A Borrajongó

Ruszti villámlátogatás II. - Wenzel

2018. december 11. 06:00 - furmintfan

Vannak kóstolók, amelyek tartósan beleégetik magukat az ember emlékezetébe, ehhez azonban már nem elegendő csupán jó borokat kóstolni, kell valamilyen extra élmény. A ruszti kiruccanásunk záróakkordját képező Wenzel-kóstoló ilyen volt.
A dolog pedig úgy indult, hogy a tervezett programnak ez a része elmarad. Előzetes érdeklődésünkre Michael Wenzel sajnálkozva írta, hogy éppen akkor külföldön tartózkodik aznap, amikorra a látogatást terveztük, 86 éves édesapjának pedig már sok egy borkóstoló levezénylése, ezért egy későbbi időpontra kellene halasztanunk a látogatást. Wenzelék meglátogatásáról már jóformán le is mondtunk (vigasztalódtunk 2 palack elviteles Wenzel-borral a Selektion Vinothek-ből), de a házuk előtt elhaladva megláttuk a "Weinverkauf ab 14:00" táblát a kilincsre függesztve, így délután 2-re visszatértünk abban a reményben, hogy legalább pár palack bort haza tudunk vinni. Besétáltunk az udvarra, de az ott látható kolomp szavára senki sem felelt. A biztonság kedvéért a szomszédos kávézóból egy kávé mellett egy telefonhívást megkockáztattunk a pince honlapján található telefonszámot. A telefont Michael Wenzel édesapja, Robert vette fel. Miután megnyugtattuk, hogy nem nagy csoportról van szó és néhány palack bor megvásárlása után tovább is állnánk, megígérte, hogy 10 perc múlva vár minket a pincénél.

wenzel1.jpg
Robert Wenzel be is invitált minket a kis kóstolóhelyiségbe (a fülén lévő hallókészüléket látva nyilvánvalóvá vált, hogy korábbi diszkrét kolompolásunkra miért nem jelent meg senki), és amikor kiderült, hogy magyarok vagyunk, át is váltott magyarra, amelyet egyébként kifogástalanul beszél. Miközben mi az árlistát böngésztük, Robert Wenzel elkezdett mesélni, és természetesen meg is kínált minket egy pohár borral, aztán egyre jobban belejött a beszélgetésbe és a töltögetésbe is. Ebből aztán az lett, hogy - annak ellenére, hogy kóstolásról eredetileg nem volt szó és a terv egyébként is az volt, hogy sietünk vissza Budapestre - egymás után kerültek elő az újabb és újabb palackok, köztük egy 2005-ös Ruster Ausbruch (időközben befutott egy másik kisebb csoport és felmentő seregként Robert felesége, Christina is). Közben Robert Wenzel mesélt Rusztról (ahol régebben ennél sokkal több borászcsalád élt), a furmintról (korábban a családi szőlők között volt furmint ültetvény is, de végül más fajták kerültek a helyére, Robert Wenzel 1984-ben hozott új oltóvesszőket Magyarországról), így szóba került még Tokaj-Hegyalja (amellyel szorosabb a kapcsolat, mint gondoltuk, de ez csak az utolsó bornál derült ki) és Homonna Attila (akivel Michael Wenzel jelenleg is tartja a kapcsolatot, és Robert Wenzel elismerőleg szólt a borokról is) is. Az már csak hab volt a tortán, hogy a végén még egy 2001-es tokaji aszú is előkerült, melynek köszönhetően végképp édes emlékekkel távoztunk a pincétől. Így aztán azzal sem foglalkoztunk, hogy 1-2 palack azok közül, amiből kóstoltunk, alighanem már az optimálisnál hosszabb ideje nyitva lehetett, mi inkább hagytuk, hogy a 86 éves öreg borász meséljen és szépen lassan leitasson. :) 

Ejtsünk azért pár szót a borászatról is, mielőtt az egyes borokra ugranánk. Michael Wenzel felmenői 11 generációra visszamenőleg foglalkoznak szőlővel és borral, a családi borászat gyakorlatilag 1647 óta létezik. A teljes 9 hektárnyi szőlőültetvény Ruszt közelében található, organikus művelés alatt, fa támrendszerrel (Wenzel fontosnak tartja, hogy ne fémoszlopokkal dolgozzon), az egyes dűlőkben különböző - kvarcos, palás, mészköves - alapkőzetekkel. Michael Wenzel a a szőlőben és a pincében is szeret kísérletezni - odakint tőkeformákkal, odabent minimális beavatkozás mellett például héjon erjesztéssel. A borok spontán erjednek, minimális beavatkozás mellett készülnek, jellemzően kevés ként kapnak és általában szűretlenül, derítetlenül kerülnek palackba. 

wenzel6.jpg

Az "alap" furmint és sauvignon blanc nem lát fát, a dűlős furmintok már hordóban érlelődnek, ahogy a kékfrankos és a pinot noir is. A hajdan Burgenland fő fajtáját képező furmint kitüntetett szerepet kap a pincénél, a különböző alapkőzetű dűlőkben termő furmintok és pinot noirok is külön-külön kerülnek lepalackozásra, ahogy a kékfrankost termő 5 dűlő közül kettőnek a termése is. 
A sauvignon blanc két időpontban szüretelt tételek borából tevődik össze, a korábbi (mennyiségben 30%) szüret termése bogyózás után héjon erjedt, a későbbi (5 nappal) egész fürtösen ment a présbe, nem volt áztatva. Csömöszölni csak a felső réteget szokták, azt is csak az erjedés első napjaiban. A bor még az erjedés vége előtt lekerül a törkölyről, a folyamat már használt hordókban fejeződik be.
A kékfrankos ún. „szendvicsmódszerrel" erjed: a kád aljába zúzott, bogyózott cefre kerül, a következő réteget egész fürtök adják, a legfelső rész pedig ép bogyókból áll. Az alsó és felső szint klasszikusan erjed, a középső rétegben a bogyón belüli erjedés kevesebb alkoholt, több, primőrös gyümölcsös ízt eredményez.
A Wild & Free fantázianévre keresztelt széria borai  - furmint, pinot gris és sauvignon blanc - kb. 10 napot töltenek héjon, kén, szűrés és derítés nélkül készülnek el. 

Wenzel Furmint 2017
Érettebb, sárga húsú gyümölcsös spektrumon játszik az aromatika, de túlérettség, botrytis vagy oxidáció nélkül. Sárga húsú őszibarack, sárgabarack, alma, kevés citrus, lédús gyümölcsösség jellemzi. Lendületes savai a minimális cserességgel kellő tartást adnak, de nem bántanak, a korty jól kitöltött, zamatos. 6p

wenzel2.jpg

Wenzel Sauvignon Blanc 2017
Messze nem egy standard vágott füves, zöldes vagy extrémen trópusi gyümölcsös sauvignon blanc, inkább érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, golden alma, citrusok, narancs, citromfű a fő díszítőjegyei, leheletnyi sóssággal. Jó felépítésű, megfelelő koncentrációt is mutat, friss és tartalmas. 6p

Wenzel Kleiner Wald Chardonnay 2015
Az illatban van némi bizonytalanság, almás, kezdődő oxidációt jelző illatjegyek is feltűnnek. Kóstolva a nyelv hegyén picike szénsav is érezhető, ami megint csak fura, de ettől függetlenül a bor teljesen rendben van és sokkal frissebb is, mint illatban. A textúra sima, a korty ízgazdag, édes citrusok, ananász, őszibarack, alma, finom fűszeresség színezi. 6p-

wenzel3.jpg

Wenzel Blaufränkisch aus dem Kalk 2017
Friss piros bogyós gyümölcsös, málnás, cseresznyés, szamócás illat, nagyon kellemes nyitány. Elegáns, szinte légiesnek is lehetne mondani, de a lendületes sav stabil vázat biztosít a kortynak. Szájban is tobzódnak a piros bogyós gyümölcsökben, finom fűszerességgel kísérve. Nagyon élvezetes bor, ha szigorúan csak ez lenne a fő szempont, még alul is pontoznám. 6p

Wenzel Bandkräften Blaufränkisch 2015
Meszes talajú dűlő termése. Sokkal érettebb karakterű, földes, érett-túlérett meggyes, erdei gyümölcsös illatot mutat, és ízben is ugyanezt hozza. Vaskosabb, érettebb, melegebb érzetű bor, mint az alap kékfrankos. A palack nem frissen nyílt, gyanús, hogy ez is befolyásolta az élményt. 5p+

wenzel4.jpg

Wenzel Ruster Pinot Noir 2016
Palás, gneiszes talajú dűlőn növekvő tőkék termése. Érett erdei gyümölcsök, málna, szeder, fűszerek, bors tűnnek fel illatában és ízében. A másik pinot-hoz képest ez öblösebb, érettebb gyümölcsöket mutat, a fekete bogyósok is megjelennek már benne. Stabil, jól strukturált, aránylag masszív bor, még érdemes lehet érlelni egy kicsit. 6p+

Wenzel Kleiner Wald Pinot Noir 2016
Ez a pinot noir meszes talajú dűlőből érkezett. Filigrán, könnyedebb, légiesebb pinot noir, mint az előző, jelenlegi állapotában jobban is tetszett. Málna, szamóca, cseresznye, vonzó fűszeresség, finom elegancia, selymes textúra jellemzi. 6p+

wenzel5.jpg

Wenzel Gelber Muskateller Auslese 2017 
Az édesekre áttérve először egy könnyedebb borral kezdünk. Tankönyvi késői szüretes muskotályos jegyek: szőlővel, ananásszal, licsivel, trópusi gyümölcsökkel, rózsával és keleti fűszerekkel. Meglepően tartalmas, emellett vonzó és intenzív, a fajta anélkül mutatkozik meg, hogy túlságosan parfümössé vagy émelyítővé válna. 7p-

Wenzel Saz Ruster Ausbruch 2005
Furmint és sárgamuskotály 30 éves tőkékről, hosszú, 6 hónapos használt barrique-hordókban végbement erjedés után 16 hónapig finomseprőn érlelve, 220 g/l maradékcukorral. Mély, már finom érési jegyeket is mutató illat, sárgabaracklekvárral, fűszerekkel, kandírozott naranccsal, gombával és pici illóval. Koncentrált és sűrű, a sárgabaracklekváros és kandírozott narancsos jegyek mellett aszalt trópusi gyümölcsök, fűszerek is feltűnnek. 7p+

Wenzel 6 Puttonyos Tokaji Aszú Holdvölgy Dűlő 2001
Ha jól értettem, 10 évig volt hordóban ez az aszú, amelyet Michael Wenzel tokaji szakmai gyakorlatán kezdett el készíteni. Érett, kicsit old-school jellegű, cde tiszta és mély illat, aszalt sárgabarackkal, dohánnyal, fügével. A korty sűrű, tartalmas, inkább kicsit lágy és édesség-hangsúlyos, mintsem nagyon lendületes, de szép, már kialakult aszús jegyeket mutat sárgabaracklekvárral, aszalt fügével, dióval, dohánnyal, fűszerekkel. 7p

 

Robert és Christina Wenzelnek köszönet a szíves vendéglátásért és a kóstolóért!

A pince néhány bora megvásárolható a Bortársaságnál.

A pincészet honlapja: http://www.michaelwenzel.at/#/0/0

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8814415554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása