A Borrajongó

Rejtőzködő Borvidékek: Balkáni kvartett - Vina Skamaruča és Plantaže

2021. július 18. 06:00 - furmintfan

Itt a nyár, többé-kevésbé megnyíltak határok, ismét lehet utazni, még ha nem is olyan szabadon, mint a régi szép időkben. A magyarok egyik legkedveltebb úti célja, Horvátország idén sem veszített népszerűségéből, sokan tervezik az idei külföldi utat délnyugati szomszédunkhoz. Így kapóra jött a téma, kvázi egy újabb különkiadás a Rejtőzködő borvidékek sorozatban, horvát és montenegrói borokkal. Tulajdonképpen ez a rész ismétlés is, hiszen mindkét borászatról volt már szó: a montenegrói Plantaže bővebb ismertetése itt, a Vina Skaramuča-ról szóló írás itt megtalálható.

plantazeskaramuca.jpg

Két-két bort kóstoltam nemrég az említett pincéktől, 1 fehér, 1 vörös felállásban, többnyire jellegzetes helyi fajtákból.

plantazeproanima2019.jpgPlantaže Pro Anima Chardonnay & Sauvignon 2019
80% chardonnay és 20% sauvignon blanc házasítása, tartályban erjesztve és 8-10 hónapig tartályban, finomseprőn érlelve. Kezdetben kicsit neutrális, utána érett citrusok és fehér húsú gyümölcsök lrkeznek, aláfestésnként minimális húsleves. A korty rendezett, kerek, kissé lágyak a savak, de megtartják a bort, az alkohol picikét melegít, ez így bele is illik a mediterrán karakterbe. Ízben alma, citrusok, egy kevés ananász, leheletnyi sósság érezhető. 5p (2990 Ft, most 2390 Ft - Pannon Borbolt)

plantazevranacprocorde2016.jpgPlantaže Pro Corde Vranac 2016
100% vranac, tartályban erjesztve, majd 2 évig 35%-ban francia hordókban, 65%-ban tartályban érlelve. Édeskés és túlérettbe hajló gyümölcsök - szilva, sötét bogyós gyümölcsök -, édesfűszerek - szegfűszeg, süteményes jegyek, pici balzsamecet színezi az illatot. Kóstolva jó egyensúlyt mutat, élénk, de sima savak, érett tannin, finoman melegítő alkohol keretezi a közepes testet. A kortynak van sűrűsége, súlya, de nem nehézkes, érett meggy, szilva, egy kevés szilvalekvár, erdei gyümölcsök, édesfűszerek adják az aromákat. Jó bor, szerettem. 6p (2990 Ft - Pannon Borbolt)

skaramucaaria2020.jpgVina Skaramuča Aria 2020
Két helyi fajta, a pošip és a rukatac házasítása. Kezdetben visszafogott, de szépen nyílik az illat: alma, körte, kevés virág, sárgadinnye, ananász, érintésnyi banán adják a gyümölcsösséget, mindezt enyhe sós fuvallat szövi át. Közepesnél karcsúbb, sima, a sav nem túl élénk, nem is tart túl hosszan, a korty kerek, leheletnyit édeskés. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, egy kis trópusi érintés, halvány sósság, enyhe grapefruit-os kesernye jellemzi az ízvilágot. Kellemes nyári bor. 5p (3490 Ft - Pannon Borbolt)

skaramucaplavac2018.jpgVina Skaramuča Plavac 2018
A pince alapszériás plavac mali-ja. Nyitás után nyers gumis fülledtség uralja, majd ahogy szellőzik, jobban érvényesülnek a feketeribizlis, erdei gyümölcsös aromák. Másnap egy kis halkonzerv bukéját érezni a gyümölcsök mellett, harmadnap pedig a kezdődő oxidációt. Karcsú testéhez kerek savakat, meglepően alacsony alkoholt, és kissé poros, szárító érzetű tannint kapunk. Első nap szájban is kicsit le vannak árnyékolva a gyümölcsök, másnap jobban érvényesülnek az erdei gyümölcsös, szilvás aromák. Kár az illat bizonytalanságaiért. 4p (1990 Ft - Pannon Borbolt)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4216615544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása