020-as évjárat kb. 20 euró)

nittnausaltenbergblaufrankisch2017.jpgAnita & Hans Nittnaus Altenberg Blaufränkisch 2017 Burgenland
A Nittnaus-család sorsa meglehetősen régóta összefonódik a borkészítéssel: 1684 óta készítenek bort a Fertő-tó északkeleti sarkánál található Gols (Gálos) városkában. Hans Nittnaus 1985-ben vette át a szüleitől a birtokot, azóta számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült és jelenleg mintegy 40 hektár szőlővel gazdálkodik. Hans irányítása alatt a pincészet elkötelezte magát a biodinamikus gazdálkodás mellett, 2007 óta rendelkeznek minősítéssel. Hans Nittnaus nevéhez fűződik Gols "saját márkájának" a Pannobile mozgalomnak az elindítása is, amely helyi fajták házasításából készült fehér- és vörösborokat takar. A pince választékában szerepelnek nemzetközi fajták is, de mára a hangsúly már egyértelműen a kékfrankoson van, melyből több dűlős tétel is készül. A Manila borcsalád az azonos nevű dűlő terméséből, Martin Nittnaus által készített natúr borokat foglalja magában.
Az Altenberg dűlő Jois (Nyulas) település mellett található, mészkőben gazdag talaján kb. 30 éves kékfrankos tőkékről szüretelték a bor alapanyagát, amely spontán erjedést követően 22 hónapig érlelődött 500 literes tölgyfahordókban.
Mély, meleg illatában érett meggy, erdei gyümölcsök, finom keleti fűszeresség vezet illatában. Eleinte feltűnik kíséretként a háttérből egy kevés avar, bőr és tempera, másnap enyhe földesség. A közepes testet bársonyos tannin és csiszolt sav fogja közre, a szerkezet élmentes, egységes, minden integrálódott, minden a helyén van. Ideálisan érett gyümölcsökből készült és a hordó is szépen passzol hozzá. Érett meggy, fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, finom fűszeresség, leheletnyi sósság adják az aromákat. 7p (11500 Ft - DropShop)


A borászatok honlapjai:

https://www.domaene-wachau.at/en/

https://www.michaelwenzel.at/

https://nittnaus.wine/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4916755064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása