A Borrajongó

Gervai Pince - 2019-es borok a nappaliban

2021. február 03. 06:00 - furmintfan

Gervai János kis etyeki borászatáról még 2016-ban írtam először a blogon, egy (2015 decemberi) budajenői pincelátogatás alkalmából, amelyet másfél év elteltével egy etyeki dűlőtúra és ismét kóstolás követett. Azóta hébe-hóba futottunk össze véletlenül egy-egy boros eseményen, és Gervai borokkal is ritkábban találkoztam, éppen ideje volt már egy átfogó kóstolónak. Még tavaly decemberben vásároltam 1-1 palackot az aktuális évjárat boraiból, amelyeket végül most az új év első heteiben bontogattam ki szép sorjában.

gervaipince2019.jpg

Essen azért néhány szó a pincéről és tulajdonosáról is. Gervai János 2012-ben első generációs borászként vágott bele a birtoképítésbe, jelenleg két hektárról készíti borait, ahogy a honlap is írja, a cél "kicsiben nagyot alkotni". János saját bevallása szerint vendéglátásból érkezett szakemberként egy kicsit még ma is a fogyasztó fejével gondolkodik, így akkor elégedett, ha egy borral örömet okozhat. A szőlőben cél a bioművelés, az etyeki pincéknél szinte kötelező sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir mellett szürkebarát és zöldveltelini adja a borok alapanyagát. János szerint egyfajta meszes, krétás ízvilág az összes borában felfedezhető, emellett igyekszik egyszerre elegáns és tartalmas borokat palackba zárni. 2020 nagy változást hozott az ő életében is: 2020 nyarán úgy döntött, hogy megválik a Stand Étterem head sommelier pozíciójától és mostantól idejét a családjának, a saját borászatnak és az oktatásnak szenteli.

A jelenleg forgalomban lévő 2019-es évjárattal megújultak a címkék és a közelmúltban elkészült a pince weboldala is, természetesen a manapság már kötelező webshop-pal. Ahogy egy komoly sommelier-karriert befutott borászhoz illik, az egyes tételek mellett megtaláljuk a hozzájuk ajánlott ételpárosításokat is. Jól elkészített, fajtajelleges, élvezetes borok kerültek a palackba, mindegyiket szívesen ittam.


Gervai Sikkes 2019
Chardonnay és sauvignon blanc házasítása. Közepes intenzitású, friss illat, benne egres, zöldalma, fehér húsú őszibarack, érintésnyi ananász. Könnyed, üde, arányos felépítésű bor, ropogós savakkal, épp csak leheletnyi cserességgel. A sauvignon blanc adja lendületet és frissességet, a chardonnay a tartalmat és a testet. Zöldalma, fehér húsú őszibarack, citrusok, citrushéj és egy pici ananász jelentkezik ízben is. Valóban van benne valamiféle meszes-krétás érzet és a háttérben halványan megjelennek a sauvignon blanc egreses, "zöldes" villanásai is. Másnapra valamelyest halványul az intenzitás, főleg illatban, de egyébként stabilan áll. 5p (1600 Ft - pincétől)

Gervai Sauvignon Blanc 2019
Az illat először citrusokat, majd inkább sárga húsú gyümölcsöket idéz, végül leginkább az érett fehér húsú gyümölcsös jegyeknél állapodik meg, másnapra aztán veszít intenzitásából. Szép egyensúlyt hoz, kellően lendületes, de finom tapintású savak gondoskodnak a gördülékenységről. Zamatos, lédús, az ízintenzitás kiegyensúlyozott, nincsenek megingások az idő múlásával sem. Mérsékelt égövi gyümölcsök mellett trópusi motívumokkal is találkozunk: őszibarack, érett egres, mangó, pomelo, sárgadinnye, zöldalma, finom "zöldes" jegyek a háttérben, kellemes frissítő fanyarság. 6p- (2800 Ft - pincétől)

Gervai Chardonnay 2019
Trópusi gyümölcsök határozzák meg az illatát, leginkább banán, másodsorban ananász, édes citrusok, a háttérben egy kevés édesfűszer, pici mogyoró (talán másnap érezhető kicsit jobban a hordó). A test karcsú, jó savakra épül, sem a hordó, sem a krémes-vajas hatás nem hangsúlyos, a gyümölcsök viszik a prímet. Déligyümölcsök, banán, ananász, citrusok adják az aromákat, egy kevés hordófűszer, vanília kontúrjával. A korty elején a citrusos aromák és a savak, a végén inkább az édesebb trópusi gyümölcsök, fűszerek és enyhe édesség kerülnek előtérbe. 5p+ (3300 Ft - pincétől)

Gervai Pinot Noir (Dóra Bora) 2019
Pinot-san halvány színű, illatban megidézi a fajta klasszikus piros gyümölcseit - cseresznye, szamóca, csipkebogyó -, másnap a fűszeres jegyek - szegfűszeg, szegfűbors - is felerősödnek. A korty szellős, puha tapintású, laza szövésű, szinte törékeny, jó savval, kevés tanninnal. Az illatban megismert piros gyümölcsök és finom fűszeresség alakítják az ízvilágot, egy kevés vérnaranccsal. Kellemes, könnyed, fajtajelleges pinot noir. 5p+ (3500 Ft - pincétől)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2916393194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása