A Borrajongó

A radar alatt - Jandl Pince Missio Kékfrankos 2017

2021. június 18. 06:00 - furmintfan

A Jandl Borászat nem tett szert akkora hírnévre, mint a Soproni Borvidék sok más pincészete, pedig többször bizonyították már, hogy érdemes rájuk odafigyelni. A Jandl Kálmán által alapított pince jelenlegi formájában 1988 óta működik, és azóta már a következő generáció vette át a családi pince irányítását Jandl Arnold személyében. A Jandl-família klasszikus fertőrákosi poncichter család, generációk óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkoznak, a családi bushenschank (borkimérés) mindig is fontos bevételi forrást biztosított. Jandl Kálmán dolgozott a Balfi Termelőszövetkezetnél, majd Provence-ban, Németországban és Burgenlandban is. Közben lassan fejlődött a családi pince is, amihez a rendszerváltás, majd az igényesebb fogyasztók megjelenése új lendületet adott. A kilenc és fél hektáros birtok Sopron és Fertőrákos határában rendelkezik területekkel, a pincében kékfrankos, syrah, merlot, cabernet franc és pinot blanc került a palackokba. A múlt héten a pince Missio névre keresztelt dűlős kékfrankosát kóstoltam, amelynek alapanyagát a fertőrákosi Újhegy-dűlő öreg tőkés ültetvénye adja.

 jandlmissiokekfrankos2017.jpg

Jandl Pince Missio Kékfrankos 2017
Az illatban eleinte érett meggyes, enyhén édesfűszeres illatok tűnnek fel, később érkezik még a háttérből egy kevés gyógynövény és a soproni boroknál többször felemlegetett egyedi őszibarackos-olajos rongyos, itt inkább utóbbi dominanciájával. Később abszolút a meggyes, édesfűszeres vonal válik uralkodóvá, cseresznyelikőrrel kísérve és mintha egy pici illó is emelné az illatot. A korty kiegyensúlyozott, közepesnél élénkebb sav, jól adagolt hordó, épp csak finoman érdes tannin keretezi. Ízében meggy, izgalmas fűszeresség, enyhe meggymagos fanyarság, halvány sós villanások és egy ismét kevés cseresznyelikőr. Izgalmas, jól elkészített kékfrankos, remek ár-érték arány. 6p (2000-2100 Ft - DiVino, Veritas)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7416589604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása