A Borrajongó

Balassa dűlős szamorodni trió 2017-ből

2024. március 01. 06:00 - furmintfan

Még egy utolsó furminthoz és februárhoz kapcsolódó poszt érkezik még így március első napjára, édes szamorodnikkal, ezzel lezárva az idei Furmint Februárt. A dűlős szamorodnikkal már korábban is kísérlezető Balassa Istvánnak régi álma teljesülhetett 2017-ben. Ez az év ideális körülményeket teremtett, hogy a borász a korábbi száraz boros Betsek-trilógiát szamorodni formájában készítse el és ehhez még négy másik dűlőből is külön válogatott szamorodnit zárjon palackba. A hét bor együtt egy díszdobozban volt kapható, illetve egy részük megjelent önállóan is. Én csak egy kisebb merítéssel rendelkeztem a kollekcióból, de ezt a három bort megnéztük egymás mellett.

balassa2017_3.jpg

Balassa Nyulászó Szamorodni 2017
166 g/l maradékcukor, 11% alkohol. A három bor közül ez a legérettebb állapotú, erről az illata is árulkodik: birsalma- és körtekompót, pici levendula, baracklekvár, minimális illó. A korty krémes, széles, a második fele lágyabb és lazább. Kóstolva intenzíven kezd, sárgabarack- és narancslekvár, aszalt gyümölcsök íze robban be, de a korty közepétől kicsit leül a bor, csökken az ízintenzitás is, mézes, selyemcukros jegyek következnek, a lecsengés a három bor közül itt a legrövidebb. 7p

Balassa Betsek Kvarc Szamorodni 2017
200 g/l maradékcukor, 10% alkohol. A három bor közül ez a legvilágosabb színű. Az illata egy fokkal talán visszafogottabb a Nyulászó után, de frissebb is, édesfűszerek, sárgabaracklekvár, méz aromáival. Nagy test, krémes korty, aszúszintű koncentráció és cukortartalom fogad szájban, a savak is tartják a lépést a maradékcukorral. Gazdag és intenzív az ízkép: sárgabaracklekvár, őszibarackbefőtt, konzerv mangó, trópusi gyümölcsök, pici vanília. Most ez a bor tetszett legjobban a hármasból. 8p

Balassa Bomboly Szamorodni 2017
204 g/l maradékcukor, 9% alkohol. A sor legsötétebb színű bora: mély borostyán árnyalatban játszik. Betsek után egy fokkal érettebb illattal találkozunk a Bomboly esetében: sárgabaracklekvár, méz, enyhe diós jegyek érkeznek a pohárból. A korty lassú ritmusú, nagyon vastag, hömpölygősen széles és krémes. Lehengerlően intenzív ízében sárgabaracklekvár, mangó, maracuja, méz, rengeteg trópusi gyümölcs, pici méz és vanília. Hasonlóan gazdag és hedonisztikus, mint a Betsek, sőt, még rá is tesz egy lapáttal, de annak jobb az egyensúlya. 7p+/8p-

 

Az érdekesség kedvéért megkerestem azokat a jegyzeteket, amelyek még a borok debütálása előtt, egy 2019 nyarán, a Carpe Diem-ben megrendezett Balassa kóstolón kerültek be a noteszbe. Érdekes összehasonlítani az akkori benyomásokat a mostaniakkal és a személyes preferenciáim is változtak.

Nyulászó Szamorodni 2017
Mélyebb, komplexebb, melegebb érzetű, teltebb bort sejtet már az illata is. Sárgabarack, narancs, mandarin, narancsolaj, sárgabarackhéj, édesfűszerek. Krémes, selymes, sima, kényeztető korty, sárgabarackkal, őszibarackbefőttel, naranccsal, baracknektárral. Az egyik kedvencem volt a sorban. 8p

Betsek Kvarc Szamorodni 2017
Ismét kicsit zártabb és moderáltabb intenzitás, citrusokkal, trópusi gyümölcsökkel, édesfűszerekkel. Tömör, monolit szerkezet, édes citrusok, kandírozott citromhéj, sárga húsú és trópusi gyümölcsök, körte, kevés édesfűszer. Idővel valószínűleg még szebb lesz. 8p-

Bomboly Szamorodni 2017
Ismét egy nyitottabb, szélesebbre táruló illat: vaníliakrém, sárga húsú gyümölcsök, sok fűszer, trópusi gyümölcsök, sárgabarack, körte, érett alma. Az egyensúly kicsit a cukor felé billen, a textúra krémes, puhább érzetű, határozottabbnak tűnik a botrytises karakter is, vagy legalábbis már jobban kialakult. Sárgabarack, sárga húsú őszibarack, vanília és vaníliakrém, édesfűszerek, érett alma és körte. 7p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr218330501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása