A Borrajongó

Kénmentes cseh újvörös – Milan Nestarec Youngster Red 2020

2021. január 19. 19:17 - ungert

Csehország déli részén, nem messze az osztrák határtól tevékenykedik egy fiatal természetesborász, aki létezésével és boraival többszörösen is túlmutat a megszokott kereteken: egyrészt borkészítésről beszélünk egy sörorigójú szeszkultúrával rendelkező országban úgy, hogy a modern megközelítéssel klasszikusnak tekintett eljárások helyett a minimális beavatkozáson van a hangsúly, másrészt mindezt csak 2009 óta teszi, érdemi lokális előzmények nélkül. A moravai Milan Nestarec tehát érdekes jelenség, és ha a palackok beltartalama legalább annyira könnyű, laza, élvezetes és szórakoztató, mint maguk a címkék, akkor nincs ok a tartózkodásra még azon fogyasztók esetében sem, akik amúgy kellő távolságból figyelik az ilyen minimálkénes-organikus őrületeket.

Én azért igyekszem nyitottabb lenni, úgyhogy egyértelmű volt, hogy megszondázom a fiatal cseh borász alapszériáját, melynek egyik tagja egy szénsavmacerált, kénmentes, vörös újbor-házasítás. A háttérinfókat tekintve extrém próbálkozás, de ha jó a kivitelezés, akkor könnyen elkapható az úgynevezett gyümölcslé-élmény. És ezúttal erről van szó.

ea20de03-bddb-4f6d-8a78-8af6f16171a6.JPEG

A Youngster amúgy egy borszéria, készül belőle vörös, fehér és rozé is. A cél az újbor organikus, természetes verziójának bemutatása, mindezt könnyed hangvételben, némi kvázi-meglepetéssel fűszerezve. A koncepció lényege ugyanis abban áll, hogy sosem lehet tudni előre, éppen miből szűrték őket. Ha a kereskedő nem téved, akkor az idei tavalyi anyagot két cabernet alkotja, némi dornfelderrel fűszerezve, homokos talajról. Palackozáskor hozzáadott ként nem kapott, a szesz pedig mindösszesen tíz térfogatszázaléknyi.

Töltés után sötét, tintás lila szín és könnyű mozgás fogad a pohárban. Orrban mellőzi a stílus banános, tutti-fruttis kliséit, helyette intenzíven és természetközelien meggyes, valamint jelentkezik egy árnyalatnyi, nem túlzó paprikás, nyers karakter is. Nem bonyolult, cserébe friss és könnyed. A korty szomjoltó, direkten gyümölcsös, kissé talán vad is, savai viszont meglepően puhák, ráadásul az alacsony szesz miatt utóízre is meggylé-élményt hoz. Egyenes, tiszta és szerethető bor, ráadásul abszolút értelmezhető az organikus-keretrendszeren kívül is: nálam egészen az ötpontos kategória tetejéig jutott. Sőt, a tizenöt eurós árcímke mellett is simán megvenném újra. (15,30 €, naturalwinedealers.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6416394970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása