A Borrajongó

A borhűtő mélyéről – (Etyeki) Kúria Sopron Merlot 2017

2024. január 12. 06:00 - ungert

Az Etyeki Kúria borai szépen elmentek mellettem az utóbbi időszakban. Ez bizonyára az én hibám, hiszen az alapok minőségét folyamatosan magasan tartó pince szépen tette a dolgát, miközben én másfelé jártam saját útjaimat. Mindeközben névszeparáció is történt: ez a borhűtő mélyéről előbányászott merlot ugyanis már csak kinézetében illeszkedik etyeki társaihoz, a címkén már Kúria Sopron szerepel. Elsőre fel sem tűnt, ami nem baj, hiszen a lényeg úgysem ez. Sokkal inkább az, hogy ezt a véletlenül elpakolt merlot-t még éppen szép állapotában sikerült elcsípnem. Ez pedig öröm, boldogság.

a-min.jpg

Akit érdekel, hogy milyen volt viszonylagosan frissen, az ide kattintson furmintfan beszámolójáért, éppen úgy, mint az egyéb háttérinformációkért, az önismétlést lehetőség szerint elkerülném. Nekem határozott elképzelésem van a magyar merlot-ról, és leginkább olyan fajtaborokat szeretek inni, melyek ebbe a keretrendszerbe megfelelően illeszkednek. A letisztultság, a behízelgő, lágy, összecsiszolt karakter szinte alapelvárás, itt még az alacsonyabb savakkal szemben is elnézőbb vagyok. A Kúria merlot-ja pedig szépen mondja fel a leckét. Színe mélysötét, illatában egyszerre hordozza a jó arányérzékkel használt hordót és a szuperérett alapanyagot is.

Igazi gyümölcsbomba, nem túl messze a lekvárosságtól. Szeder, eper, ribizli, csokoládé és vanília – ilyenek jutnak eszembe. A korty kerek, a közepesnél nagyobb testet jól kitöltik az illatazonos gyümölcsök és a fűszerek. A magasabb alkohol a testbe integrált, és bár savai alacsonyabbak, nem érződik laposnak, lustának. Gyorsan, de tisztán búcsúzik, hamar kívánja magára a következő kortyot.

Most egyben van, tovább nem érlelném. Egy tisztességes, délies stílusú merlot ez, egyenesen Sopronból. Szép munka, erős 6 pont, az eredeti, háromezer forint körüli árán kiváló vétel volt. (3090 Ft, Bortársaság, kifutott)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818299211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása