A Borrajongó

Osztrák legendák II. - Huber, Umathum, Feiler-Artinger

2021. március 24. 06:00 - furmintfan

Folytatódik a tavaly decemberben megkezdett sorozat, ismét hoztam három remek bort, három neves osztrák pincészettől, egy fehér, egy vörös, egy édes felállásban.

osztraklegendak20211.jpg

Ebben a részben terítékre kerül egy zöldveltelini Traisental-ból, egy dűlőszelektált vörös házasítás Burgenlandból és egy sárgamuskotályból készült "ruszti aszú".

huberriedaltesetzengrunerveltliner2017.jpg

Weingut Markus Huber Alte Setzen Grüner Veltliner Reserve 2017 Traisental
Az 1979-ben született Markus Huber afféle csodagyerekként emelkedett a legelismertebb borászok közé Ausztriában. A híres klosterneuburg-i főiskola elvégzését követően az ifjú borász Dél-Afrikában szerzett további gyakorlatot, majd átvette a jó 250 éve családi tulajdonban álló borászatot, amelyet gyorsan nemzetközi hírnévig is repített. A 40 hektárnyi saját ültetvény termését felvásárolt szőlővel egészítik ki. A szőlőben cél a természetközeli művelés, az ültetvények egy részén már organikus gazdálkodás folyik. A borvidékre jellemző riesling és grüner veltliner mellett weißburgunder (pinot blanc), gelber muskateller (sárgamuskotály), chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, Sankt Laurent, zweigelt is készül a pincénél, valamit pezsgő, habzóbor és - a megfelelő évjáratokban - riesling-ből édes bor is. Számos fajtából - természetesen a grüner veltliner-ből és a riesling-ből - dűlős tételeket is palackba zárnak.
Az Alte Setzen dűlő mészköves, dolomitos alapkőzetét 2 méteres lösztakaró fedi. A bor tartályban erjedt, a fele tartályban, a másik fele akácfa hordókban érlelődött 8 hónapig finomseprőn tartva és felkeverve.
Az illata eleinte diszkrét, de fokozatosan nyílik és tárja fel újabb és újabb rétegeit. Kezdetben inkább alma- és citrusfélék, majd fokozódó fűszeresség, fehérbors, pici virág, egyre több különböző fehér húsú és citrusos gyümölcs jelentkezik. Kóstolva zamatos, lédús, a lendületes savak, a finoman adagolt hordó, a leheletnyit melegítő alkohol, az enyhe krémesség remek egyensúlyt alakít ki. Érett alma, őszibarack, mandarin, egy kevés grapefruit, fehérbors, a háttérben leheletnyi vanília, az akáchordó egyedi fűszeressége, cseppnyi méz és finoman kesernyés finis. Egy fokkal érettebb és valamivel visszafogottabb volt most, mint tavaly ilyenkor volt, de most is nagyon szerettem. 7p (6000 Ft - Finewines.hu, KisBécs)

umathumhaidebodencuvee2015.jpg

Weingut Umathum Haideboden Rotwein Cuvée 2015 Burgenland
A család eredetileg Franciaországból származik, a Fertő tó környékére Mária Terézia korában telepedtek le. A család történetében a szőlőművelés és a borkészítés mindig is nagy szerepet töltött be, azonban a korábban szövetkezetbe beszállított szőlőt csak az 1970-es évektől dolgozták fel saját maguk. Az 1960-ban született Josef Umathum ifjú korában geológusnak készült és tájépítészettel foglalkozott, majd 1985-ben édesapjától átvette a családi pincészet irányítását. Az akkori 6 hektárról mára 50 hektárra nőtt a pincészet, a területeiket 2005 óta biodinamikusan művelik. Ültetvényeinek 85%-át az osztrák kék szőlőfajták teszik ki, a kékfrankos (blaufränkisch), zweigelt és Sankt Laurent. Területeik megtalálhatóak a Fertő tó mindkét partján, a változatos talajviszonyokkal megáldott dűlőkben találunk kavicsos, mészköves, agyagos, homokos és palás talajt egyaránt. A feldolgozás során végig kíméletesen bánnak a gyümölccsel, az érlelés osztrák nagy tölgyfahordókban történik.
Ez a bor az azonos nevű dűlőről kapta a nevét, 1991 óta készül a pincénél. A 2015-ös kiadás 65% zweigelt, 20% kékfrankos, 15% cabernet sauvignon házasítása, nagyobb részben használt, kb. 1/3 részben új barrique hordókban érlelődött 20 hónapig.
Az illatban elsőként egy kis bőr és avar tűnik fel, majd gyönyörű érett gyümölcsös jegyek veszik át az uralmat - meggy, cseresznye, vörös áfonya. A gyümölcsöket finom fűszeresség, vanília, pici tejszín, kevés étcsoki, leheletnyi füst kíséri. A közepes testnek feszes és tartós sav biztosít stabil gerincet, a szerkezet egységes, arányos, a tannin szép érett. A húsos kortyban érett piros gyümölcsök - meggy, málna, vörös áfonya és egy kevés szeder -, pici édesfűszer és étcsokoládé, egy kevés füstölt sonka, finom pörkölési aromák jelentkeznek. Szép bor, kiváló formában. 7p (9900 Ft - DropShop, KisBécs)

 

feilerartingergelbermuskatellerrusterausbruch2015.jpg

Weingut Feiler-Artinger Gelber Muskateller Ruster Ausbruch 2015 Burgenland
A ruszti családi borászatot Gustav és Karoline Feiler alapította, ők vásárolták meg 1936-ban a Haupstraße 3. szám alatti házat is,amely Ruszt egyik legszebb homlokzatát mondhatja magáénak. Fiuk, Hans Feiler, feleségével, Ingével, és nővérével Gertrude Artinger-rel közösen vezette a pincét, innen a dupla családnév. A borászat útját 2013 óta Hans és Inge fia, Kurt Feiler egyengeti feleségével, Katrinnal. A család 28 hektár szőlőt művel Ruszt környékén, 2008 óta biodinamikusan. A fehér szőlők közül a chardonnay és a pinot blanc a két fő fajta, mellette olaszrizling, muscat ottonel, sárgamuskotály, neuburger és ruländer (szürkebarát) is megtalálható, a gewürztraminer pedig csak édes borokba kerül. A kékszőlők közül természetesen a kékfrankosnak jut a legfontosabb szerep, mellette van még zweigelt, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc is, de mint a mellékelt ábra is mutatja, édes borban szintén erős a felhozatal. 2018-ban jártam a pincénél, a beszámoló itt megtalálható, akkor vásároltam ezt a palackot is.
100% sárgamuskotály, aszúsodott fürtök felhasználásával erjedt és érlelődött acéltartályban. 227 g/l maradékcukor, 6,4 g/l sav, 10% alkohol.
Intenzív, gazdag, ugyanakkor elegáns muskotályos illat: licsi és ananász talán a két leginkább meghatározó gyümölcs, őket mangó, szőlő, papaya, egzotikus fűszerek kísérik. A korty selymes, olajos textúrájú, lassúbb ritmusban mozog, lágyan ölelő savai mellett enyhén édességhangsúlyos. Valóságos gyümölcsözön zúdul az ízlelőbimbókra: ananász, mangó, licsi, szőlő, őszibarackbefőtt, kandírozott gyömbér és vanília, a lecsengés nagyon hosszú. Gazdag, hedonisztikus bor, egy komplett trópusi gyümölcssaláta minden aromáját felvonultatja. 7p+ (25 EUR - pincétől)

 

A borászatok honlapjai:

http://www.weingut-huber.at/en/

https://www.umathum.at/en

https://www.feiler-artinger.at/

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1116469778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása