A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Thermenregion - Weingut Johanneshof-Reinisch

2021. június 11. 06:00 - furmintfan

Újra a megszokott formában jelentkezik a "Rejtőzködő borvidékek", ezúttal egy osztrák borvidékről, illetve egy osztrák borvidék boraival, amelyek közül meglepő módon van egy kis magyar vonatkozása is van. A Thermenregion egyik meghatározó borászatától, a Weingut Johanneshof Reinisch-tól kóstoltam meg két bort.
johanneshofreinisch.jpg

Thermenregion
Alsó-Ausztria legmelegebb és legdélibb borvidéke a Bécs közelében, attól délre található Thermenregion, amely nevét az első, errefelé létesült termálfürdőkről kapta. A borvidék Gumpoldskirchen és Bad Vöslau borrégiók összevonásával 1985-ben alakult meg. Ezen a vidéken is több mint, 2000 éve termelnek már szőlőt. A mintegy 2200 hektár termőterületen 1300 kisebb-nagyobb borászat osztozik. A geológiai viszonyok rendkívül változatosak, agyag, homokos agyag, homokkő és mészköves talaj is megtalálható. Az éghajlat leginkább kontinentális, forró nyár és hideg tél napok jellemzi.
A fehér szőlők közül a régióra jellemző a rotgipfler, a zierfandler (cirfandli - helló, Pécsi borvidék!) és a neuburger a vörös fajták közül leginkább zweigelt és St. Laurent van jelen, de merlot, cabernet sauvignon, és pinot noir is előfordul. A vörösbor termelésének központjai inkább délebbre - többek között Bad Vöslau, Tattendorf és Teesdorf településeken - , a klasszikus fehérborok északabbra - Perchtoldsdorf, Gumpoldskirchen, Pfaffstätten, Baden vagy Guntramsdorf térségéből - származnak.
Az egyik termőhely-specifikus fajta a rotgipfler, amely a gewürztraminer és a roter veltliner természetes kereszteződése, és mintegy 100 hektáron termesztik. A másik a nálunk cirfandli néven ismert zierfandler, amelynek termőterülete kb. 85 hektár. Mindkettőt palackozzák fajtaborként is, de Gumpoldskirchen településen hagyományosan házasítják is egymással a két fajtát, jelentőségük azonban visszaszorulóban van.
johanneshof_reinisch_96753364_106478584302576_2989040565785209453_n.jpg
A képen a rotgipfler-rel beültetett Ried Satzing, a fotót a borászat instagram-oldaláról kölcsönöztem.
Weingut Johanneshof Reinisch

A Reinisch családban jelenleg a negyedik generáció - három testvér, Christian, Hannes és Michael - vezeti a pincészetet. Közel 100 év alatt a kezdeti fél hektárról közel 40 hektárra bővült a családi birtok területe, bio művelés alatt álló ültetvényeik a legértékesebb és legrégebbi hagyományokkal rendelkező dűlőkben találhatóak Tattendorf és Gumpoldskirchen térségében. Pinot noir, St. Laurent és chardonnay fajták adják a területek jelentős részét, de Gumpoldskirchen környékén a helyi fajtának számító rotgipfler is jelentős mennyiségben terem, és zierfandler-t is termesztenek. A pincénél palackozott borok mintegy 60%-a vörösbor, 40%-a száraz és édes fehérbor, de készítenek rosé-t, gyöngyözőbort és palackos erjesztésű pezsgőt is.

Johanneshof Reinisch Gumpoldskirchner Tradition 2018
Zierfandler (cirfandli) és rotgipfler házasítása. A fajták külön-külön erjedtek tartályban, a házasított bor 4 hónapig nagy fahordóban érlelődött. Érett gyümölcsös illat, körte, sárgadinnye, ananász, csepp méz és virágok, idővel pici gyógynövény valamint a háttérben végig egy kevés kesudió. A szélesre terjedő korty lágyabb savakkal operál, finom hordó keretezi, ízekben gazdag, leheletnyit édeskés. Érett mérsékelt égövi és trópusi gyümölcsök - almától a sárgadinnyéig, körtétől a mangóig - színezik, van még benne egy kevés narancs, valamint a hordó kesudió, édesfűszeres, finoman vaníliás aromái a háttérben. A korty puha tapintású, meleg hangulatot kelt, lassúbb ritmusban mozog, de éppen elég tartás van benne. 6p- (5550 Ft - KisBécs)
Johanneshof Reinisch Pinot Noir 2018
10 hónapig érlelődött nagyméretű, használt hordókban. Kezdetben kicsit zárt, majd van benne minimális redukció, de ahogy nyílik, szépen hozza az érett erdei gyümölcsöket- málna, áfonya- és ribizlifélék, egy kevés vanília, édesfűszerek és avar kíséretében. Kerek, puha tapintású, finom savak és sima tannin találkozik a meleg karakterrel. Érett málna, piros ribizli, vörös áfonya, pici édesfűszer adják az aromákat. Érezhetően melegebb termőhelyről érkezett, de megtartja a fajta könnyedsége, eleganciája megmaradt. Belépő szintű pinot noir-nak remek, élvezet inni. 6p (5550 Ft - KisBécs)

 

Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

http://www.ausztriaborai.hu/borvidekek

https://www.j-r.at/

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8316583182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.06.11. 13:09:32

Ebből az alap pinóból a 2014-es fantasztikusan jó volt, bőven leghaladta a hasonló árfekvésű (akkor 4 rugó körüli) magyar pinók élvezeti értékét. Aztán a következő évjárat kevésbé volt vonzó, ezért nem vettem többet.
A dűlős pinot noir-ok közül a 2016-os Grillenhügelt kóstoltuk pár hónapja, az már nemzetközi mércével is komoly cucc.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.06.11. 13:20:58

Én még régebben kóstoltam Grillenhügeleket, azok is tetszettek. Ebből az alapból volt olyan évjárat, ami ennél kevésbé jött be, de ez a 2018-as szerintem nagyon rendben van.
süti beállítások módosítása