A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Traisental - Weingut Markus Huber

2020. április 04. 06:00 - furmintfan

A "Rejtőzködő borvidékek" aktuális részében Ausztria egy kevésbé ismert és - legalábbis hivatalos eredetvédelmi szempontból - viszonylag újabb borvidékével és egyik legtehetségesebb fiatal borászával, Markus Huber-rel és boraival lehet megismerkedni.

huber1.jpg

Traisental
1995-ben történt bejegyzésével Traisental Ausztria egyik legfiatalabb eredetvédelmet élvező bortermelő régiója, noha a régészeti leletek arra utalnak, hogy már i.e. 2000 előtt is műveltek itt szőlőt, amivel jó eséllyel a legrégebbi szőlőtermesztői múltra tekinthet vissza az osztrák borvidékek közül. Traisental egyben az ország egyik legkisebb borvidéke is, bár a kb. 820 hektárnyi termőterület az utóbbi évek során folyamatosan növekedett. A régió a Traisen folyóról kapta nevét, elhelyezkedését tekintve pedig Wachau-tól, Kremstal-tól és Kamptal-tól délre, Wagram-tól nyugatra találjuk.
A vidéket lankás dombok tarkítják, a Traisen partjaitól elindulva a termékeny földeket fokozatosan váltják fel a teraszos szőlőültetvényekre. hoz közelebb már meredekebb teraszok emelkednek. A szőlőültetvények nagy része löszön található, de folyó bal partján kavicsos, konglomerátumos formációk is jellemzőek, míg a jobb parton inkább meszes, homokos alapkőzeteket találunk.
A klíma alapvetően kontinentális, amelyet azonban a Duna medencéjéből érkező melegebb és az Alpok lábai felől érkező hidegebb levegőáramlatok egyaránt befolyásolnak. A nagy napi hőingadozásnak és a talaj geológiai összetételének köszönhetően megvannak az adottságok, hogy stabil savgerincre épülő, telt, összetett aromakészlettel rendelkező borok készülhessenek a borvidéken.
Az ültetvények kb. 60%-án grüner veltliner terem (a fajta aránya ezen a borvidéken a legmagasabb), a riesling is elterjedt, de természetesen más szőlőfajtákkal is találkozunk (chardonnay, sauvignon blanc, sárgamuskotály, pinot blanc, zweigelt, sankt laurent, pinot noir). 2006 óta Traisental DAC megjelöléssel riesling és grüner veltliner fajtákból készített száraz borok kerülhetnek piacra, a többi bor a tágabb földrajzi területre utaló Niederösterreich megjelölést viselheti.

huber_altesetzen.jpg

(Az Alte Setzen madártávlatból, forrás: http://www.weingut-huber.at/lagen/)

Weingut Huber
Az 1979-ben született Markus Huber afféle csodagyerekként emelkedett a legelismertebb borászok közé Ausztriában. A híres klosterneuburg-i főiskola elvégzését követően az ifjú borász Dél-Afrikában szerzett további gyakorlatot, majd átvette a jó 250 éve családi tulajdonban álló borászatot, amelyet gyorsan nemzetközi hírnévig is repített. A 40 hektárnyi saját ültetvény termését felvásárolt szőlővel egészítik ki. A szőlőben cél a természetközeli művelés, az ültetvények egy részén már organikus gazdálkodás folyik.
A borvidékre jellemző riesling és grüner veltliner mellett weißburgunder (pinot blanc), gelber muskateller (sárgamuskotály), chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, sankt lauren, zweigelt is készül a pincénél, valamit pezsgő, habzóbor és - a megfelelő évjáratokban - riesling-ből édes bor is. Számos fajtából - természetesen a grüner veltliner-ből és a riesling-ből - dűlős tételeket is palackba zárnak.

huber_berg.jpg

(A Berg madártávlatból, forrás: http://www.weingut-huber.at/lagen/)

Kivételesen három bort kóstoltam meg, és ezúttal a borászat drágább tételeiből válogattam, de megérte. Ezzel együtt melegen ajánlom a pince minden borát alapoktól a csúcsokig, legalábbis nekünk eddig sosem okoztak csalódást.
Mivel Traisental DAC megjelölést a fentieknek megfelelően csak riesling és grüner veltliner kaphat, a pince - egyébként szintén a borvidék területén termelt - minden egyéb fajtából készülő bora, így az általam kóstolt pinot noir is Niederösterreich eredetmegjelöléssel került forgalomba.


Huber Alte Setzen Grüner Veltliner Erste Lage Erste Lage 2017
A dűlő mészköves, dolomitos alapkőzetét 2 méteres lösztakaró fedi. A bor tartályban erjedt, a fele tartályban, a másik fele akácfa hordókban érlelődött 8 hónapig finomseprőn tartva és felkeverve.
Az eleinte tartózkodó illat fokozatosan tárja fel újabb és újabb rétegeit: alma, körte, pici virág és édesfűszer, mandarin, ananász. A jól kitöltött korty eleje vibrálóbb, feszesebb, vége felé krémesebb, puhább benyomást kelt, de végig dinamikus marad, parádés intenzitással és rengeteg ízzel tartja fenn a figyelmet. Alma, körte, mandarin, ananász, fehérbors, pici egzotikus fűszer, leheletnyi vanília jár féktelen körtáncot, a kissé tüzes érzetű finisben megvillan az a fajta borsos karaktere, az akáchordó egyedi fűszeressége, pici méz és frissítő grapefruithéj. A gazdag fűszeresség, a zizegő savak, a lédús gyümölcsök nálam instant kedvenccé tették a bort, úgyhogy talán túl is pontozom egy „plusz”-nyival, de annyi baj legyen. 7p+

Huber Berg Riesling Reserve Erste Lage 2017
A Berg egy meredek (akár 40%-ig terjedő lejtésszögű), teraszos dűlő, vöröses mészköves-dolomitos összetételű konglomerátum alapkőzettel, vékony rétegű termőtalajjal. Tartályos erjesztés után a bor 8 hónapig érlelődött akácfa hordókban.
Lassan bontakozik ki az illat, amelyben megjelenik már egy enyhe petrolos jegy is, de alapvetően édes fehér húsú gyümölcsök - őszibarack, alma, körte - uralják, egy kevés édesfűszer és fehér virág kíséretében. Kóstolva lédús, telt, magas és széles szerkezetű, masszív, vibráló savak vezetik végig, miközben van egy enyhén tapadós, rusztikus textúrája is. Különféle citrusok - citromtól a pomelo-n át a vérnarancsig - dominálnak ízben, némi fehér húsú gyümölcs és édesfűszer villan még a háttérben. Egyedi, izgalmas riesling, feltehetően még pályája elején. 7p

Huber Himmelreich Pinot Noir 2017
20%-ban egész fürtös feldolgozás, erjesztés nagy tölgyfa hordókban, végül 12 hónapos érlelés 500 literes burgundi hordókban.
Az illat lassan nyílik, inkább csak másnap kap erőre, érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, pici édesfűszer, halványan avar, nugát és tejcsoki, másnap süteményes jegyek, cseresznyés pite. A közepes test élénk savakra támaszkodik, a tannin mennyiségre nem sok, finomszemcsés, picikét fogós, az intenzitás kiegyensúlyozott. Savanykásabb piros bogyós és erdei gyümölcsök, hintésnyi édesfűszer színezi, kevésbé édeskés mint az illat, hűvösebb hangulatot áraszt. Jól elkészített, élvezetes bor, de nem éri el a fenti két fehérbor klasszis szintjét. 6p



A pince borait Budapesten a finewines.hu és a KisBécs forgalmazza, a finewines.hu-nál a 2018-as, 2016-os, 2015-ös évjárat is elérhető (árlistán csak a 2018-as szerepel, de ez senkit ne zavarjon).



Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv I.

http://www.ausztriaborai.hu/Traisental

https://www.austrianwine.com/our-wine/wine-growing-regions/niederoesterreich-lower-austria/traisental

https://www.austrianwine.com/our-wine/strategy-for-origin-marketing/dac-districtus-austriae-controllatus/dac-regions/traisental-dac

https://www.austrianwine.com/our-wine/climate-soil/geology/geology-of-the-wine-growing-regions/niederoesterreich-lower-austria

http://www.weingut-huber.at/

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5215459768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aquarius71 · www.finewines.hu 2020.04.04. 09:35:46

Helyesbítés: a finewines-nál - mint hivatalos magyarországi képviselet és forgalmazó - korábbi évjáratok is elérhetőek a Markus Huber dűlős tételek - GV/Riesling: Berg, Alte Setzen, Zwirch, Rothenbart, .. - (2018,2017, 2016, 2015), árak megyegyeznek a 2018-assal, a borlistán csak az aktuális évjárat szerepel kint ... érdeklődés emailben v telefonon (info@finewines.hu, 06306424115)

aquarius71 · www.finewines.hu 2020.04.04. 09:52:16

amúgy pedig a 2017-es Alte Setzen pont akciós (20/25% árkedvezmény) a FineWines "áprilisi "korona-akciójában" ...
süti beállítások módosítása