A Borrajongó

2000 éves alapokon Wachau-ban - Nikolaihof

2023. május 23. 06:00 - furmintfan

Április végén egy hosszú hétvégét Wachau-ban és Krems an der Donau-ban töltöttem, a kirándulás mellett természetesen a helyi borok szemlézésére is jutott idő. Borkóstolásra sehol nem foglaltam időpontot, enélkül is rengeteget lehetőség van a borozásra, ahogy azonban Mautern településen vezetett keresztül az utam, a Nikolaihof éppen kapóra jött. A Salon 77 névre keresztelt kóstolóhelyiségben a pincészet szortimentjének nagy része megkóstolható és megvásárolható, akár nagyon régi évjáratok is. Úgyis nagyon rég volt a szerencsém a pince boraihoz, most kapva kaptam a kínálkozó alkalmon.

nikolaihof03.jpg

A Nikolaihof Ausztria egyik legrégebbi borbirtoka, amely egészen elképesztő, jó 2000 évre visszanyúló történelmi múlttal  rendelkezik. A római korból eredő falmaradványok a mai napig fellelhetőek a birtokon, a jelenlegi ház alapjai egy római toronyból származnak. A keltáknak már i.e. 800 körül volt itt egy szent helye, valószínűleg már ők is műveltek itt szőlőt, de az erre utaló első írásos feljegyzések 470-ből, Szent Szeverin idejéből származik. A Római Birodalom szétesése után az épület egyházi tulajdonba került, a passaui St. Nikola apátság birtokaként. A birtokot 1803-ban eladták, majd 1894-ben került a mai tulajdonos Saahs család kezébe. A második világháború után az elszegényedett család már csak kényszerből is vegyszermentes gazdálkodást folytatott. Idősebb Nikolaus Saahs felesége, Christine hozta magával a biodinamikus szemléletetet, neki köszönhetően 1971 óta a Nikolaihof biodinamikus gazdálkodást folytat és 1998 óta Demeter tanúsítvánnyal is rendelkeznek.
Ifjabb Nikolaus 2005-ben vette át a birtok irányítását édesapjától, ma is ő áll a pincészet élén. A Nikolaihof jelenleg 22 hektár területen gazdálkodik, az ültetvények éppen több mint a felén rajnai rizling, harmadán zöldveltelini terem, a fennmaradó részen pedig neuburger, chardonnay, gewürztraminer és muskotály (muskateller) található. A legjobb dűlőik a Weingebirge (állítólag ez Európa legrégebbi néven nevezett dűlője), a vom Stein és a Steiner Hund. Ahogy, a szőlőben, úgy a borkészítésben is a természetességre és a lehető legkevesebb beavatkozásra törekszenek. A borstílus elüt a Wachau-ban megszokott fősodortól: a borok nagyméretű, öreg hordókban, spontán erjednek, és nem ritka a borok igen hosszas hordóban, seprőn történő érlelése sem.

nikolaihof01.jpg

Kilenc bort kóstoltam, mind riesling-ből, mind grüner veltliner-ből megkóstoltam a friss Federspiel-eket, ezek 2017-es évjáratú, hosszan érlelt Late Release verzióját és 1-1 dűlős Smaragd-ot. Egy chardonnay és egy muskotály után egy érlelt zöldveltelinivel zártam a sort, amelyet a pincészet ősöreg faprésével préseltek ki.
Csak a vásárolt borokért kell fizetni, a kóstolás ingyenes. Picike adagokat mérnek a poharakba, de egy gyors benyomásszerzésre azért ez is bőven elegendő. Nagyon kiegyensúlyozott, egységes színvonalat mutattak a borok, még ha a hosszas hordós érlelés lenyomata kicsit szokatlan is volt elsőre.

nikolaihof04.jpgNikolaihof Grüner Veltliner Federspiel 2022
Tiszta és vonzó illat, sárga húsú gyümölcsökkel, sárgabarackkal. Kóstolva is nagyon kedves sima, karcsúsága mellett is kellően tartalmas, finom savakkal. Sárga húsú barackfélék, narancs, leheletnyi sósság. 6p

Nikolaihof Grüner Veltliner Federspiel Late Release 2017
Finom érleltség, inkább fűszeres, mintsem gyümölcsös, de távolról sem tűnik érettnek vagy öregnek. Teltebb, szélesebb, mint a 2022-es, a hordós érlelés a textúrához is hozzátesz valamelyest. A sárga húsú gyümölcsös jegyek mellett a fűszeres is fontos szerepet játszanak. 6p

nikolaihof05.jpgNikolaihof Ried im Weingebirge Grüner Veltliner Smaragd 2018
Körte, érett őszibarack, sárga húsú gyümölcsök jelentkeznek illatban, finom fűszerességgel a háttérben. A tágas, rendezett kortyot szép savak vezetik, narancs és sárga húsú barackfélék dominálnak itt is, pici édeskés fűszeresség teszi teljessé a képet. 7p-

nikolaihof06.jpgNikolaihof Riesling Federspiel 2022
Friss, nagyon vonzó illat, csupa gyümölcs: fehér őszibarack, citrusok, mangó, enyhe virágos jegyekkel kísérve. Elegáns, lédús a korty, remek savak kapják szárnyra a karcsú testet. Különféle citrusok - mandarin, narancs, lime, Meyer-citrom -, fehér húsú őszibarack, némi sárga húsú gyümölcs színezi. 7p-

Nikolaihof Riesling Federspiel Late Release 2017
Az érett fehér húsú gyümölcsök mellett édeskés fűszeresség jellemzi az aromatikát orrban és szájban. Az öreg hordóban történt hosszas érlelés nyomot hagy a boron, hatására a gyümölcsök értelemszerűen nem olyan hangsúlyosak, de távolról sem öreg a bor. Kerekebb, picikét krémesebb, de rövidebb is, mint a friss 2022-es és kicsit úgy éreztem, hogy a hordó és az érlelés túlságosan letompítja a riesling karakterét. 6p

nikolaihof07.jpgNikolaihof Riesling Ried vom Stein Smaragd 2017
Érett fehér húsú gyümölcsök, diszkrét, de sokrétű fűszeresség mellett éppen kezdődő palackbuké is alakul már illatában. A kerek kortyot finom hordóhatás keretezi, a savak jól tartanak, legömbölyödtek már. Az érett fehér húsú gyümölcsöket leheletnyi sós jegy és finom fűszerek övezik. 7p

nikolaihof08.jpgNikolaihof Chardonnay 2019
Nem egy szokványos chardonnay, sokkal visszafogottabb, moderáltabb és hűvösebb, mint vártam. Pici füst, fűszerek, némi mogyoró és fehér húsú gyümölcsök egyaránt feltűnnek az aromatikában, de egyik sem igazán domináns. A szerkezet arányos, rendezett, nem kifejezetten krémes, de puha tapintású a korty, a hordó is moderált, ízben citrusokat is érezni. 6p

nikolaihof09.jpgNikolaihof Muskateller 2022
Nem kifejezetten muskotályos az illat, inkább trópusi és sárga húsú gyümölcsös jegyek uralják, csak a háttérben bújik meg egy finom szőlővirágos aroma. A karcsú testhez jó sav és picike maradékcukor társul. Lédús, zamatos, de egy pillanatra sem válik tolakodóvá, nagyon jó ízléssel elkészített bor. Trópusi gyümölcsök, mandarin, citrusok, ananász, pici keleti fűszer színezi. 6p+

nikolaihof10.jpgNikolaihof Baumpresse Grüner Veltliner 2013
Finom érettség szövi át az illatot, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, fűszerek mellett itt már kialakult egy kis palackbuké, de a gyümölcsök is jelen vannak. Ízben a sok érett barack mellett egy kevés gomba, érett alma, pici fűszer, kezdődő tercier aromák bukkannak fel. A szerkezet szépen tart, a bor idomai lekerekedtek, érett, de nem öreg, 10 évesen is jól tartja magát. 7p-

nikolaihof02.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr118127148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása