A Borrajongó

Csúcsszamorodni - Balassa Bomboly Szamorodni 2017

2021. február 22. 06:00 - furmintfan

A 2018-as St. Andrea Áldás kapcsán már említettük, hogy a neves boros magazin, a Decanter két magyar tételt is beválogatott a 2020-as év kedvencei közé. A tematikus Wines of the Year 2020 vörösboros válogatásában a St. Andrea Áldás Egri Bikavér Superior 2018, a buborékos, édes, illetve likőrborok mezőnyében a Balassa Bomboly Szamorodni 2017 szerepel. Utóbbi ráadásul 95 pontjával egyrészt bekerült az összes borkategóriából válogatott, legszűkebb "Top scorers" listára, és a második legmagasabb pontszámot - 95 pontot - kapta az édes, illetve likőrborok közül, csupán egy különleges eljárással készült nem évjáratos spanyol tétel (Bodegas De Alberto Dorado) előzte meg.

balassabombolyszamorodni2017.jpg

Kétszer volt szerencsém ehhez eddig a borhoz (itt és itt), mindössze két hónap eltéréssel, még nagyon fiatalon, most újra megkóstoltam. Amikor mind a hét szamorodni egymás mellett volt a Carpe Diem-ben, közöttük a Bomboly a lágyabb, nyíltabb, már fiatalon is élvezetes tételek közé tartozott. Most nem volt kontextus, de ez az élvezet-faktort nem csökkentette.

Balassa István szerint az édes szamorodni a tokaji borvidék útkeresésének egyik legfontosabb eleme, amely a jövőben sokkal nagyobb figyelmet érdemel, és rengeteg lehetőséget rejt magában. Különböző stílusokban és arányokkal készíthető el, egy jó édes szamorodni képes lehet arra, hogy egyszerre idézze meg egy késői szüretelésű bor könnyedségét és az aszú komolyságát, valamint a gasztronómiában is sokoldalúan felhasználható. Személyesen a borásznak a saját szamorodni esetében nagyon fontos, hogy krémes legyen, és szép, telt, szétterülő gyümölcsös illattal rendelkezzen, továbbá, hogy megmutassa a botrytis mély és komplex világát.
Balassa István szerint 2017 az elmúlt harminc év egyik legjobb édesboros évjárata volt, a borokat zseniális arányok, savak, krémesség, tisztaság jellemzik. Igen hosszú és stabilan, jó minőségben elnyúló volt az érés, mind a száraz, mind az édes borok esetében. Nagyon szépen alakultak ki az aszúszemek és kellő idő állt rendelkezésre a szamorodni alapanyag tökéletes begyűjtésére, ezért Balassa István 7 különböző parcella-szelektált szamorodnit készített, ezek közül a Bomboly volt az egyik.
A Mádtól északkeletre található Bomboly egy hatalmas dűlő, kb. 140 hektáron terül el. Magasan fekszik, így a klímája szeles, és kissé hűvösebb. Ez melegebb években előnyt jelent, máskor hátrány. Az agyag termőréteg alatt komplex, piroxénandezitet, riolittufát, valamint kovásodott zeolitos kőzetképleteket is tartalmaz, amelyek üledékes rétegekkel keverednek.

bomboly1.jpg

(A Bomboly. Fotó: Balassa István)

Balassa Bomboly Szamorodni 2017
Analitika: 204 g/l maradékcukor, 7,4 g/l sav, 10% alkohol.
Összetett illatában temérdek sárga húsú és trópusi gyümölcs: mangó, maracuja, sárgabarack, ananász, narancshéj, cseppnyi méz. Kóstolva krémesen ölelő, selymes tapintású, hömpölygős, érezhetően magas maradékcukor-tartalommal, amellyel szélesebb, puhább tapintású savak igyekeznek lépést tartani. Kicsit talán az édesség felé billen, de annyira hedonisztikusan gazdag, hogy ezt képtelenség felróni a bornak. Maradékcukor- és beltartalomban egy komolyabb aszúval is felveszi a versenyt, de az alapanyagból, a technológiából adódóan mégis más karakter, simább, könnyebben fogyasztható. A kortyban is igazi ízorgia zúdul ránk: az illatból visszatérő sárga húsú és trópusi gyümölcsök özöne mellett kandírozott citrusok, gyömbér, vanília jelenik meg. Lehengerlő és komplex, több hullámban, hosszan érkeznek és tartanak az ízek. Már most is nagyon élvezetes és élvezhető, de biztosan sokáig az is marad. "Balassásan" gazdag, erőteljes bor, megérdemli a figyelmet és a nemzetközi dicsfényt is. 8p (9950 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2616429240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása