A Borrajongó

Magyar egyveleg 2024/3

2024. augusztus 16. 06:00 - furmintfan

Az aktuális magyar egyvelegben a brutális hőség miatt kevés vörösbor kapott helyet, fehérekből is inkább a frissebb, fiatalosabb tételek jutnak nagyobb szerephez. Az évszaknak megfelelően sok, a szokásosnál is több rosé is van ebben a válogatásban, édes borból és pezsgőből most csak 1-1 tétel fért be.

 egyvelegdugokm44.jpg

Pezsgő
sauskabrutdemi.jpgSauska Brut (demi)
Illata fehér húsú gyümölcsöket, almaféléket idéz, másodsorban citrusok és gyógynövények is megjelennek benne. Kóstolva könnyed, savai feszesek, a buborékok élénken, kissé élesen kezdenek. Ízében fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, citrusok, egy kevés gyógynövény. 6p

 

Fehér
szentdonatmargafurmint2022.jpgSzent Donát Márga Furmint 2022
Az illatot a gyümölcsös jegyek uralják - körte, alma, őszibarack -, enyhe almahéjas fanyarsággal, enyhe sós-gyurmás aláfestéssel, második nap egy kevés rebarbarával megtoldva. Jó sav, enyhe krétás érzet és pici fenolosság övezi a kerek kortyot, második nap finomabb, selymesebb érzetű a bor, de mindkét nap nagyon izgalmas összképet nyújtott. Ízben az illatból visszatérő fehér húsú gyümölcsök mellé némi citrus is társul, és ugyanúgy megjelennek a sós, fanyar almahéjas jegyek is. 7p-

kalikovekkalamona2021.jpgKáli Kövek Kalamona 2021
40% hárslevelű, 35% furmint és 25% juhfark házasítása. Szépen nyílik az illata, gyümölcsös jegyek uralják, alma, őszibarack és némi sárga húsú trópusi gyümölcs és csepp méz formájában. Második napra kicsit elhalkul és egy dimenzióssá válik, marad az alma. A korty tartalmas, tágas, inkább szellős, mint tömör, savai jó tartást adtak és már lekerekedtek. Sárga alma, némi citrus, mangó és sára húsú őszibarack színezi, a háttérben enyhe sósság és fűszerek. Második nap erősebbnek tűnik a savérzet, az aromatika pedig inkább almás és citrusos irányba változik. 6p-

gizellapincebaratharslevelu2021.jpgGizella Pince Barát Hárslevelű Monopole 2021
Virágpor, méz, alma, sárga húsú őszibarack, mangó, sárgadinnye díszíti az illatot, idővel némi gyógynövény is megjelenik. Széles sav és egy kis krémesség övezi a kortyot, a savakat egy kevés maradékcukor ellenpontozza. Ízben is zamatos, visszatérnek az édes almás, barackos, trópusi gyümölcsös, mézes jegyek, a végén pici almahéjas fanyarsággal. 7p-

mikloscsabicsokacsaladnakrajnairizlingezerjo2023.jpgMiklósCsabi Csókacsaládnak Rajnai Rizling-Ezerjó 2023
Picikét fülledten kezdő illatában érett alma, sárga húsú őszibarack, érett egres vezet, a háttérben pici zöldfűszer, majd mandula, de közben bevillan egy kis illó is. A korty lendületes, pici maradékcukor is dolgozik benne, az alkoholt elnyeli, csak melegedve tűnik fel egy kicsit a 14% szesz fűtő hatása. Az illatból megismert gyümölcsök egy kevés citrussal és trópusi színezettel kísérve visszatérnek ízben is. Az illó is kikandikál a gyümölcsök mögül, mintha nem lett volna teljesen egészséges a szőlő. 5p-

szijjartoelodsauvignonblanc2022.jpgSzijjártó Előd Sauvignon Blanc 2022
Citrusok, mangó, maracuja vezetnek illatban, ízében ez őszibarackkal, enyhe sóssággal, a háttérben jelentkező enyhe csalános, füves jegyekkel egészül ki. Feszes savak és enyhén krémes textúra összhatása teszi játékossá a szerkezetet, lendületes és zamatos a bor, végig jó intenzitással és közepesnél hosszabb lecsengéssel. 6p

leglichardonnay2021.jpgLégli Szőlőbirtok Chardonnay 2021
Fehér húsú gyümölcsök, alma, virágok, egy kevés ananász és vajas keksz színezi az illatot, második napra a gyümölcsös vonal erősödik fel. A tágas korty alá kifejezetten élénk savak dolgoznak, az ízprofilt citrusok uralják, fehér húsú gyümölcsök, ananász, gyömbér és vajas keksz teszik teljessé a képet. 5p

sabarbacshegyolaszrizling2021.jpgSabar Bács-hegy Single Vineyard Olaszrizling 2021
Fehér húsú gyümölcsök, érett alma mellett éppen kezdődő palackbuké és érési aromák, mandula és dió érezhető a bor illatában, egy kis citromolaj teszi izgalmasabbá. Szájban közepes testű, kerek bort kapunk, pont jó savval, szinte teljesen integrált hordóval. Ízében fehér húsú gyümölcsök, érett citrusok, alma, fűszerek, pici szerecsendió, citrusolaj, sós mandula, majd kortyközéptől eléggé határozott kesernye. 5p+

szivekpincezoldveltelinitrilogiaii2022.jpgSzivek Pince Zöldveltelini Trilógia II. 2022
Jól beérett alapanyagról tanúskodik az illat: sárga húsú gyümölcsök, főleg barackfélék, almával kíséve. Tartalmas bor, erős közepes testtel, a széles savakra némi almahéjas kesernye is rásegít, valószínűleg a héjon áztatásnak köszönhetően. Alma, sárgabarack, mangó, narancs, enyhe sósság és némi zöldfűszer fokozza a komplexitást. A lecsengés közepesnél hosszabb, a finisben érezhető némi alkoholos fűtő hatás. 6p

feindsauvignonblanc2022.jpgFeind Sauvignon Blanc 2022
Az illat citrusokkal, egressel, zöldalmával nyit, majd trópusi gyümölcsök is csatlakoznak. Könnyed, intenzív bor, dinamikus savak repítik előre. Citrusok, egres, zöldfűszerek, némi trópusi gyümölcs, mangó, csalán, leheletnyi banán és enyhe sósság adják az aromákat. 6p-

kvaszingersargamuskotaly2023.jpgKvaszinger Sárgamuskotály 2023
Kellemes, nem tolakodó az illat, szőlő, licsi, virágok, koriander a nyitányban, aztán érettebb gyümölcsösebb irányt vesz: körte, mangó formájában. A korty karcsú, de jól kitöltött, a savak megfelelő lendületet adnak, hasító él nélkül, maradékcukor, ha van is, minimális, ahogy fenolosságot is alig érezni. Gazdagon gyümölcsös, érett szőlő, körte, mangó, licsi, fehér őszibarack, pici keleti fűszer. 6p

bockharslevelu2023.jpgBock Hárslevelű 2023
Kicsit zárt és neutrális az illata kezdetben, idővel virágpor, méz, citrusosság és őszibarack színezi. Kóstolva könnyed, selymes, a déli termőhelynek megfelelően enyhébb savakkal operál, kerek, minimális fenolosság segít be az egyensúlyba. Ízében érett fehér húsú gyümölcsök - alma, őszibarack -, enyhe citrusos vonal, érintésnyi sóval. 5p

balassaszenttamasfurmint2018.jpgBalassa Szent Tamás Furmint 2018
Összetett, szépen fejlett illatában sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, nemes vanília, gyömbér, kandírozott citrusok és körte. Az öblös, telt korty alá széles savak dolgoznak, egy kevés maradékcukor mellett. Az alkohol moderált, a hordó is szépen adagolt és integrált, inkább ízben tesz hozzá a borhoz, édeskés fűszerességgel. Sárga húsú barackfélék, körte, ananász, kandírozott citrusok, vanília, gyömbér, egy pici mogyoró és finom sósság alkotja a komplex ízprofilt. A hordó vaníliája kicsit talán több szerepet kap az optimálisnál, de ez így is kiváló bor, amely szépen is érik. 7p

varszegichardonnay2022.jpgVárszegi Chardonnay 2022
Visszafogottan nyit az illat, virágokkal, jázminnal, fehér húsú gyümölcsökkel, majd egy kis vajas keksszel. A test közepesnél vékonyabb, a korty kerek, enyhén krémes, jó savakkal indít, de a második felére kicsit leül a lendület. Fehér húsú gyümölcsök, alma, némi citrusosság, a háttérben virágos jegyek, vanília, enyhe vajas, kekszes jegyek. 5p-

royaltokajibetsekharslevelu2021.jpgRoyal Tokaji Betsek Hárslevelű 2021
Izgalmas, fajtajelleges illat: virágok, akácméz, őszibarack, sárga húsú gyümölcsök. Tartalmas, jó egyensúlyú a bor, a test erős közepes, a hordó szépen integrált. A korty tágas, jól kitöltött, széles és élénk savakra támaszkodik és hosszan is tart. Sárga húsú őszibarack, sárgabarack, pici vanília, diszkrét sósság a fő díszítőjegyek. 7p

vylyanboszorkany2023.jpgVylyan Boszorkány 2023
51% olaszrizling, 44% rajnai rizling és 4% chardonnay házasítása. Mérsékelt égövi fehér húsú gyümölcsök, almafélék vezetnek illatában, a háttérben kevés citrussal. Dinamikus savakra támaszkodik a karcsú test, a kortyot minimális krémesség kerekíti. Zöldalma, citrom, lime, citromhéj, egészen enyhe fűszeresség adják az aromákat. 5p

kreinbacherjuhfark2022.jpgKreinbacher Juhfark 2022
Meleg érzetet keltő illatában sárga húsú gyümölcsök keverednek egyedi növényi jegyekkel. A korty kerek, enyhén olajos érzetű, a savak inkább szélesek, mint magasak, a szerkezet arányos. Ízvilágát ugyanúgy a sárga húsú gyümölcsök és növényi aromák kettőse uralja, érett citrusokkal, sós aláfestéssel. 6p

szaszibadacsonyiottonelmuskotaly2023.jpgSzászi Birtok Ottonel Muskotály 2023
Moderált intenzitású illatában szőlős, virágos, muskotályos jegyeket találunk. Kóstolva friss, könnyű, alacsony alkohol és jó savak mellett. Ízében friss szőlő, bodza, muskotályos aromák. 5p-

pannonhalmifoapatsagrajnairizling2023.jpgPannonhalmi Főapátság Rajnai Rizling 2023
Az illat tiszta és visszafogott intenzitású, édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack érkezik a pohárból. Szájban élénk savakat kapunk, picike maradékcukorral, a korty kiegyensúlyozott, hosszú lefutású. Édes citrusok, zöldalma, fehér őszibarack dominál ízben. 6p

matrabacchusszabopinceolaszrizling2023.jpgMátra-Bacchus Szőlőbirtok Szabó Pince Olaszrizling 2023
Neutrális, nem túl élénk illatában fehér húsú gyümölcsök, zöldalma érezhető. Kóstolva is visszafogott, egyszerű szerkezet és aromatika jellemzi. Könnyed, savai pont megfelelő tartást adnak, ízvilága is meglehetősen neutrális, leginkább zöldalmát idéz. 4p

szepsyhasznosfurmint2020.jpgSzepsy Hasznos Furmint 2020
Mértéktartó illatában érett fehér húsú gyümölcsök, némi édesfűszer, kókusz elegyedik. A korty telt, magja azonban feszes, szikár savakra épít. Érett körte, alma, némi sóban eltett citrom, a háttérben édesfűszerek, és végig enyhe sós aláfestés szövi át a bort. 7p-

standreaorokke2023.jpgSt. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2023
Hárslevelű alap, mellette sauvignon blanc, furmint, egy kevés szürkebarát és olaszrizling. Körte, méz, virágok, némi trópusi gyümölcs díszíti az illatot, leginkább a hárslevelű karakterét hozta most. Lendületes sav és jól integrált hordó felel a szerkezetért, a test közepes, az alkohol picinykét melegíti a korty végét, de alapvetően jó a bor egyensúlya. Sokféle gyümölcs, körte, őszibarack, citrusok, egy kis trópusi érintés, finom fűszeresség és enyhe sósság alakítja az ízképet.  7p-

ikonchardonnay2023.jpgIkon Chardonnay 2023
Intenzív illatában édes alma, banán, némi ananász, sárgadinnye, jázmin,tea minimális vajas kekszes aroma is feldereng a háttérben. Ízvilága az illatra rímel, egy kis citrusosság teszi még frissebbé. Könnyed, lendületes, üde bor, frissítő gyümölcsösséggel, fürge savakkal. 5p

 

Rosé
konyarirose2023.jpgKonyári Rosé 2023
Merlot, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon házasítása. Az illat moderált intenzitású, kellemesen gyümölcsös és mesterkélt aromáktól mentes. Őszibarack, cseresznye, szamóca, gránátalma és fehér ribizli elegyedik benne váltakozó hangsúllyal. Kóstolva kellően tartalmas, lendületes, egészen minimális maradékcukor lehet benne, jó az egyensúly. Ízben őszibarack, eper, cseresznye, ribizli, finom fanyarság. 5p+

ruppertrose2023.jpgRuppert Rosé 2023
Kékfrankos és pinot noir házasítása. Halvány szín, visszafogott illat: benne görögdinnye, eper és némi cukorka. Friss, könnyű bor, dinamikus sav vezérli a kortyot, túlzások nélkül. Ízben az eper és cseresznye mellett savanykásabb, piros ribizlis, citrusos ízekkel találkozunk. 5p

frittmannrosecuvee2023.jpgFrittmann Rosé Cuvée 2023
Eper, málna, ribizli, pici cukorka érkezik illatában, ízben ehhez egy kis citrusosság is betársul. Könnyű, élénk savú, friss bor, a picike cukor ellenére is kicsit éles a savérzet. 4p

gunzerrose2023.jpgGünzer Családi Birtok Rosé 2023
70% kékfrankos, 30% pinot noir házasítása. Illatában a piros bogyós gyümölcsökön túl jön egy kis tutti-frutti, pici túrókrém is. Nem egy pehelykönnyű, az átlagnál éppen picivel teltebb, kerekebb rosé, enyhe édességérzettel, gömbölyű savakkal. Ízében édes piros gyümölcsök, eper, málna, leheletnyi vanília. 5p-

laposaprizmarose2023.jpgLaposa Prizma Rosé 2023
Édes illatában szamóca, görögdinnye, cukorka, tutti-frutti. Kóstolva is hasonló spektrumon mozog az ízkép, némi piros ribizlivel kiegészülve. Könnyed, enyhén édeskés, kellően élénk sav és alacsony alkohol mellett. 4p

szentpeteriborpincenerorosevalogatas2023.jpgSzentpéteri Borpince Néró Rosé Válogatás 2023
Édeskés illat, cukorka, eper, tutti-fruttis jegyek. Kóstolva is enyhén édeskés, a savak nem pörögnek túl, a korty felétől pici fanyarság is érezhető. Ízében az illathoz hasonlóan eper, piros gyümölcsök, ribizli, egy kis tutti-fruttival, cukorkával. 4p

sauskarose2022_1.jpgSauska Rosé 2022
Az illata már kicsit tompul, a frissesség halványodik, de még megvannak benne a piros gyümölcsös, őszibarackos jegyek. Elegáns, arányos rosé, finom textúrával, szépen eltalált savakkal, visszafogott őszibarackos, piros gyümölcsös ízjegyekkel. 5p

 

Vörös
nyakaspinotnoir2023.jpgNyakas Pinot Noir 2023
Már az illata is riasztó: oxidált és az illó is magas, rothadó cékla, pinceszag, ecetes jegyek elegye. Innentől kezdve már kihívás belekóstolni, de ízben is ugyanezt tudja, emelkedett alkohol és élénk savérzet mellett. Volt alkalmam egy másik palack tartalmát is megkóstolni, az eredmény hasonló volt. Nem tudom, mi történhetett ezzel a borral, de valami nagyon félrement.

homola100_voros2020.jpgHomola 100% Vörös 2020
Kékfrankos és syrah házasítása. Az illata lassan nyílik, érett meggy és piros gyümölcsök mellett egyre több fűszeres jegy is felüt i a fejét. Élénk sav és kevés tannin jellemzi a szerkezetet, a korty vége kicsikét poros érzetet kelt, a test közepesnél karcsúbb. Szájban is lassan nyílnak ki az aromák, az érett meggy és piros gyümölcsök mellett pici aszalt paradicsom és édesfűszer, valamint enyhe sósság is érezhető. Harmadik nap tetszett a legjobban. 5p+

etyekikuriared2021.jpgEtyeki Kúria Red 2021
Kékfrankos, merlot és pinot noir házasítása. Édesfűszerek villannak be először illatában, majd pici gyógynövény, és jönnek a gyümölcsök: meggy, erdei gyümölcsök, koktélcseresznye. Élénk sav és csak finoman fogós, jól integrált tannin keretezi a közepes testet, a korty végén pici melegség érezhető. Érett meggy, málna, erdei gyümölcsök, a háttérben édesfűszerek, csokoládé és némi pörkölési aroma. 5p+

heimannbirtokbor2018.jpgHeimann Birtokbor 2018
Cabernet franc, kékfrankos, merlot és syrah házasítása. Érett málna, meggy, némi erdei gyümölcs és édesfűszer, leheletnyi fűszerpaprika színezi az illatot. A test közepes, a tannin ehhez képest arányos mennyiségű és jól integrált, a sav aránylag magas, kifejezetten feszesre és hosszúra húzza bort. Ízben visszatérnek az érett gyümölcsök és a diszkrét fűszeresség, öregedésnek még nyoma sincs. 6p-

sebestyenpinceindigozweigelt2023.jpgSebestyén Pince Indigó Zweigelt 2023
Áfonya, szeder, meggy viszi a prímet illatban, kezdetben van egy pici golyórágós aroma is benne. Könnyed, gördülékeny, nagyon jól iható bor, pont ideális mennyiségű sav és minimális tannin jellemzi a szerkezetet. Igazi gyümölcsbomba, az érett gyümölcsök enyhe édességével. Áfonya, szeder, meggy, málna színezi. 6p

kissgaborrouge3642023.jpgKiss Gábor Rouge 364 2023
Cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon házasítása. Érett erdei gyümölcsök, fekete ribizli viszik a prímet illatban, a háttérben némi édesfűszer, gyógynövény, babér és dohány. A közepes testhez finoman fogós tannin, rágható beltartalom és megfelelő koncentráció társul. Jól eltalált az egyensúly, nem maszkolja el túlságosan a hordó és nem terheli lekvárosság vagy kilógó alkohol sem. Érett erdei gyümölcsök, meggy, édesfűszeres, babéros aláfestés, pici gyógynövény jelentkezik ízben is. 6p+

vidabonsaikadarka2022.jpgVida Bonsai Kadarka 2022
Jól definiált illatában vörös áfonya, piros ribizli, málna, halványan zöldfűszerek és szerecsendió. Szájban könnyed, bársonyos tapintású bor fogad, kevés tanninnal, kellően élénk és finom savakkal. Ízvilágában szintén a piros bogyós gyümölcsök játsszák a főszerepet, diszkrét fűszeresség és egy nagyon enyhe édeskés, gömbrágós aroma mellett. 6p-

bottfrigyeskekfrankos2021.jpgBott Frigyes Kékfrankos 2021
Intenzív illata érett piros bogyós gyümölcsöket, borsféléket és zöldfűszereket idéz, a háttérben egy kis animális, állatszőrős aroma is felsejlik. Közepesnél könnyedebb bor, élénk sav vezeti, a tannin mennyiségre nem sok és jól beépült. Íze elsősorban érett piros bogyós gyümölcsöket, ribizli- és áfonyaféléket idéz, a háttérben pici zöldfűszer, bors és cseppnyi balzsamecet. 6p

 

Édes
vayitokajiaszu2017.jpgVayi Tokaji Aszú 2017
232 g/l maradékcukor, 9,5% alkohol. Fejlett, már kialakult aszús karaktert mutat az illat: sárgabarack- és narancslekvár, aszalt barack, mangó és más gyümölcsök, gyógynövények és pici gomba. Kellően koncentrált, tartalmas anyag, de nem nehézkes, a sav és a cukor jó egyensúlyban van, a test nagyjából közepes. Ízvilágát sárgabarack- és narancslekvár, aszalt gyümölcsök, füge uralják, majd édesfűszerek és gyógynövények, kamilla, dohány, narancshéj és szilvalekvár teszik teljessé a képet. 8p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8018462057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása