Egy felvidéki pincészet számomra eddig teljesen ismeretlen szőlőfajtából készült fehérbora a mai írás főszereplője. A Fűr településen találhgató Château Rúbaň nevét már hallottam, de bort eddig még nem kóstoltam tőlük. A weboldal alapján egy komplett birtokról van szó, amely konkrétan a fűri kastélyhoz tartozik. 2013-ban vásárolta meg a 20. században lassan enyészetnek induló ingatlant és most már borászattal, vendégházzal, étteremmel, rendezvényközponttal és parkkal várják a vendégeket. A pincészet portfóliójában olyan fajták szerepelnek, mint a rajnai rizling, zöldveltelini, szürkebarát, chardonnay, sárgamuskotály, alibernet, kékfrankos, cabernet sauvignon, dunaj, valamint az új helyi nemesítésű fajták, mint a svoj sen, noria és milia. Pezsgőt, száraz, félszáraz és édes borokat egyaránt készítenek, a borász a fiatal Dörd László (Ladislav Ďorď).
A most kóstolt boruk a svoj sen fajtából készült, amely a szürkebarát, királyleányka és rajnai rizling fajták keresztezéséből jött létre. Édes bort is készítenek egyébként a fajtából, én most a száraz változatot kóstoltam.
Château Rúbaň Svoj Sen 2023
A bor tartályban erjedt, fele acéltartályban, fele francia tölgyfa és akácfa hordókban érlelődött finomseprőn 6 hónapon át.
Friss, üde illatában fehér virágok, jázmin, körte, éretlen banán, őszibarack, ananász, halvány zöldes, gyógynövényes háttérrel. A nagyjából közepes test szépen bedolgozza a 14% alkoholt, a hordó csak visszafogott fűszerességgel véteti észre magát, amiben talán az akác izgalmas karaktere is közrejátszik. A pörgős savak szépen vezetik a jól kitöltött kortyot, amelyet a vége felé enyhe krémes és fenolos érzet egyaránt kísér és talán pár gramm maradékcukor is lehet benne. Zöldalma, ananász, őszibarack, körte, pici zöldfűszer, minimális szappanosság elegyedik ízében, enyhe grapefruit-os kesernyével a finisben. Jól iható és érdekes bor. 6p (15,5 EUR - pincétől, kifutott)