A Borrajongó

Weingut Markus Huber Berg duplavertikális 2016-2021

2024. február 09. 06:00 - furmintfan

A Weingut Huber évek óta a Finewines.hu osztrák szekciójának zászlóshajója, a meglehetősen széles portfólióval rendelkező traisental-i borászat számos tétele elérhető a választékban. A Tar Feri által szervezett kóstolóknak is visszatérő szereplője a pince, tavaly egy átfogó borbemutatón néztük végig a szortimentet, de a mostanihoz hasonló dűlőszelektált vertikálisra is volt már példa. A fókuszban a pince "koronaékszere" a Berg dűlő és borai álltak, erről a termőhelyről zöldveltelini és rajnai rizling egyaránt készül, mindkettő a legmagasabb árkategóriát képviseli a pince választékán belül.

2020-ban tartottuk az előző vertikális kóstolót a Berg dűlő boraiból - zöldvelteliniből és rajnai rizlingből - akkor 2011, 2013, 2016, 2017 és 2018 borai kaptak helyet a sorban, 2013 és 2017 kiválóan szerepelt. A mostani duplavertikális a 2016-tól 2021-ig terjedő 6 évjáratot ölelte fel. A sort egy veltelini pezsgő és két, szintén grüner veltliner-ből készült bor vezette fel, a két vertikális között a pince száraz sárgamuskotályát és egyik natúr borát is megkóstoltuk, A Berg riesling-ek előtt még egy másik dűlőből származó riesling is becsúszott, így végül egy egészen gigantikus, 18 boros kóstolót tudtunk magunk mögött az este végére.

huberbergvertikalis202401_1.jpg

A Berg egy Erste Lage besorolású dűlő, Gesetzdorf falucska mellett található, 260-325 méteres tengerszint feletti magasságban. Keleti tájolású, meglehetősen meredek (akár 40%-ig terjedő lejtésszögű) ls a környezetéhez képest magasan fekszik. Alapkőzete a magas  vas- és mangántartalomnak köszönhetően vöröses színű, mészköves-dolomitos összetételű konglomerátum, vékony termőréteggel. A dűlő adottságainak köszönhetően viszonylag későn szüretelik a szőlőt és az innen készült borok évről évre a legmagasabb minőséget adják a pincénél.
A Berg dűlőből származó grüner veltliner bogyózás és 18 órás áztatás után megy a présbe, akácfa hordókban, majd érlelődik 8 hónapig, a finomseprő rendszeres felkeverése mellett. A riesling bogyózás és 12 órás áztatás után kerül préselésre, acéltartályban erjed, majd 8 hónapig tölgyfahordóban érlelődik.

Következzen egy gyors áttekintés az évjáratokról. 2021 szinte tökéletes időjárást hozott, elegáns, egyensúlyos, mélyen gyümölcsös borok születtek. 2020-ban a mérsékelt nyári meleget napsütéses ősz követte, de a szüreti időszakban esőzések, gombás betegségek és rothadás nehezítette a szőlészek dolgát (én mindkét 2020-as borban érezni véltem egy kis botrytis-t). 2019 száraz és meleg év volt, nyári hőséggel, egészséges terméssel. 2018 szintén száraz és meleg év, ráadásul a szőlő nagyon gyorsan fejlődött, a szokásosnál hetekkel korábban történt meg a virágzás és zsendülés is, a borokat magasabb alkohol és alacsonyabb savtartalom jellemzi. 2017-ben még a tavaszi fagyok és jégeső ellenére is rekord hozammal zártak az osztrák borászok, a kihívások ellenére viszonylag korán szüreteltek és magas minőségű szőlő került a pincébe. 2016 meglehetősen hektikus időjárást hozott, tavaszi fagyokkal, nedves, esős késő tavaszi és nyári hónapokkal, időnkénti hőhullámokkal tarkítva, így a hozam az átlagosnál kisebb volt.

 

Grüner Veltliner Blanc de Blancs 2020 Niederösterreich
Méthode Traditionnelle eljárással készült pezsgő, 5 g/l a dosage. Illatában pici fülledtség, minimális füst, citrusok, citromkrém. A kortyban közepes méretű és tartósságú buborékok, finom krémesség fogad. Érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök mellett pici dió és enyhe vegetális mellékíz. 5p+

huberbergvertikalis202401_3.jpgZwirch Grüner Veltliner 2021 Traisental
Akácfa hordókban erjedt, majd érlelődött 8 hónapig, a finomseprő rendszeres felkeverése mellett. Szép, jól definiált illat, fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack, a háttérben egy kevés déligyümölcs, mangó és jázmin. Lédús, zamatos korty, közepes test, finom savakkal és egy kevés maradékcukorral, elegáns összhatással. Ízben tökéletesen rímel az illatra, sok gyümölcs dominál, finom fűszerességgel a háttérben. 7p-

huberbergvertikalis202401_4.jpgNew Chapter Grüner Veltliner 2021 Niederösterreich
Markus Huber és Lenz Moser közös projektje a bor, a szőlő nagyrészt a Huber birtokról és a kooperáló gazdák területeiről származik. Acéltartályban erjedt, majd különböző méretű tölgyfahordókban érlelődött 8 hónapig. Az illat eleinte kusza és fedett, enyhe törkölyösséggel, majd szellőzéssel javul, érett fehér húsú gyümölcsök, pörkölt magvak, virágok érkeznek. Kis krémesség gömbölyíti a bort, a hordó már egészen jól beépült, érett sárga húsú gyümölcsök, citrusok, kis trópusi hangulat, némi kesernye a végén. 6p+

huberbergvertikalis202401_5.jpgBerg Grüner Veltliner 2021 Traisental
Visszafogott illatában érett fehér húsú gyümölcsök dominálnak, diszkrét fűszerességgel. Egyszerre telt és lendületes, jó koncentrációt mutat. Elég gazdag, kezdetben nehezen szálazható, aztán nyílik. Sok édes citrus, érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, mandarin, egy kevés zöldfűszer, pici egzotikus fűszer kísér. 7p

Berg Grüner Veltliner 2020 Traisental
Kicsit tompább az illat, érett sárga húsú gyümölcsök mellett jön egy kis botrytises karakter, pici gomba és minimális illó. Hűvös karakterű, száraz érzetet kelt, sokkal érettebbnek tűnik a 2021-es után. Visszafogottabb fókusz és koncentráció, enyhébb intenzitás, lágyabb savak, lazább szövésű test jellemzi az előző után. Érett gyümölcsök, enyhe gombás karakter, érési aromák az ízprofilban. 6p

Berg Grüner Veltliner 2019 Traisental
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, finom fűszeresség színezi az illatot. A 2020-as után megint egy fókuszáltabb, koncentráltabb bort kapunk. A sav alacsonyabb, mint az előző két bornál, mégsem lágy a bor, ugyanakkor az alkohol is magasabb, az kicsikét melegít. A telt, széles kortyot főleg sárga húsú gyümölcsök töltik meg tartalommal, pici kesernyével a végén. 6p+

Berg Grüner Veltliner 2018 Traisental
Finom érettség szövi át az illatot, enyhén petrolos, füstös, kezdődően gombás jegyekkel, érett sárga húsú gyümölcsökkel. A szerkezet egységes, jó egyensúlyt mutat, az enyhe palackbuké is jól áll neki. Összetett, rétegzett bor: érett sárga húsú gyümölcsök, narancs, pici zöldfűszer, kezdődő érési aromák. 7p-

Berg Grüner Veltliner 2017 Traisental
Visszafogott, de szép fejlettséget mutató illat, palackbuké, némi érett gyümölcs és fűszer, leheletnyi pörkölési aroma, égett gumi. Telt, masszív felépítésű bor, a korty kerek és öblös, de kellően lendületes is. Sok érett sárga húsú gyümölcs, narancs, a háttérben finom vanília és édesfűszer, enyhe grapefruit-os kesernye. Nagyon szépen egyben van, komplex és hosszú. 7p

Berg Grüner Veltliner 2016 Traisental
Hűvösebb karakter mutat, érett mérsékelt égövi fehér gyümölcsök, barackfélék, pici avar és gomba, szép érettség. Jól indul a bor, szépen dolgoznak a savak a finoman krémes korty alá, a második felére picit fellazul és melegít az alkohol. Az illathoz képest ízben frissebb, száraz érzetű, érett fehér húsú gyümölcsök, kezdődő érési aromák elegyednek benne. 7p-

Metamorphosis 2021 Niederösterreich
100% grüner veltliner az Alte Setzen 60 évesnél idősebb tőkéiről. 4 hónapig betontojásban erjedt héjon, majd 10 hónapig seprőn érlelődött, az almasav lebomlott, szűretlen, minimális ként kapott palackozáskor. Világos, opálos szín, barackpürés, rostos gyümölcsleves illat fogad. Kis krémes, seprős érzet, élénken induló sav, enyhe cseresség jellemzi, a korty második fele lágyabb, lazább. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma- és barackfélék, pici kesernye a korty végén. 6p-

huberbergvertikalis202401_6.jpgGelber Muskateller 2021 Niederösterreich
Szellőzve fokozatosan nyílik az illat: szőlő, szőlővirág, pici bodza, koriander, minimális szappanosság. Karcsú, eleven, kevés maradékcukor ellenpontozza a feszes savakat,  szinte teljesen száraz érzetű a bor. Citrusok, némi fehér húsú gyümölcs és szőlő, minimális szappanosság a háttérben. 5p+

huberbergvertikalis202401_7.jpgRothenbart Riesling 2021 Traisental
Egész fürtös feldolgozás, acéltartályban erjedt és érlelődött, finomseprőn. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, enyhe petrolosság díszíti az illatot. Magas, penge savak vezetik a bort, a késhegynyi maradékcukor ellenére is szinte csontszáraz érzetű a bor. Édes citrusok, őszibarack, alma, enyhe mentás, hűvös zöldfűszeres kíséret, hosszú, picikét szárító lecsengés. 7p-

huberbergvertikalis202401_8.jpgBerg Riesling 2021 Traisental
Szép illat, érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, citrusok, finom barackhéjas jegy fokozza az izgalmakat. Tömör, koncentrált, lendületes bor, a magas sav mellé csak picike maradékcukor társul, a korty végén éppen csak melegít az alkohol. Különféle citrusok - citrom, lime, narancs - aromái viszik a prímet szájban, őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, halvány sósság adják a kíséretet. Nagyon fiatal, de valószínűleg még sokáig fejlődő, hosszú életű bor lesz. 7p+

Berg Riesling 2020 Traisental
Édes fehér és sárga húsú gyümölcsök, pici gomba, enyhe botrytises fuvallat szövi át az illatot. A magas savak ellenére is széles, telt bor, az alkohol itt alacsonyabb, a pici maradékcukor pedig jobban érezhető. Érett barackos, narancsos, sárga gyümölcsös aromák, pici akácméz, enyhe gombás aroma a lecsengésben. Kicsit tapadós a korty, a botrytis mintha halványan itt is felütné a fejét. 7p-

Berg Riesling 2019 Traisental
Vonzó, gazdag illat, érett fehér húsú gyümölcsökkel, sárga almával, némi jázminnal, narancsolajjal. Tartalmas anyag, szép savak vezetik, picinyke maradékcukor, moderált alkohol, minimálisan szárító érzet jellemzi, lendületes, gazdag bor. Őszibarack, édes citrusok, alma, a korty második felében sok sárga húsú gyümölcs, diszkrét fűszeresség adják az aromákat. 7p+/8p-

Berg Riesling 2018 Traisental
Érett alma, körte, birsalma, finom vanília, szép, fejlett illat. Az eddigi Berg Riesling-ek után  enyhébbek a savak, lágyabb, kerekebb a bor. A textúra enyhén krémes, pici maradékcukor ezen a boron is kerekít, ugyanakkor minimális cseresség segít az egyensúly megtartásában. Érett fehér húsú gyümölcsök, enyhe sós aláfestés, picike zöldfűszer a fő díszítőjegyek. 7p

Berg Riesling 2017 Traisental
Kortalan illat, a korához képest meglepően fiatalos, de már szépen kialakult, fejlett gyümölcsös karakter mutat. Az érett fehér húsú gyümölcsöket hűvös gyógynövényes jegyek egészítik ki. Telt, koncentrált, tartalmas és nagyon komplex bor, talán itt a legtökéletesebb a sav-cukor egyensúly és a legcsiszoltabb a textúra. Fehér húsú őszibarack, édes citrusok, narancs, mandarin, csepp méz és gazdag fűszeresség alkotják az ízképet. 8p-

Berg Riesling 2016 Traisental
Érett illatát gombás és zöldfűszeres aromák uralják, egy kevés érett gyümölccsel. A korty kerek, de jól megtartják a savak, érzetre ez szinte csontszáraz. Édes citrusok, érett fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, gombás jegyek elegyednek ízében. Ez is remek bor, szépen érik, de a riesling sorban ezt éreztem a legkevésbé harmonikusnak. 6p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1518311757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása