A Borrajongó

Vince Gála 2021 - Rosék, vörösek, külföldi kitekintés

2021. november 10. 06:00 - furmintfan

A fehér, buborékos és édes borok után, illetve a Jammertal Borbirtok mesterkurzus beszámolója előtt az idei Vince Gáláról szóló második írásban a vörösborokról lesz szó, kiegészítve a rosékkal és egy kis külföldi kitekintéssel.

vince2.jpgA vörösboros mezőnyt kiegyensúlyozottabbnak éreztem, mint a fehérekét, de itt is ért egy-két meglepetés. Itt csak egy trió maradt ki: távozáskor jutott eszembe, hogy bizony a cabernet sauvignon-okat kihagytam. Cserébe lesz majd még szó néhány fehérborról, illetve buburékos tételről, hiszen az Auchan kínálatából is lehetett magyar és külföldi borokat kóstolni, illetve a Felix Kitchen & Bar is kapott egy külön standot, ahol Czinki Tamás Master Sommelier tolmácsolásában lehetett kóstolni az étterem komoly fine wine szelekciójából.

vince_rose.jpgA rosé-trióval kezdem a sort. A Lajvér Supernova 2021 menoir és zweigelt szőlőfajtákból készült, friss, üde gyümölcsös, de nem közhelyes, leginkább őszibarackos és szamócás aromájú bor (5p+). A Szentpéteri Pince Cabernero Rosé 2020 70% cabernet sauvignon és 30% néró részben újhordós erjesztésű és érlelésű házasítása, ennek megfelelően egy mélyebb, vastagabb, fűszeresebb bort kell elképzelni (5p+). A Feind Cabernet Franc Rosé 2020 egy piros gyümölcsös, enyhén fűszerpaprikás, jól elkészített rosé, de a nagy átlagból szerintem nem emelkedik ki (4p+).

vince_pinotnoir.jpgA pinot noir sorban három különböző borvidék képviseltette magát. A Haraszthy Pincészet Pinot Noir 2018  hozza leginkább a pinot-standardet, könnyed, enyhén avaros, csipkebogyós, piros gyümölcsös, kevés tanninnal (5p+). A Sauska Birs Pinot Noir 2018 komolyabb anyag, intenzíven fűszeres, emellett érett piros bogyós és erdei gyümölcsöket, a test masszívabb, határozott, de jó minőségű hordóval megtámogatva (6p). A Pannonhalmi Főapátság Pinot Noir 2019 már illatában is mutatja a magas alkoholt (15%), likőrös, gyógynövényes, túlérett gyümölcsös aromái mellé nagy test, emelkedett alkohol, határozott hordó jár. Vörösborként tudom értelmezni, pinot noir-ként kevésbé (6p-).

vince_kadarka.jpgA kadarka trió kétharmadát Szekszárd adta, de itt is történt egy csere. A Heimann és Fiai Porkoláb-völgy Kadarka 2018 helyett a Szekszárd Kadarka 2020 várt a standon. Attól függetlenül, hogy nem ez versenyzett, különösebben nem bántam, légies, transzparens, sallangmentes bor, vidám savakkal, tiszta piros gyümölcsös ízvilággal, szerettem (6p-). A Vida Borbirtok Bonsai Öreg Tőkék Kadarkája 2019 egy fokkal komolyabb és tartalmasabb, de még mindig karcsú, elegáns, fajtajelleges (6p). A Balla Géza Sziklabor Kadarka 2017 egészen más stílust képvisel, mindene több: sötétebb, koncentráltabb, vastagabb, melegebb karakterű, sötét erdei gyümölcsökkel, a hordó fűszereivel (6p).

vince_kekfrankos.jpgA kékfrankos standon is kétharmados szekszárdi többség alakult ki. A Luka Enikő Kékfrankos 2019 képviselte a Soproni borvidéket. Érett meggy és erdei gyümölcsök, fűszerek, ruganyos test, jól kitöltött korty, erőteljes összhatás jellemzi (6p). A könnyedebb szekszárdi vonalat viszi a Vida Borbirtok Hidaspetre Kékfrankos 2016, amely már egy kis érettséget is hordoz a tompuló piros bogyós gyümölcsök mellett, a tannin viszont picikét még most is húz (5p+). A Takler Szentahegyi Kékfrankos 2016 a fajta teltebb, húsosabb arcát mutatja, érett-túlérett gyümölcsökkel, határozottabb fával, magasabb alkohollal (6p-).

vince_syrah.jpgHárom borvidék, Eger, Szekszárd és Villány egyaránt ott volt a syrah standnál egy-egy tétellel, a syrah három különböző arcával. A Gere Syrah 2018 a Konkoly-dűlő terméséből készül, érett fekete gyümölcsös, lendületes, bársonyos érzetű bor, amelyben a fajta borsos karaktere is megjelenik (6p+). A Kovács Nimród Borászat Soul Syrah 2016 helyett a 2017-es évjárat volt kóstolható. Közepes testű, arányos felépítésű bor, érezhetően hűvösebb termőhely szülötte, élénkebb savakkal, a piros bogyós gyümölcsök mellett zöldfűszeres aromákkal (6p). A Takler Borbirtok Premium Syrah 2017 inkább készült "nagybor"-nak, mins syrah-nak, testes, krémes, délies bor, amolyan "mindene sok" kategória, inkább elismertem, mint szerettem (6p+).

vince_cabernetfranc.jpgMindhárom cabernet franc villányi pincészet bora volt, három különböző évjáratból. A Riczu Tamás Villányi Franc Super Premium 2018 profi munka, jó arányokkal, túlzások nélkül, határozott hordóval, finoman melengető alkohollal, érett tanninokkal. Az érett gyümölcsök, a hordó fűszerei és a leheletnyi jó egyensúlyban vannak (6p+). A Szemes Villányi Franc Super Premium 2017 gyümölcsei inkább túlérett és lekváros jelleget mutatnak, kávé és étcsoki kíséretében, kicsit durvább tanninokkal (6p). Érettebb már egy kicsit a Vylyan Mandolás Cabernet Franc Válogatás 2016, a szerkezet szépen összesimult, az érett sötét bogyós gyümölcsök, a hordó fűszerei jól megférnek egymás mellett (6p+).

vince_merlot.jpgA merlot-k szintén mind a Villányi borvidékről érkeztek, a standon csak kettő szerepelt, a harmadik tételt, a Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015-öt térítés ellenében a Jammertal külön standjánál, illetve a mesterkurzuson lehetett megkóstolni. A Gere Solus Merlot 2018 telt, selymes, meleg hangulatot áraszt, sok szuperérett piros gyümölccsel, tud mindent, amit kell (7p). A Kiss Gábor Enigma Merlot 2017 viszont talán palackhibás lehetett, mert indokolatlanul koravénnek, oxidáltnak tűnt (?).

vince_bikaver.jpgA három nevezett bikavérből kettő volt kóstolható a standon, a Gál Tibor Pajados Grand Superior Bikavér 2017 volt a hiányzó (nyáron kóstoltam, akkor nekem kifejezetten tetszett). A Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2017 arányos felépítésű, közepes testű bor, fűszeres, enyhén paprikás, kicsit több gyümölccsel jobban szerettem volna (6p-). A St. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2017 már régi ismerősnek mondható, most is hozta a szokásos magas szintet (7p).

vince_voroshazasitas.jpgA vörös házasítás kategóriában a Pannonhalmi Vörös Hemina 2019 volt a legkönnyebb súlyú versenyző, 70% merlot és 30% cabernet franc házasítása. A meggy, az erdei gyümölcsök és a hordó fűszerei mellett érezhető egy kis fűszerpaprika, a test közepes, a tannin kicsit érdes. (5p+) A Gere Kopar 2017 cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon házasítása, mint mindig. Az érett erdei gyümölcsök mellett még úgy tűnik, nem épült be teljesen a hordó, de a bor egyébként kellően koncentrált, jó felépítésű és intenzitású (7p-). A Konyári Páva 2017 cabernet sauvignon egy kevés cabernet franc-nal, sűrű, testes, délies, harapható beltartalommal, érett fekete bogyós gyümölcsökkel, kávélikőrrel, kissé tüzes alkohollal (7p).

vince_egyebvoros.jpgAz egyéb vörös kategóriában két fajtabor és érdekes módon egy házasítás mérkőzött meg egymással, kivétel nélkül szekszárdiak, de három teljesen különböző stílust képviselnek. A Németh János Zweigelt 2019 a legkönnyedebb bor a három közül, erdei gyümölcsös, fűszeres, de mintha lenne benne egy kis zöldesség is (5p). A Mészáros Borház Grandiózus Malbec 2018. illata kicsit kuszának tűnt, ízben jobb, gyümölcsös, enyhén paprikás, nagyjából közepes testtel (5p+). A házasítás a Heimann Barbár 2017 lett volna, de a 2018 volt kint a standon. Az érett erdei gyümölcsök mellett megjelennek az édesfűszerek, pici fűszerpaprika, egyébként hozza a bor hozza az évek alatt csiszolt Barbár-stílust (7p-).

vince_auchan1.jpgAz Auchan standon kóstoltam egy Champagne-t - Veuve Émille Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2015 -, ez kellemes volt, jó buborékszerkezettel, érett fehér húsú gyümölcsös, enyhén briósos aromákkal, nekem talán hangyányit sok dosage-zsal (6p).

vince_auchan2.jpgA Pierre Chanau (palackozta Collin Bourisset) Pouilly-Fuissé tiszta, gyümölcsös, de kissé vékonyka bor (5p-).

vince_felix2.jpgA Felix standjánál a Guigal La Doriane Condrieu 2019 egy igazi komoly Rhone-vidéki viognier, a kötelező trópusi gyümölcsös, ananászos, zselécukros díszítőjegyekkel, a kiváló minőségű újhordó fűszereivel, nagy testtel felvértezve (7p).

vince_felix1.jpgA Gaja Rossj-Bass 2018 egy chardonnay alapú házasítás az ikonikus olasz pincétől, Langhe régióból, 5% sauvignon blanc-nal megbolondítva. Hibátlanul elkészített bor, remek arányokkal, szép beltartalommal, lendületes savakkal, őszibarack, ananász,  citrusok és citromhéj ízével és illatával (7p).


A Vince Gálára a szervezők hívtak meg, ezúton is köszönöm!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6516748564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása